Ακρόαση άρθρου......

Νέα Έκθεση καλεί τα κράτη να αναγνωρίσουν την Άνοια ως Κρίση Δημόσιας Υγείας

Γενεύη,  11 Απριλίου 2012 – Η έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer  καλεί τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν την άνοια παγκόσμια προτεραιότητα υγείας. Αυτή η νέα έκθεση παρουσιάζει τα πιο αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας παγκοσμίως.

Επιπλέον η έκθεση περιλαμβάνει, εκτός από τις πολύτιμες καλές πρακτικές που παρουσιάζονται από όλο τον κόσμο, και την πιο εμπεριστατωμένη συλλογή στοιχείων ? συμπεριλαμβανομένων και δυσεύρετων στοιχείων από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος- υπογραμμίζοντας έτσι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όχι απλά μια ασθένεια του βιομηχανοποιημένου κόσμου.

Για την προετοιμασία της έκθεσης, με τίτλο «Άνοια : Μια προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας» ο Παγκόσμιος  Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer  συνδύασαν αναφορές από 4 ομάδες εργασίας και αναζήτησαν επιπλέον στοιχεία από σχεδόν 24 διεθνείς  ερευνητές και πάνω από 20 αναλυτές.

Πρωτοστάτησαν οι Dr. Shekhar Saxena, Director, Department of Mental Health and Substance Abuse, WHO; Marc Wortmann, Executive Director, ADI; Dr. Daisy Acosta, Chairman, ADI; Prof. Martin Prince, Institute of Psychiatry, King?s College London; and Ennapadam. S Krishnamoorthy, Director and T.S. Srinivasan, Chair, The Institute of Neurological Sciences, India.

«Ο  Π.Ο.Υ.  αναγνωρίζει το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της άνοιας ως πρόκληση και ενθαρρύνει τις χώρες να αντιμετωπίζουν την άνοια ως μια κρίσιμη προτεραιότητα δημόσιας υγείας λέει ο  Dr. Saxena. «Αυτή την στιγμή μόνο 8 από τα 194 κράτη ? μέλη του Π.Ο.Υ. έχουν καταρτίσει εθνικά στρατηγικά σχέδια άνοιας και μερικά ακόμη βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και θα χρησιμοποιήσουν την παρούσα έκθεση ως εναρκτήριο λάκτισμα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων. Κάποιες χώρες, όπως η Ινδία  έχουν εθνικές στρατηγικές που έχουν συνταχθεί από κοινωνικούς οργανισμούς  και ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα παρακινήσει τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να υιοθετήσουν αυτές τις στρατηγικές και να τις μετατρέψουν σε επίσημα εθνικά στρατηγικά σχέδια.

Εφόσον γνωρίζουμε ότι ο επιπολασμός της νόσου θα εκτιναχθεί στα ύψη μέσα σε αυτόν τον αιώνα καθώς ζούμε περισσότερο ? ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι 1 στους 8 για όσους είναι πάνω από 65 και 1 στους 2.5 για όσους ζουν πάνω από τα 85 ? οι επιπτώσεις της νόσου θα γίνονται εντονότερες καθώς περνούν οι δεκαετίες.»

Στην πρόλογο της έκθεσης, η Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ.  Dr. Margaret Chan αποκαλεί την προσπάθεια ως μια «μεγάλη συνεισφορά στην κατανόηση της άνοιας και των επιπτώσεων της στα άτομα, τις οικογένειες και ην κοινωνία».

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Πιστεύει πως η αναφορά «παρέχει μια πλατφόρμα γνώσης  προκειμένου να υπάρξει παγκόσμια αλλά και εθνική ευαισθητοποίηση και οι κυβερνήσεις, οι νομοθέτες και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις της άνοιας ως μια εντεινόμενη απειλή για την παγκόσμια υγεία.  Ο Dr. Chan καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να «ενημερώσουν τα υγειονομικά και κοινωνικά συστήματα προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην επικείμενη απειλή».

Ο Marc Wortmann , διευθυντής της ADI υπογράμμισε το επείγον του ζητήματος: «Η άνοια με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στις ζωές των ασθενών, των οικογενειών τους αλλά και στις κοινωνίες και στα υγειονομικά συστήματα αποτελεί όχι απλά μια κρίση δημόσιας υγείας αλλά και έναν κοινωνικό και οικονομικό εφιάλτη.

Σε όλο τον κόσμο μια καινούρια περίπτωση άνοιας εμφανίζεται κάθε 4 δευτερόλεπτα.  Αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση που μεταφράζεται σε 7.7 εκ. νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο ? σχεδόν όσος ο πληθυσμός της Ελβετίας ή του Ισραήλ. Τα υγειονομικά συστήματα απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν την έκρηξη της άνοιας καθώς ο πληθυσμός ζεί περισσότερο.

Πρόκειται τόσο για μια επικείμενη οικονομική και δημοσιονομική καταστροφή όσο και μια κοινωνική και υγειονομική πρόκληση. Παρόλα αυτά η έκθεση μας δείχνει ότι πολλά μπορούν να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με άνοια και των οικογενειών τους. Όλος ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την άνοια οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Π.Ο.Υ. που ανέλαβε τη πρωτοβουλία να εκδώσει αυτή την έκθεση.  Ο Π.Ο.Υ. είναι ο μοναδικός οργανισμός παγκοσμίως που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο  σε ζητήματα δημόσιας υγείας. 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΑΝΟΙΑ: ΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΔΗΝΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ»
Η άνοια  δεν είναι φυσιολογικό κομμάτι του γήρατος
35.6 εκατ, άνθρωποι εκτιμήθηκε ότι ζούσαν με άνοια το 2010. Κάθε χρόνο υπάρχουν  7.7 εκ. καινούριες περιπτώσεις, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καινούρια περίπτωση άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα κάπου στο κόσμο. Οι ταχύτατα αυξανόμενοι ρυθμοί της άνοιας απαιτούν άμεση δράση και ειδικότερα στις χώρες χαμηλού και  μεσαίου εισοδήματος, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι. 

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Το τεράστιο κόστος της νόσου θα  αποτελέσει πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα καθώς θα αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης της νόσου.  Το  κόστος  εκτιμάται σε  604 δις δολάρια τον χρόνο και αναμένεται να αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα από την συχνότητα εμφάνισης της νόσου.  
Οι άνθρωποι επιβιώνουν για πολλά χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Με την κατάλληλη υποστήριξη πολλοί από αυτούς μπορούν και θα έπρεπε να μπορούν να συνεχίζουν να ζούν και να δραστηριοποιούνται μέσα στην κοινωνία έχοντας μια καλή ποιότητα ζωής. 

Η άνοια αποτελεί ένα βαρύ φορτίο για τους περιθάλποντες και συνεπώς απαιτείται  η κατάλληλη στήριξη από τα υγειονομικά, κοινωνικά οικονομικά και νομοθετικά συστήματα. 

Οι χώρες πρέπει να συμπεριλάβουν την άνοια στην ατζέντα των θεμάτων δημόσιας υγείας. Απαιτείται συντονισμένη δράση σε πολλά επίπεδα και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό  και τοπικό επίπεδο. 

Τα άτομα με άνοια και οι περιθάλποντες τους συχνά έχουν καλύτερη και ιδιαίτερη αντίληψη για την κατάσταση που βιώνουν και την ζωή τους. Είναι σημαντικό να εμπλακούν στις διαδικασίες σχεδιασμού πολιτικών, νόμων και υπηρεσιών που τους αφορούν.  

Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε:
Προωθώντας παγκοσμίως  μια κοινωνία φιλική προς την άνοια
Καθιστώντας την άνοια παγκόσμια προτεραιότητα υγείας καθώς και προτεραιότητα της κοινωνικής πρόνοιας  σε κάθε κράτος
Βελτιώνοντας την κατανόηση και την στάση του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας απέναντι στην άνοια
Επενδύοντας στα υγειονομικά συστήματα και στα συστήματα κοινωνικής περίθαλψης για την βελτίωση της περίθαλψης και των υπηρεσιών για τους ανθρώπους με άνοια και τους περιθάλποντες τους 
Ενισχύοντας την προτεραιότητα που δίνεται  στην άνοια ως μέρος της ατζέντας για την έρευνα στην δημόσια υγεία

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε:
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη
2310-810411, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Sarah Smith, Alzheimer's Disease International (London), +44 7930 917647, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά με την άνοια και την Νόσο Alzheimer
Η άνοια είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά προοδευτικών διαταραχών που επηρεάζουν την μνήμη, την σκέψη την συμπεριφορά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών λειτουργιών. Η Νόσος  Alzheimer είναι το πιο κοινό αίτιο της άνοιας.  www.alz.co.uk/about-dementia.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr