SANE, Δεξιότητες και Τεχνικές στη Θεραπεία ζέυγους

ΜΕΡΟΣ Α΄

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
ΤΣΑΜΠΙΚΑ ΜΠΑΦΙΤΗ, ECP., M.SC., PH.D.,
Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Σαββατοκύριακο 16 & 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016
ΏΡΕΣ: 10.00-17.00

ΚΟΣΤΟΣ:
120€/ 100€ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΥΣ (+ΦΠΑ)

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:
ΛΟΓΩ ΨΥΧΗΣ-
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τ. 210-8033287 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΣΤΟΥΝΤΙΟΥ 10Β, 15126, ΜΑΡΟΥΣΙ

Η θεραπεία με ζευγάρια απαιτεί επιπλέον δεξιότητες, καθώς ο θεραπευτής καλείται να διαμορφώσει υποθέσεις και παρεμβάσεις για το κάθε μέλος ξεχωριστά, αλλά και για τη μεταξύ τους σχέση. Επιπλέον εμπλέκεται συναισθηματικά και ο ίδιος καθώς η δυναμική της σχέσης αναπόφευκτα αναβιώνει δικές του συναισθηματικές εμπειρίες και αντιλήψεις σχετικά με τους άνδρες και τις γυναίκες. Στα πλαίσια του σεμιναρίου θα επεξεργαστούμε θεωρητικά και βιωματικά τις ακόλουθες παραμέτρους της θεραπευτικής διεργασίας:

  • Πώς γίνεται ο συντονισμός της συζήτησης, ώστε το κάθε μέλος να εκφραστεί χωρίς να κατηγορεί τον/την σύντροφό του.
  • Πώς αποφεύγει ο θεραπευτής τη σταθερή συμμαχία με έναν από τους δύο και την υιοθέτηση της οπτικής του.
  • Πώς ευαισθητοποιείται το κάθε μέλος του ζευγαριού σε σχέση με την ψυχολογική του κληρονομιά από τη δική του γονεϊκή οικογένεια και τον τρόπο που αυτή η κληρονομιά εκδηλώνεται στη συντροφική σχέση.
  • Πώς διευρύνονται οι δεξιότητες στην επικοινωνία μεταξύ τους.
  • Πώς ο θεραπευτής δουλεύει με ζευγάρια σε φάση διαζυγίου, σε φάση κρίσης και με ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
  • Πώς ο θεραπευτής αναγνωρίζει και αξιοποιεί την προσωπική του συναισθηματική εμπλοκή στη σχέση του ζευγαριού.

Σκοπός της θεραπευτικής διεργασίας είναι, μέσω της σύνδεσης του παρόντος με το παρελθόν, τα μέλη του ζευγαριού να αποφύγουν να επαναλαμβάνουν ασυνείδητα μοτίβα συμπεριφοράς που αναβιώνουν τραύματα του παρελθόντος στους ίδιους (π.χ. απόρριψη, ακύρωση, υποτίμηση, απομόνωση, υπερυπευθυνότητα, κ.ά.) αλλά και στον/στην σύντροφό του. Απόρροια αυτού είναι οι δύο σύντροφοι να αρχίζουν να κατανοούν πολύ καλύτερα τον εαυτό τους και τον άλλον και να μαθαίνουν να αλληλοφροντίζονται.

Πληροφορίες Φορέα:

Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας

ΕπικοινωνίαΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Ιδρύθηκε στις αρχές του 2004 και αποτελεί μετεξέλιξη ομάδας μελέτης που υφίσταται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι συνδεδεμένη με την International Federation of Daseinsanalysis. > Ιδρύθηκε στις αρχές του 2004. Είναι μελος της International Federation of Daseinsanalysis (IFDA).

Η κατεύθυνση της εταιρείας σχετίζεται με έναν συνεχή κριτικό διάλογο με την ψυχανάλυση, από την οποία διατηρεί το πλαίσιο και τους βασικούς όρους της φροϋδικής πρακτικής, όμως δεν εκπροσωπεί το θεωρητικό της υπόβαθρο και την αντίστοιχη θεραπευτική τεχνική.

Ο ορίζοντας των αναφορών της διαμορφώνεται στην διαρκή συνομιλία με νοητές και ποιητές των αρχαίων και των νεωτέρων χρόνων: Heidegger, Husserl, Wittgenstein, Merleau-Ponty, Emmanuel Levinas, Paul Ricoeur, Προσωκρατικοί, αρχαίοι Λυρικοί και Τραγωδοί, Hoelderlin, Paul Celan, σύγχρονοι δάσκαλοι του Ζεν κ.α.

Επιδιώκεται μια παιδεία όπως την εννοούσε ο Πλάτωνας: «περιαγωγή όλης της ψυχής». Οδηγός της είναι η πεποίθηση ότι πέραν της όποιας προσωπικής θεραπευτικής εμπειρίας, πέραν των όποιων τεχνικών και θεωρητικών γνώσεων, ο επαρκής θεραπευτής χρειάζεται μια οξύτητα βλέμματος, μια ευρύτητα καρδιάς και νου, ένα βάθος λόγου πολύ πέραν των ορίων της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας.

Θέμα και μέλημα της Εταιρείας είναι το ανθρώπινο βάσανο, η επαρκής κατανόησή του και η δυνατότητα της απελευθέρωσης απ’ αυτό. Προς τούτο χρειάζεται ένα βλέμμα που να μπορεί να εγκαταλείπει τα ψυχολογικά μοντέλα και το πνεύμα που τα διέπει για χάρη ενός ανοίγματος στην αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης και τα θεμέλιά της. Η θεραπεία δεν είναι παρά ο δρόμος προς αυτό το άνοιγμα που περνά μέσα από το κάθε φορά ιδιαίτερο βάσανο.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 16-01-2016 10:00 am
Ημ. Λήξης 17-01-2016 5:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 120 €
Τόπος διεξαγωγής Ελληνική Εταιρεία Φαινομενολογικής-Υπαρξιακής Ανάλυσης

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :