Πολικότητες: Η επίδραση των εσωτερικών συγκρούσεων στις σχέσεις μας

Πολικότητες: Η επίδραση των εσωτερικών συγκρούσεων στις σχέσεις μας

 

Στον καθένα αρέσει η ομορφιά, να όμως κι η ασχήμια. Όλοι θέλουν το καλό, κι όμως υπάρχει το κακό. Ανυπαρξία και ύπαρξη αλληλοδιαδέχονται. Το δύσκολο ακολουθεί το εύκολο, το μακρύ αντισταθμίζει το κοντό, το ψηλό αναμετράει το χαμηλό. Φωνή και χτύπος είναι αρμονικά, πίσω και μπρος αλλάζουνε σειρά. Λάο Τσε – Τάο Τε Κινγκ (6ος αιώνας π.Χ.)


Η έννοια της πολικότητας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Την ίδια περίοδο με τον Λάο Τσε, ο δικός μας Ηράκλειτος έλεγε «…υπάρχει σε μας το ζωντανό και το πεθαμένο, το ξύπνιο και το κοιμισμένο, το νέο και το γερασμένο».

Η ύπαρξη δύο αντίθετων και συχνά συγκρουόμενων στοιχείων υπάρχει –όχι μόνο στη φύση, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό: Πόσες φορές έχουμε υποσχεθεί ότι θα αρχίσω δίαιτα… από Δευτέρα;! Οι στίχοι του Μάλαμα «άλλα θέλω κι άλλα κάνω» μας θυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις. Πόσες φορές δεν εκφράζουμε την αυθόρμητη ή ενστικτώδη μας πλευρά παραμένοντας το καλό και καθωσπρέπει παιδί, όπως στο γνωστό λογοτεχνικό παράδειγμα του Δόκτορα Τζέκυλ και του κύριου Χάυντ;

Συνήθως δεν θέλουμε να αντικρίσουμε τις πλευρές που δεν συνάδουν με την εικόνα που θα επιθυμούσαμε να έχουν οι άλλοι για εμάς όπως και εμείς για τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν τις αντιλαμβανόμαστε κάνουμε τα στραβά μάτια ή τις αντιμαχόμαστε προσπαθώντας να τις καταπιέσουμε. Με αυτό τον τρόπο και καταναλώνουμε πολλή ενέργεια και καταλήγουμε να τις προβάλλουμε στους άλλους ανθρώπους ή στο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, κάποιος που δεν αναγνωρίζει την επιθετικότητά του, μπορεί να φοβάται ότι οι άλλοι θέλουν να τον βλάψουν. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε εξαντλημένοι, οι απαρνημένες πλευρές μας να παρεισφρέουν εκεί που δεν το περιμένουμε ή να εκδηλώνονται μέσω ποικίλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Έτσι οι σχέσεις μας με τους άλλους και γενικότερα με τον κόσμο δυσκολεύουν υστερώντας σε αυθεντικότητα και ζωντάνια.

Η θεραπεία Gestalt μας δίνει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τα αποκηρυγμένα μας κομμάτια. Ακόμα περισσότερο να τολμήσουμε να τα βιώσουμε πλήρως, να γίνουμε ένα με αυτά ώστε αφενός να τα αποδεχτούμε αποδαιμονοποιώντας τα και αφετέρου να ενσωματώσουμε τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν και να μετουσιώσουμε την ενέργειά τους, για να τη χρησιμοποιήσουμε όπου και όταν χρειάζεται. Έτσι διευρύνονται οι επιλογές στη ζωή μας, επαναφέρουμε τη ζωτικότητα στον οργανισμό μας και γινόμαστε ακέραιοι δημιουργώντας ειλικρινείς σχέσεις.

Στόχοι του Σεμιναρίου:

Στο σεμινάριο αυτό μέσα από βιωματικές διαδικασίες και ασκήσεις με την ομάδα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να:

  • Εξερευνήσουν και να δουν καθαρά τις προσωπικές τους πολικότητες/ αντιθέσεις/ συγκρούσεις.
  • Επανακτήσουν χαμένη ενέργεια και να επαναφέρουν τη φυσική τους ροή και ζωντάνια.
  • Πειραματιστούν με καινούργιους τρόπους έκφρασης και συμπεριφοράς αποκτώντας έτσι ευελιξία και περισσότερες επιλογές στη ζωή τους.
  • Βελτιώσουν τη σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους.

Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για την προσωπική του ανάπτυξη

Ημερομηνία Σεμιναρίου: Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, 10.00 – 18.00

Εισηγητής: Δημήτρης Τζαχάνης

Κόστος: 50€ + ΦΠΑ

Τόπος Διεξαγωγής: Βασ. Σοφίας 51, Αθήνα (Μετρό Ευαγγελισμός)

Θέσεις περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 17-03-2019 10:00 am
Θέσεις Χωρίς περιορισμό
Κόστος 50 €
50 €

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :