Αντιμετωπίζοντας την υπογονιμότητα: Η εξωσωματική γονιμοποίηση με απλά λόγια & ο ψυχολογικός παράγοντας

Εισηγητές: Τζανακάκη Δέσποινα, MMedSci Κλινική Εμβρυολόγος

Τασίου Ασπασία, MSc, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Απευθύνεται σε: •

Ζευγάρια που είτε αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας και σκέφτονται να προχωρήσουν ή/και έχουν ήδη προχωρήσει σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είτε αντιμετωπίζουν διλήμματα σχετικά με τις ειδικές εφαρμογές των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. περιπτώσεις δοτριών/ληπτριών ωαρίων, δοτών σπέρματος, παρένθετων μητέρων, προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης κ.λ.π).

• Γυναίκες ή άνδρες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, μέσω της κρυοσυντήρησης (ωαρίων, σπερματοζωαρίων, ωοθηκικού ή ορχικού ιστού) για ιατρικούς ή κοινωνικούς λόγους. Συνήθως, οι άνθρωποι που βιώνουν κάποια ή κάποιες από τις προαναγραφόμενες καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένα επίπεδα στρες και με μια ψυχολογική επιβάρυνση, με τέτοιο τρόπο, ώστε να επηρεαστεί ως ένα βαθμό, ακόμα και η ποιότητα ζωής τους.  

Αντιμετωπίζοντας την υπογονιμότητα

Α) Τα ζευγάρια ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες, με απλά λόγια σε βασικά θέματα σχετικά με:

• Τη διερεύνηση της υπογονιμότητας (άνδρας – γυναίκα)

• Τις βασικές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

• Τις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης με μεσολάβηση «τρίτου» προσώπου (ωάρια δότριας, σπέρμα δότη, παρένθετη μήτρα).

• Τη διατήρηση υπογονιμότητας για ιατρικούς και κοινωνικούς λόγους (κρυοσυντήρηση)

• Τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο

• Το ρόλο του εργαστηρίου στην προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Β) Τα ζευγάρια ενημερώνονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας για την αιτιολογία των ιδιαίτερων ψυχικών καταστάσεων που ενδεχομένως βιώνουν, ώστε να αναγνωρίσουν τη συμπτωματολογία και να διαπιστώσουν, με τη βοήθεια κλινικών παραδειγμάτων, τους τρόπους αντιμετώπισης των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζουν.

• Ποια είναι τα σημεία στα διάφορα στάδια μιας προσπάθειας εξωσωματικής που επιβαρύνουν συνήθως ψυχολογικά ένα ζευγάρι;

• Ποιοι οι τρόποι διαχείρισης;

• Ποιος ο ρόλος του ειδικού ψυχικής υγείας;

Κόστος συμμετοχής:

Για εγγραφές έως 28/01: Ανά άτομο 30€ - Ανά ζευγάρι 40€

Για εγγραφές από 29/01: Ανά άτομο 40€ - Ανά ζευγάρι 50€

Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Στο τέλος της ημερίδας οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για τη συμμετοχή σας στην ημερίδα συμπληρώστε την Φόρμα Συμμετοχής: και το ΔΙΚΕΨΥ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (κόστος, ώρες, διαδικασία εγγραφής).

ΟΜΑΔΕΣ

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΔΙΚΕΨΥ θα ξεκινήσουν ομάδες θεραπευτικού προσανατολισμού στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες, άνδρες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που προκύπτουν από τα θέματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν. Οι ομάδες καθοδηγούνται από ειδικούς επιστήμονες (έναν ειδικό ψυχικής υγείας και έναν επιστήμονα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής) και κάθε ομαδική συνάντηση θα έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, ως επίκεντρο συζήτησης. Θα δίνεται έμφαση στο ψυχολογικό υπόβαθρο του θέματος που αναλύεται και τη συζήτηση θα συντονίζει ο ειδικός ψυχικής υγείας, έμπειρος και ειδικά εκπαιδευμένος σε ζητήματα υπογονιμότητας. Παράλληλα, για την αρτιότερη υποστήριξη των θεμάτων, στο χώρο θα παρευρίσκεται και ένας επιστήμονας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (κλινικός εμβρυολόγος), ώστε άμεσα να μπορούν να απαντώνται ερωτήματα επιστημονικού χαρακτήρα και κλινικού-εργαστηριακού ενδιαφέροντος που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων.

Ο πρώτος κύκλος ομαδικών συναντήσεων θα ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019 έως και τον Ιούνιο 2019 και περιλαμβάνει στο σύνολο 4 συναντήσεις διάρκειας 1,5 ώρας σε 1 προκαθορισμένη ημερομηνία τον μήνα (Σάββατο και ώρα 17:00-18:30). Για τις ακριβείς ημερομηνίες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα μας.

Θέματα ομαδικών συναντήσεων:

Υπογονιμότητα: Σε αυτή την ομάδα θα καλυφθούν όλες οι πλευρές της υπογονιμότητας όπως εξωσωματική γονιμοποίηση, επαναλαμβανόμενες αποβολές, χρήση σπέρματος δότη ή ωαρίων δότριας, παρένθετη μητέρα, ανύπαντρη μητέρα, υιοθεσία. Ποια τα ηθικά (ή και θρησκευτικά) ζητήματα που προκύπτουν; Αποδοχή της υπογονιμότητας μετά τη διάγνωση, επιλογή τρόπου δημιουργίας οικογένειας και «δέσμευση» για την ολοκλήρωση της θεραπείας που έχει επιλεγεί.

Άγχος και υπογονιμότητα: Παλεύοντας και επιβιώνοντας: Η υπογονιμότητα αποτελεί μια από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει το άτομο, αλλά και το ζευγάρι. Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας και να ακούσετε τι έχουν να πουν σχετικά και άλλοι άνθρωποι που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.

Δωρεά ωαρίων/σπέρματος και παρένθετη μητρότητα: Η σύγχρονη επιστήμη παρέχει πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών σχετικά με θέματα υπογονιμότητας, γεγονός που είναι πολύ ανακουφιστικό και ενθαρρυντικό, αλλά ταυτόχρονα περιπλέκει τη διαδικασία επιλογής για τον υποψήφιο γονέα, ειδικά όταν πρόκειται για περιπτώσεις συμμετοχής «τρίτου προσώπου» στην προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτές οι ομαδικές συναντήσεις επικεντρώνονται στην προσέγγιση των επιλογών ενός ζευγαριού προς τη γονεϊκότητα, με σαφήνεια, εστιάζοντας στα υπέρ και τα κατά, σε ομοιότητες και διαφορές, ξεχωρίζοντας το μύθο από την πραγματικότητα. Ανδρική υπογονιμότητα: Για έναν άνδρα, η διάγνωση της υπογονιμότητας μπορεί να είναι σχεδόν ισοπεδωτική. Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας με άλλους άντρες/ ζευγάρια που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις με επίκεντρο την διερεύνηση της ψυχολογικής επίπτωσης της ιατρικής διάγνωσης πάνω στον άνδρα, αλλά και πάνω στη σχέση του ζευγαριού, καθώς και των εναλλακτικών επιλογών δημιουργίας οικογένειας.

Κόστος συμμετοχής ανά άτομο: 50€

Κόστος συμμετοχής ανά ζευγάρι: 70€

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ 698 8080383.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 09-02-2019
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 40 €
Τόπος διεξαγωγής ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. ( Αθήνα)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :