Εκπαίδευση στο Original Play

Το κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Συμπληρωματικών Θεραπειών Esofos, διοργανώνει στις 30 Ιουνίου και 1 – Ιουλίου 2017, για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, το Εισαγωγικό Βιωματικό – Εκπαιδευτικό και το Προχωρημένο Επίπεδο Σεμινάριο στο Original Play (αυθεντικό παιχνίδι), ένα πρόγραμμα πρόληψης και παρέμβασης με τη Jolanta Graczykowska.

 

To πρόγραμμα Original Play – Αυθεντικό Παιχνίδι, βασίζεται στις έρευνες 30 ετών του O.Fred Donaldson σχετικά με τρόπο που συμπεριφέρονται τα παιδιά, οι ενήλικες, τα άγρια ζώα χρησιμοποιώντας το αυθεντικό παιχνίδι ως εναλλακτική λύση για την επιθετικότητα , τη βία και την λανθασμένη διαπαιδαγωγική συμπεριφορά που το παιδί έχει βιώσει ως κακοποίηση.

To Original Play αποτελεί ένα πρόγραμμα πρόληψης και παρέμβασης, το οποίο χρησιμοποιεί τη δύναμη του φυσικού παιχνιδιού έτσι ώστε να θέσει σε ενέργεια τους φυσικούς μηχανισμούς της ανάπτυξης και υγείας.

Το «Original Play» είναι μια ψυχολογική και σωματική διαδικασία. Αποτελεί συνδυασμό γνωστικής , συναισθηματικής και αισθησιο- κινητικής μάθησης , η οποία γίνεται κατανοητή και αναπτύσσεται με την πρακτική.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός και αντιπαλότητα, ούτε ενέχει αισθήματα νίκης ή ήττας. Είναι μια παγκόσμια διαδικασία πέρα από πολιτισμικά, κοινωνικά ή γλωσσικά όρια. Γι’αυτό ακριβώς το λόγο λειτουργεί ως βάση για την διαπροσωπική επικοινωνία και πολιτισμική ακεραιότητα. Αποτελεί ένα σημείο συνάντησης όπου μπορούμε να αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, δίχως κοινωνικούς διχασμούς.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Jolanta Graczykowska, MA- Διευθύντρια και Σύμβουλος του Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη, διορισμένη από το O.F. Donaldson ( τον δημιουργό του Προγράμματος Αυθεντικού Παιχνιδιού)- Επίσημη αντιπρόσωπος και συντονίστρια του Προγράμματος Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη.

 

 

To «Original Play»

1. Παρουσιάζει μια εναλλακτική λύση για την επιθετικότητα και τη βία δίχως τη χρήση βίας , ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την αυτοεκτίμηση και για τον εαυτό μας και για τους άλλους .

2. Παρέχει επιλογές για πιθανές αντιδράσεις ενάντια στην επιθετικότητα , τη βία και το φόβο χωρίς να υπάρχει ανάγκη για εκδίκηση.

3. Μετασχηματίζει τις βαθιά ριζωμένες αρνητικές συνήθειες και μοτίβα συμπεριφοράς σε νέα μοτίβα βασιζόμενα στα αισθήματα αγάπης και ασφάλειας.

4. Δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για τον μετασχηματισμό της σωματικής ή λεκτικής επιθετικότητας

5. Προωθεί το αίσθημα του «ανήκειν» ως την καλύτερη εναλλακτική για το φόβο και τον ανταγωνισμό

6. Δημιουργεί ένα θεμέλιο για τις βέλτιστες συνθήκες μάθησης, δημιουργικότητας και αυτό –εξέλιξης.

7. Αυξάνει την πιθανότητα προσαρμογής σε νέα περιβάλλοντα για τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής.

8. Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ατόμων καθώς και μεταξύ ομάδων με την αντικατάσταση της επιθετικότητας και της βίας μεταξύ των ανθρώπων με καλοσύνη και αγάπη

9. Να καταστήσει κάθε παιδί ασφαλές και αγαπητό. 

Εισαγωγικό Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο :

Σκοπός του Οriginal Play είναι :

  • Η παρεμπόδιση και η απαλοιφή της επιθετικότητας , της βίας καθώς και άλλων αρνητικών συμπεριφορών από τα παιδιά και τους εφήβους
  • Η επίλυση των σωματικών και συναισθηματικών εντάσεων
  • Η δημιουργία ασφαλών συνθηκών και ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μάθηση
  • Η διόρθωση εκπαιδευτικών και συμπεριφοριστικών προβλημάτων
  • Η υποστήριξη των παιδιών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την εκμάθηση των παιδιών

Τα οφέλη του «Αυθεντικού Παιχνιδιού» περιλαμβάνουν :

1. Την ικανότητα να ξεχωρίζουμε το καλό και το άσχημο άγγιγμα

2. Την βελτίωση της αυτό- εκτίμησης , της συναισθηματικής ευελιξίας , όπως επίσης και την βελτιωμένη αποδοχή των διαφορών

3. Την μείωση του άγχους , του στρες, και της άμυνας

4. Την ικανότητα να σκεφτόμαστε πέρα από τον ανταγωνισμό

5. Την ενεργή συνήθεια της καλοσύνης

6. Την ανάπτυξη μιας εμπεριστατωμένης αίσθησης του ανήκειν.

7. Μείωση στην ενέργεια που χρησιμοποιούμε για άμυνα, απτή άμυνα, σωματική κόπωση , και τον τραυματισμό

8. Την βελτίωση ως προς το εύρος της κίνησης, της κινητικής εξερεύνησης , της ισορροπίας και της ευελιξίας

9. Την θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό, καρδιο-μυϊκό και ενδοκρινολογικό σύστημα.

10. Την αύξηση στην πλαστικότητα του εγκεφάλου.

11. Το χτίσιμο της σχέσης του ενήλικα με το δικό του εσωτερικό παιδί

Το πρόγραμμα Original Play απευθύνεται στους κάτωθι :

1. Σε παιδοψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και σε όλους όσους εργάζονται θεραπευτικά με επίκεντρο το παιδί.

2. Στους ενήλικες- δασκάλους, καθηγητές όλων των επιπέδων της εκπαίδευσης, στους γονείς , σε όσους εργάζονται σε εκπαιδευτικά , πολιτισμικά και προστατευτικά ιδρύματα για παιδιά, στα νηπιαγωγεία, σε ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες , σε κέντρα αποκατάστασης για παιδιά, σε ιδρύματα που στεγάζουν εφήβους με εγκληματική συμπεριφορά καθώς και σε άλλα κέντρα τα οποία παρέχουν εκπαίδευση και βοήθεια για τα παιδιά , και επίσης για όσους ασχολούνται με καταστάσεις διαμάχης όπως η αστυνομία, καθώς επίσης και στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας .

3. Σε όλα τα παιδιά καθώς και στους εφήβους ανεξάρτητα από τον πολιτισμό τους, την ηλικία τους , και την ψυχο- κινητική ανάπτυξή τους ( διάφορες εκπαιδευτικές και εξελικτικές προκλήσεις όπως επιθετικότητα, ΑDHD-διαταραχή για υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης, αυτισμός, δυσλεξία , ψυχο-κινητικές διαταραχές και με παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες )

Σκοπός αυτού του βιωματικού-εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι να εισάγει τους συμμετέχοντες τόσο στην θέαση όσο και στην πρακτική του original play. Θα σας ενθαρρύνει να έρθετε πιο κοντά στο αυθεντικό παιχνίδι των παιδιών και να ξανα- ανακαλύψετε το δυναμικό του παιχνιδιού στη δική σας ζωή. 

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μαθαίνουν:

Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μαθαίνουν:

1. Πώς να αντιμετωπίζουν τις διαμάχες και την αντιπαλότητα τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή τους

2. Πώς να επιτυγχάνουν το αίσθημα ασφάλειας, και εμπιστοσύνης στις σχέσεις τους με τους άλλους

3. Πώς να αντιμετωπίζουν το άγχος και το φόβο

4. Πώς να αντιμετωπίζουν στιγμές έκπληξης και αλλαγής

5. Πώς να τροποποιούν συμπεριφοριστικά μοτίβα, από επιθετικά , θυμού και βίας σε μοτίβα καλοσύνη, φροντίδας και εξωστρέφειας.

6. Πώς να βελτιώσουν την συναισθηματική ευελιξία και αυτό-εκτίμηση

7. Πώς να αναπτύσσουν τις μη-λεκτικές, διαπροσωπικές δεξιότητες.

Στα παρακάτω link, μπορείτε να διαβάσετε άρθρα που αφορούν το Original Play:

«Original Play»: Αντιμετώπιση της επιθετικότητας μέσα από το παιχνίδι

Original Play : Το δώρο της δημιουργίας

Πρόγραμμα βιωματικής – εκπαίδευσης Παρασκευή και Σάββατο:

Εισαγωγή των συμμετεχόντων στην θέαση όσο και στην πρακτική του αυθεντικού παιχνιδιού. Αυτή η εκπαίδευση ενθαρρύνει να έρθουν οι συμμετέχοντες πιο κοντά στο αυθεντικό παιχνίδι των παιδιών και να ξανα- ανακαλύψουν το δυναμικό του παιχνιδιού στη δική τους ζωή. Μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το Αυθεντικό Παιχνίδι και τις δεξιότητες του, προκειμένου να υποστηρίξουν τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών καθώς επίσης και να επιλύουν διαφορετικά είδη προβλημάτων στην εκπαίδευση αλλά και σε θέματα που αφορούν το αίσθημα της προστασίας. Αξιοποιούν τις δεξιότητές τους με τη χρήση παιχνιδιού σε περιστάσεις επιθετικότητας και βίας.

Πρακτική Εκπαίδευση :

Σκοπός της πρακτικής εκπαίδευσης είναι η εφαρμογή του θεραπευτικού εργαλείου Original Play μεταξύ των συμμετεχόντων και παιδιών ανά ηλικιακές και ενδεχομένως περιπτωσιολογικές ομάδες. Η πρακτική εκπαίδευση θα βιντεοσκοπηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάλυσης στο Προχωρημένο Επίπεδο. με την έγκριση των κηδεμόνων τους.

Προχωρημένο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:

Ο σκοπός αυτού του workshop είναι η περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσα από την εφαρμογή του Original Play οι οποίες έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί με το πέρας του Εισαγωγικού Εκπαιδευτικού βιωματικού σεμιναρίου.

Σε ευτό το σεμινάριο θα μάθουμε να εφαρμόζουμε νέες ασκήσεις που θα μας κάνουν ικανούς να διαχειριστούμε ειδικές μορφές επιθετικότητας καθώς επίσης και θα μας καταστήσουν ικανούς να δημιουργούμε ασφαλές περιβάλλον στο παιχνίδι και στη ζωή .

Με αυτές τις νέες ασκήσεις θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε καλύτερα συναισθηματικά και με ένα φυσικό τρόπο να αντιμετωπίζουμε δύσκολες , σκληρές καταστάσεις στο παιχνίδι αλλά και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής.

Σε πραγματικές καταστάσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται πολύ χρόνο για να επιστρέψουν σε ισορροπία μετά από κατάσταση σύγκρουσης. Οι δεξιότητες του αυθεντικού παιχνιδιού κάνουν αυτή την επαναφορά πολύ πιο σύντομη, διδάσκοντας την εστίαση της ενέργειας μας σε θετική κατεύθυνση.

Οι ασκήσεις που θα κάνουμε και θα παίξουμε μαζί θα δώσουν μια βαθύτερη κατανόηση της αρχικής διαδικασίας παιχνιδιού και θα μας προετοιμάσουν καλύτερα στην πράξη.

Βασικές αρχές που διέπουν το Προχωρημένο επίπεδο:

• Αναπήδηση πίσω στο χρόνο

• Είσοδος • Σωστό άγγιγμα

• Ο κύκλος του Αυθεντικού Παιχνιδιού

Επίσης στο Προχωρημένο Βιωματικό Σεμινάριο θα κάνουμε χρήση video το οποίο θα έχει βιντεοσκοπηθεί τη δεύτερη μέρα του Εισαγωγικού Βιωματικού σεμιναρίου κατά την πρακτική εξάσκηση με τα παιδιά, με στόχο την παρατήρηση, την ανάλυση, την επεξήγηση της ροής του Αθεντικού Παιχνιδιού. Θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να περιγράφουμε τα μοτίβα στο παιχνίδι.

Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή σε λεπτομέρειες σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το προχωρημένο μεπίπεδο απευθύνεται σε όσα άτομα έχουν παρακολουθήσει το Εισαγωγικό Εκπαιδευτικό Βιωματικό Σεμινάριο στο Original Play.

Με το πέρας της εφαρμογής απορίες και εμπειρίες των συμμετεχόντων θα συζητηθούν με την εισηγήτρια του σεμιναρίου. Για ποιους λόγους είναι σημαντικό το Original Play (Αυθεντικό Παιχνίδι);

Ο. Fred Donaldson, Ph. D.

H δόμηση σχέσεων παιχνιδιού ίσως είναι μια από τις πιο υψηλού επιπέδου ενέργειες που αναλαμβάνουμε, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε και να εξασφαλίσουμε περισσότερο υγιή κα ειρηνικά παιδιά, οικογένειες, κοινότητες και έθνη. Κοιτάξτε τι είπε η 10 – χρονη Άννα για το Αυθεντικό Παιχνίδι «Το παιχνίδι μπορεί να μας κάνει να πούμε στους άλλους ότι αυτό που κάνουν δεν μας αρέσει και ταυτόχρονα να μην προκαλέσουμε κακό σε κανέναν όταν λέμε κάτι τέτοιο. Η ασφάλεια, η αγάπη και το αίσθημα του ανήκειν, ξαναφτιάχνουν το μοτίβο για τις συνήθειες της επιθετικότητας, της βίας και της εκδίκησης ,οι οποίες διαταράσσουν τις ικανότητες των παιδιών για ασφαλή προσκόλληση, λήψη αποφάσεων καθώς και την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις απειλές.

Η ιδέα ότι στην καρδιά του πλανήτη έγκειται ένα μοτίβο καλοσύνης και ενότητας, το οποίο δύναται να το ανακαλύψουμε και να το βιώσουμε όλοι μας αποτελεί το βασικό αξίωμα του «Αυθεντικού Παιχνιδιού». Το Αυθεντικό Παιχνίδι αναδιαμορφώνει το σύνδεσμο μεταξύ εγκέφαλου- νου – περιβάλλοντος. Μέσω αυτής της δυναμικής μεταμόρφωσης , το άτομο υφίσταται συμπαγείς και δομημένες αλλαγές , οι οποίες είναι βαθιές. Αυτή η αλλαγή ως προς το μοτίβο έχει δύο σημαντικές ιδιότητες : εμπλουτισμός, ή η ικανότητα για επιλογές , και πλαστικότητα , ή δυνατότητα για αλλαγή.

Τα οφέλη του Original Play δεν περιορίζονται στα παιδιά αλλά είναι διαθέσιμα σε όλους μας. 

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Πολωνίας στα Ηνωμένα ¨Εθνη στη Γενεύη μαζί με το Διεθνή Σύνδεσμο Korczak προσκάλεσαν την Jolanta Graczykowska στο διεθνές σεμινάριο που ήταν αφιερωμένο στον Dr. Janusz Korczak: «Προς μια περιεκτική εκπαίδευση- Janusz Korczak και η Σύσκεψη για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Το σεμινάριο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου το 2014 στις εγκαταστάσεις Mission της Πολωνίας. Η Jolanta Graczykowska παρουσίασε την ομιλία της «Η Χρήση του Αυθεντικού Παιχνιδιού για την Επίλυση του προβλήματος της διάκρισης στη ζωή των παιδιών».

Το Original Play, έχει προταθεί από το Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Δασκάλων στην Πολωνία. Οι θεωρητικές αρχές του έχουν γίνει αποδεκτές για τις αξίες που προωθούν , την απλότητα και ταυτόχρονα την ποικιλία τους. Το Πρόγραμμα Αυθεντικού Παιχνιδιού έχει αναπτυχθεί σε πολλές χώρες στον κόσμο- Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Μπαχρέιν, Νότιο Αφρική ,Η.Π.Α.

Το Πρόγραμμα του Original Play, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε – σχολεία, νηπιαγωγεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες , ορφανοτροφεία καθώς και νοσοκομεία.

Βιογραφικό της Jolanta Graczykowska

Έχει σπουδάσει δασκάλα και έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Warsaw- Eκπαιδευτική Διαχείριση και Εκπαιδευτική Πολιτική. Έχει 14 χρόνια εμπειρία στη χρήση του original play. Παίζει και με παιδιά με ειδικές ανάγκες , θύματα βίας, φυλακισμένους και ενήλικες σε όλη την υφήλιο, άσχετα από την ηλικία τους , το πολιτιστικό υπόβαθρο, το κοινωνικό στάτους ή την ψυχο-κινητική ανάπτυξη (με 10.000 παιδιά και 8.000 ενήλικους). Η Jolanta Graczykowska είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει σεμινάρια, επιτηρήσεις και να διδάσκει μαθήματα καθώς επίσης και να συντονίζει δραστηριότητες του Αυθεντικού Παιχνιδιού στην Ευρώπη. Αυτή οργανώνει και διεξάγει σεμινάρια για γονείς, επαγγελματίες στον τομέα της εκπαίδευσης , της ιατρικής, των επιχειρήσεων καθώς και για ανθρώπους που προσφέρουν επαγγελματική βοήθεια σε ενήλικες και παιδιά. Απονέμει πιστοποιητικά συμμετοχής σε σεμινάρια ως ένδειξη συμμετοχής του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Το πρόγραμμα «Αυθεντικό Παιχνίδι» έχει παρουσιαστεί σε πολλά παιδαγωγικά συνέδρια και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Με το πέρας του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης στην εισαγωγική εκπαίδευση στο Original Play , καθώς επίσης και στο προχωρημένο επίπεδο, ώστε να μπορούν να το ασκήσουν στο χώρο τους ή σε χώρους όπου οι επαφές αφορούν τα παιδιά.

Σε περίπτωση ενδιαφέροντος επέκτασης των γνώσεων και των εφαρμογών στο Original Play σε μεγαλύτερο φάσμα περιπτώσεων και περιστατικών , υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και στο Original Play Advanced καθώς και σε ειδικά σεμινάρια.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:

Παρασκευή 30 Ιουνίου 16:00 – 22:00

Σαββάτο 1 Ιουλίου 10:00 – 18:00

Κυριακή 2 Ιουλίου 10:00 – 18:00

Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου :

Ελληνική Εταιρία Ψυχοσωματικής Ανάλυσης & Ψυχοθεραπείας

Λ.Μαραθωνος 139 – Γερακας

Κοντά στη στάση μετρό και προαστιακού Παλλήνη και στην έξοδο Αττικής Οδού προς Παλλήνη

Κόστος Σεμιναρίου :

-Εισαγωγικό Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο (30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου)
200 ευρώ προ ΦΠΑ
 
-Προχωρημένο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο (2 Ιουλίου)
100 ευρώ προ ΦΠΑ
 
-Συμμετοχή και στα δύο επίπεδα του Σεμιναρίου, Εισαγωγικό και Προχωρημένο Επίπεδο το κόστος συμμετοχής είναι 260 ευρώ προ ΦΠΑ.
Για επικύρωση της συμμετοχή απαιτείται προκαταβολή των 50 ευρώ στον κάτωθι αριθμό λογαριασμού:
Τράπεζα Πειραιώς
6561-104321-082
IBAN GR22 0171 5610 0065 6110 4321 082
Όνομα δικαιούχου : Γαβριήλ Φωτόπουλος
 
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6972944137 ή στο 22990 49556
 
ή μπορείτε να στείλετε mail στο : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Διοργάνωση Σεμιναρίου Κέντρο Συμβουλευτικής Ψυχοθεραπείας Συμπληρωματικών Θεραπειών και Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Esofos

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 30-06-2017 4:00 pm
Ημ. Λήξης 02-07-2017 10:00 am
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 200 €

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :