Μύθοι και Πραγματικότητες για την ισότητα ευκαιριών στην Εκπαίδευση

Εισηγήτρια: Μαριάννα Γκούρου Κοινωνιολόγος, MSc – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων

Περιγραφή:

Με την παρουσίαση κοινωνιολογικών προσεγγίσεων εξετάζεται η σχολική επίδοση των μαθητών σε σχέση με την κοινωνική καταγωγή τους. Επίσης, αναφέρεται η επίδραση της συμπεριφοράς της οικογένειας και του σχολείου σε σχέση με την κοινωνική διαφορετικότητα των μαθητών. 


Αρκετές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας παρουσιάζουν τα παιδιά με χαμηλές σχολικές επιδόσεις να έχουν κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι μαθητές των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων που οι γονείς τους έχουν χαμηλό γνωστικό επίπεδο και η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή έχουν, μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο. Η οικογένεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σχολική επιτυχία του παιδιού μέσα από τον τρόπο επικοινωνίας, τις αξίες και τις φιλοδοξίες που έχει για εκείνο. Αποδεικνύεται πως η επίδοση των μαθητών στο σχολείο είναι ανάλογη της κοινωνικής θέσης που έχει η οικογένεια του. Οι μαθητές από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στο σχολείο, αλλά η άνιση επίδοση που παρουσιάζουν δεν είναι αποτέλεσμα διαφορών δεικτών ευφυΐας ή ικανοτήτων. Άλλες θεωρήσεις αποδίδουν τα αίτια της σχολικής αποτυχίας στον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Οι μαθητές από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα έχουν μειωμένη πρόσβαση στην παιδεία και μειωμένες πιθανότητες σχολικής επιτυχίας. Ο φορέας του σχολείου ελέγχεται και κατευθύνεται από το κράτος, αλλά οι πρακτικές που χρησιμοποιεί εν τέλει ευνοούν τους μαθητές που προέρχονται από ανώτερα κοινωνικά στρώματα και διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Θεματολογία

  • Οι κοινωνικές ανισότητες στο σχολείο
  • Το οικογενειακό Περιβάλλον σε σχέση με τη σχολική επιτυχία του μαθητή/τριας
  • Το σχολείο σε σχέση με τη σχολική επιτυχία του μαθητή/τριας


Πληροφορίες συμμετοχής:

- Ολιγομελή τμήματα
- Παροχή βεβαίωσης συμμετοχής, υλικό σημειώσεων

- Κόστος συμμετοχής 25 ευρώ (20 ευρώ για ανέργους και φοιτητές)

Ημερομηνία διεξαγωγής:

Δευτέρα 24/09/2018 και ώρα 18:45-20:45

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ (20 ευρώ για ανέργους και φοιτητές)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: τηλ: 2112143425, κιν 6972152645
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 24-09-2018 6:45 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 25 €
Τόπος διεξαγωγής Κέντρο Πρόληψης & Συμβουλευτικής

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :