6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Κλάδο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας και θα διεξαχθεί στις 10-13 Μαΐου 2018, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από πέντε επιτυχή πανελλήνια συνέδρια, στο 6ο Συνέδριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας επιχειρείται ένα άνοιγμα στη διεθνή κοινότητα, προσκαλώντας και ξένους επιστήμονες να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν την δουλειά τους.

Έτσι, οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι ελληνικά και αγγλικά. Προσβλέπεται με ενδιαφέρον η διεθνή συμμετοχή, πιστεύοντας ότι θα εμπλουτίσει επιστημονικά το συνέδριό.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρακολουθήσουμε επιστημονικές εργασίες που αφορούν σε διάφορες διαστάσεις από την ατομική, τη σχολική, την κοινωνική και την επαγγελματική ζωή του δια βίου αναπτυσσόμενου ατόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να διατυπώσουμε επιστημονικές απόψεις για την τυπική ανάπτυξη και την ανάπτυξη ατόμων με ειδικές ανάγκες ή/και αναπηρία, να παρακολουθήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, να αναζητήσουμε επιστημονικές συνεργασίες, να εμπνευστούμε από νέες προκλήσεις.

Σε μια από τις κρισιμότερες εποχές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, όπου όλα γύρω μας φαίνονται ρευστά, ασταθή κι απαισιόδοξα, ελπίζουμε ότι το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου θα αναδείξει την ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να αντέχει, να προσαρμόζεται, να εξελίσσεται, να δημιουργεί και, ενίοτε, να μεγαλουργεί!

Ημέρα: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 | Ώρα: 12:00 - 15:00 | Διάρκεια Εργαστηρίου: 3 ώρες

Ανώτατο όριο συμμετεχόντων: 80

Οργανωτής: Achilles N. Bardos, Ph.D., Professor of School Psychology, University of Northern Colorado.

Περίληψη: Αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ακαδημαϊκής επίδοσης και την ανάγκη αντιμετώπισης των ακαδημαϊκών αι συμπεριφορικών αναγκών των μαθητών πολλά σχολεία στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επιτυχώς ολοκληρωμένα μοντέλα χορήγησης υπηρεσιών ψυχικής υγείας που αναφέρονται ως «Σύστημα πολλαπλών βαθμίδων υποστήριξης» (Multi-TIer Systems of Support ή MTSS).

Αυτά τα μοντέλα αναγνωρίζουν την ανάγκη και απαιτούν τη συσσώρευση δεδομένων για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ξεκινώντας από:

 • την προώθηση της ιδέας στο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό,
 • την διερεύνηση των αναγκών του προσωπικού μέσω ερωτηματολογίων αξιολόγησης αναγκών,
 • αναγνώριση συναισθηματικών αναγκών των μαθητών και
 • δημιουργία σχολικών ομάδων για τη μετάφραση των δεδομένων συμπεριφορικής εξέτασης (Universal screening of Behavior) σε παρεμβατικές προσπάθειες, είτε συστημικές, είτε σε μικρές ομάδες η εξατομικευμένες.

Θα παρουσιαστούν τα διάφορα βήματα και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σαν ομάδα ο ψυχολόγος, ο σχολικός σύμβουλος η ο διευθυντής ενός σχολείου για την εφαρμογή ενός παρομοίου προγράμματος ξεκινώντας από την συλλογή δεδομένων (behaviorscreening), την ανάλυση δεδομένων, και το εντοπισμό μαθητών με πιθανές ανάγκες υποστήριξης καθώς επίσης πως σχεδιάζεται και πως παρακολουθείται μια παρέμβαση.

Θα παρουσιαστούν μερικές συστημικές παρεμβάσεις και τεχνολογίες/λογισμικά προγράμματα που διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες.

Για παράδειγμα, θα παρουσιαστεί ένα web-based εργαλείο, το Σύστημα Αξιολόγησης και Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Συμπεριφοράς-BIMAS (McDougal, J., Bardos, Α., & Meier, S. (2011). Θα παρουσιαστεί αναλυτικά και με παραδείγματα από μεγάλα σχολεία στις ΗΠΑ η εφαρμογή του σε όλα τα στάδια του μοντέλου ψυχικής υγείας «Συστήματος πολλαπλών βαθμίδων υποστήριξης».

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία και την πρόσβαση στο λογισμικό για την εφαρμογή του στα σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά. 

Γλώσσα: 

Οι επίσημες γλώσσες του Συνεδρίου είναι: Ελληνική & Αγγλική.
Όλοι οι σύνεδροι μπορούν να υποβάλλουν την περίληψή τους είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική γλώσσα.
Η παρουσίαση θα γίνει στη γλώσσα υποβολής της περίληψης.
Θα υπάρχουν διαφορετικές συνεδρίες για τις ελληνικές και τις αγγλικές εργασίες.
 
Τοποθεσία:  

Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη, 54636, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2310 994 013

Κόστος συμμετοχής: 

Μέλη Ελψε - 90 ευρώ

Μη μέλη Ελψε - 100 ευρώ

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές με παρουσίαση εργασίας - 70 ευρώ

Εκπαιδευτικοί και φοιτητές χωρίς παρουσίαση εργασίας - 30 ευρώ

Στο κόστος εγγραφής δεν περιλαμβάνεται η συμμετοχή στα προσυνεδριακά Εργαστήρια. Το κόστος συμμετοχής σε αυτά είναι 15 ευρώ.

Με την εγγραφή τους, οι φοιτητές θα πρέπει να αποστείλουν ένα αντίγραφο της φοιτητικής τους ταυτότητας στη γραμματεία του συνεδρίου μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για κάθε εισήγηση θα πρέπει τουλάχιστον ένας από τους συγγραφείς να έχει τακτοποιήσει οικονομικά την εγγραφή του μέχρι τις 20 Μαρτίου 2018.

Με την εγγραφή του/της, κάθε ομιλητής/ομιλήτρια μπορεί να υποβάλει μέχρι 2 ανακοινώσεις.

Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:

 • Παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου
 • Καφέ στα διαλείμματα
 • Συμμετοχή στη Δεξίωση Υποδοχής
 • Συνεδριακό υλικό και κονκάρδα
 • Πιστοποιητικό παρακολούθησης

Για την εγγραφή στο Συνέδριο, παρακαλούμε να συμπληρωθεί το Ηλεκτρονικό Έντυπο Εγγραφής και να σταλθεί το καταθετήριο με fax στο 2310 435064 ή με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για ακυρώσεις που γίνονται μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2018, θα επιστρέφεται το συνολικό ποσό εγγραφής. Για ακυρώσεις από τις 21 Μαρτίου 2018 και έπειτα, δε θα επιστρέφεται το κόστος συμμετοχής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνείτε με την εταιρεία διοργάνωσης του συνεδρίου, PRAXICON.

Εθν. Αντιστάσεως 101 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, 55134 

Διοργανωτές: 

 • Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, Κλάδος Αναπτυξιακής Ψυχολογίας
 • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 460 682, 2310 460 652, Fax: +30 2310 435 064

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 10-05-2018 11:00 am
Ημ. Λήξης 13-05-2018 4:00 pm
Θέσεις 80
Κόστος 100 €
Τόπος διεξαγωγής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :