Διημερίδα ΕΠΒΕ: «Κοινωνικές Ταυτότητες, Αξίες, Θεσμοί, Σχέσεις σε μια Νέα Πραγματικότητα»

Η Ελληνική Προσωποκεντρική & Βιωματική Εταιρεία (Ε.Π.Β.Ε.) σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην 3η Διημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στη Σχολή Μωραΐτη, Λεωφ. Καποδιστρίου 104, Νέα Ιωνία, με θέμα:

«Κοινωνικές Ταυτότητες, Αξίες, Θεσμοί, Σχέσεις σε μια Νέα Πραγματικότητα»
Η σύγχρονη ψυχοθεραπευτική πρακτική μπροστά στις ποικίλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες διαμορφώσεις του σήμερα.

Σε ένα διαρκώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πολλές παλιές σταθερές αναθεωρούνται ρητά ή άρρητα, δημιουργώντας πιέσεις στα άτομα που επηρεάζονται από αυτό, αλλά και το απαρτίζουν.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε Ψυχοθεραπευτές, Συμβούλους Ψυχικής Υγείας, φοιτητές όλων των προσεγγίσεων και σε λοιπούς επιστήμονες και επαγγελματίες που τους ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θεματική.

Θεματικές Ενότητες:

Κοινωνικές ταυτότητες: φύλο, φυλή, εθνική ταυτότητα, πολιτισμική ταυτότητα κ.ά. Σύμφωνα με τους Tajfel και Turner (1979), η κοινωνική ταυτότητα αποτελείται από εκείνες τις όψεις της αυτοεικόνας ενός ατόμου που προέρχονται από τις κοινωνικές κατηγορίες ή ομάδες στις οποίες θεωρεί το άτομο ότι ανήκει.

Αξίες: κρίση οικονομική ή αξιών; Αξίες κοινωνικές και ατομικές. Οι αξίες εκφράζουν τις πραγματικές και βαθύτερες ανάγκες της κοινωνίας και αποτελούν θεμελιώδες συστατικό για την συνοχή και την πρόοδο της. Αποκρυσταλλώνονται σε γενικές αρχές και ιδέες που προσανατολίζουν και καθοδηγούν την κοινωνία και τα άτομα. Επηρεάζουν τις πεποιθήσεις των ατόμων και λειτουργούν ως κατευθυντήριοι άξονες για την αξιολόγηση του εαυτού και των άλλων.

Θεσμοί: οικογενειακοί, θρησκευτικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί κ.ά. Ο όρος Θεσμός προέρχεται από το ρήμα τίθημι. Αυτό που έχει τεθεί, και ισχύει ως δίκαιο. Φέρεται με κύρια σημασία ως κανόνας Δικαίου, Νόμος. Επίσης φέρεται και ως σύστημα το οποίο δημιουργεί ηθική και νομική κατάσταση. Στον πληθυντικό φέρεται ως σύνολο θεμελιωδών καταστάσεων νόμο

Σχέσεις: διαπροσωπικές, κοινωνικές, διαδικτυακές κ.ά. Σχέση ορίζεται ως η ύπαρξη επαφής, επικοινωνίας, αμοιβαίας εξάρτησης μεταξύ προσώπων ή ομάδων. Σε μια εποχή όπου η αντίληψη για την επαφή και την επικοινωνία έχουν αλλάξει ριζικά, πώς διαμορφώνεται η σχέση.

Πρόγραμμα Ομιλιών:

Γιώργος Δίπλας:«Φαινομενολογία και κοινωνική ευθύνη»

Παύλος Ζαρογιάννης:«Αποτελεί η προσωποκεντρική θεραπευτική πρακτική μια αναγκαία και επαρκή πρόταση στην ποικίλη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα του σήμερα;»

Λύο Καλοβυρνάς:«Ανδρική και γυναικεία ερωτική επιθυμία: Πώς τα στερεότυπα που έχουμε ως ψυχοθεραπεύτριες βλάπτουν τους θεραπευόμενούς μας»

Κατερίνα Κονιδάρη:«Η αναπηρική ταυτότητα και πολιτισμικά ζητήματα στην συμβουλευτική ατόμων με αναπηρία»

Ιωάννα Κουστένη:«Επεκτείνοντας το μοντέλο της επιστημονικά τεκμηριωμένης ψχοθεραπείας: κοινωνική προοπτική και διαφορετικότητα»

Μαρία Μαλικιώση-Λοΐζου:«Πολυπολιτισμική συμβουλευτική επάρκεια ψυχοθεραπευτών μπροστά στις ποικίλες και διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις του σήμερα»

Διονύσιος Σακκάς: «Η Διαλεκτική Αλληλοεπίδραση Οικογενειακών και Κοινωνικών Σχέσεων και η Επιρροή τους στη Θεραπευτική Σχέση»

Δέσποινα Σαμιωτάκη: «Ταυτότητα: πρόσφυγας –Μύθοι και πραγματικότητες»

Ειρήνη Σεραφείμ: «Σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες: Διαφορετικότητα και διακρίσεις στην σύγχρονη πραγματικότητα»

Άννα Τατσάκη: «Πώς μπορεί η σχέση να λειτουργήσει στην νέα πραγματικότητα της κοινωνικής δικτύωσης. Αβάσταχτη η μοναξιά των πολλών»

Κλεοπάτρα Τσουχνικά: «Ο ρόλος της νέας μητέρας στη σύγχρονη πραγματικότητα»

Εργαστήρια 3ης Διημερίδας ΕΠΒΕ:

Κατερίνα Αλεξοπούλου: «Κοινωικές ταυτότητες: Από το κοινωνικό αίσθημα στο κοινωνικό ενδιαφέρον - Πώς το κοινωνικό αίσθημα οδηγεί στο Κοινωνικό Ενδιαφέρον, που αποτελεί την βάση των καλών διαπροσωπικών σχέσεων»

Ρουμπίνη Βασιλοπούλου - Βίβιαν Σαχπάζη: «Κρέοντας και Αντιγόνη»

Ρίτα Βεντούρα - Μιχάλης Καλλιφρονάς: «Τα δυσλειτουργικά πρότυπα στις σχέσεις μας»

Λύο Καλοβυρνάς: «Μητρότητα: επιλογή η επιβολή; Ένα βιωματικό εργαστήρι για την (μη) μητρότητα»

Γεωργία Καλτσίδου: « Η εφαρμογή της Προσωποκεντρικής και Focusing-Βιωματικής προσέγγισης στην εργασία με πρόσφυγες»

Άννα Καραλή: «Η Επαναστατική ‘Παύση’ ως Θρυαλλίδα Δημιουργίας του Πολύτιμου Βιωματικού Αναστοχασμού σε Κάθε Επικοινωνία ή Σχέση»

Δημήτρης Κατσικαδέλης - Μαργαρίτα Κατσικαδέλη - Αντώνιος Γκλιόγκος - Δήμητρα Κατσικαδέλη: «Η σχέση των Ελλήνων με την Συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία»

Ιωάννα Κουστένη - Πάτρικ Ακριβός: «'Πολλαπλές’ ταυτότητες και Δια-πολιτισμικότητα»

Ντόρα Μίνου: «Η αποξένωση στα Ζευγάρια ως Αποτέλεσμα της Τρέχουσας Κρίσης: μια Gestalt προσέγγιση»

Άννα Τατσάκη: «Πώς μπορεί η σχέση να λειτουργήσει στην νέα πραγματικότητα της κοινωνικής δικτύωσης. Αβάσταχτη η μοναξιά των πολλών»

Κλεοπάτρα Τσουχνικά: «Ο ρόλος της νέας μητέρας στη σύγχρονη πραγματικότητα»

Βασίλης Μπλίτσας - Κυριακή Κεντιγκελένη - Κυριακή Τσιλιγκαρίδου: «Το παιχνίδι ως σταθερός και συνδετικός κρίκος του ανθρώπου σε έναν διαρκώς και ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο»

Πηνελόπη Μωραΐτου: «Σχολικός εκφοβισμός, ταυτότητα και παιδική λογοτεχνία»

Νατάσα Παπαζαφειροπούλου - Γαβριέλλα Πραγκάστη: «Οι τεχνικές διαλογισμού mindfulness στην ψυχοθεραπεία»

Ειρήνη Σεραφείμ: «Ομοφυλόφυλος ή gay; Gay ή λεσβία; LGBT ή ΛΟΑΤ; Ένας συμπεριληπτικός τρόπος να υπάρχουμε»

Γιάννης Σιδηροκαστρίτης: «Η αποτελεσματικότητα της πρακτικής της προσωποκεντρικής προσέγγισης στην κοινωνική πολυμορφία και στις νέες προκλήσεις της εποχής μας. Η περαιτέρω εξέλιξη του ψυχοθεραπευτή και η δύναμη της αμφιβολίας, διερεύνησης και απορίας»

Έλενα-Όλγα Χρηστίδη - Νάνσυ Παπαθανασίου: «Η επιβεβαιωτική (affirmative) προσέγγιση: Σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις και καλές πρακτικές στην ψυχοθεραπεία με ΛΟΑΤΚΙ άτομα»

Εγγραφή - Κόστος Συμμμετοχής:

Φοιτητές –Εκπαιδευόμενοι – Άνεργοι: 30€
Μέλη της ΕΠΒΕ: 40€
Mη μέλη:50€ 

Μετά το τέλος της Διημερίδας θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Για την εγγραφή/συμμετοχή στη Διημερίδα επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της ΕΠΒΕ στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Για πεταιτέρω πληροφορίες επισκεφτείτε τη Ελληνική Προσωποκεντρική & Βιωματική Εταιρεία στο: ΕΠΒΕ

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 02-03-2019
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 40 €
Πόλη Θεσσαλονίκη
Φορέας Ελληνική Προσωποκεντρική & Βιωματική Εταιρεία
Τόπος διεξαγωγής Ελληνική Προσωποκεντρική & Βιωματική Εταιρεία

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

* απαιτούμενα πεδία
Ενδιαφέροντα * :