Η έννοια της “Θετικής Ψυχολογίας” αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό ψυχολόγο Μάρτιν Σέλιγκμαν.

Ο Σελιγκμαν υποστήριξε ότι θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη συναισθηματικής ευημερίας, δίνοντας έμφαση σε συναισθήματα όπως:

 • Ανθεκτικότητα
 • Αισιοδοξία
 • Κουράγιο
 • Δημιουργικότητα
 • Ζωτικότητα
 • Ευγνωμοσύνη
 • Αυτοέλεγχος
 • Σοφία
 • Συναισθηματική νοημοσύνη

Θετική Ψυχολογία στον εργασιακό χώρο

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η καλλιέργεια θετικής και αισιόδοξης διάθεσης, είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο εργασιακό κλίμα με ικανοποιημένους εργαζομένους.

Αν οι εργαζόμενοι έχουν θετικά συναισθήματα όπως ευτυχία, αισιοδοξία, διαφάνεια και ικανοποίηση, τότε έχουν επίσης ισχυρή ικανότητα αυτορρύθμισης και μπορούν να συντονίσουν και να ελέγξουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, να αφοσιωθούν καλύτερα στη δουλειά και να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό και την πρωτοβουλία τους.

Μια θετική και αισιόδοξη διάθεση μπορεί να διευρύνει τη σκέψη του εργαζομένου, εξαλείφοντας την αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις του.

Επιπλέον, ο εργαζόμενος μπορεί να επιδεικνύει Ανθεκτικότητα, αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες στην εργασία και τη ζωή, με θετική στάση.

Η Ανθεκτικότητα και θετική στάση ζωής των εργαζομένων συνεπάγεται υψηλή αποτελεσματικότητα και ανάπτυξη για την επιχείρηση.

Πώς συνδέεται η Θετική Ψυχολογία με τις εργασίες του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Η Θετική Ψυχολογία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτιστοποίηση των εργασιών και των αποτελεσμάτων ενός τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.
Επιγραμματικά αναφερόμαστε σε τέσσερις βασικές περιοχές που συντονίζονται από τα τμήματα HR και με την παρουσία της Θετικής ψυχολογίας τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά και με διάρκεια:

 • Προσλήψεις Εργαζομένων: Η έρευνα της θετικής ψυχολογίας έχει επιβεβαιώσει ότι όσοι υποψήφιοι έχουν θετικές ιδέες, έχουν καλύτερη κοινωνική ηθική και κοινωνική προσαρμοστικότητα και μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση, τις αντιξοότητες, τις απώλειες και το δυσμενές περιβάλλον με μεγαλύτερη ευκολία.
 • Παρακίνηση Εργαζομένων: Στην πραγματικότητα, τα άτομα με θετική ψυχολογία είναι γενικά άτομα με ισχυρό αυτό - κίνητρο και εσωτερική παρακίνηση. Έχουν την ικανότητα να προσανατολίζονται προς τους στόχους που έχουν θέσει, να τους αξιολογούν, να τους επαναπροσδιορίζουν και να μην απογοητεύονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Δεν φοβούνται να αποτύχουν γιατί για αυτούς η αποτυχία οδηγεί στη γνώση.
 • Αξιολόγηση Απόδοσης Εργαζομένων: Όταν η αξιολόγηση και η ανατροφοδότηση εργαζομένων βασίζεται στα δυνατά σημεία, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, όταν φωτίζονται οι καλές συμπεριφορές και πρακτικές τότε οι εργαζόμενοι γίνονται πιο δεκτικοί στα σημεία που πρέπει να βελτιώσουν, αναγνωρίζουν τις όποιες αδυναμίες τους και δεσμεύονται να προσπαθήσουν για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Γίνεται δηλαδή δικός τους σκοπός η καλύτερη απόδοσή τους, χωρίς να επιβάλλεται από κάποιον προϊστάμενο.
 • Εκπαίδευση και Ανάπτυξη: Η καλλιέργεια της θετικής προσωπικότητας των εργαζομένων ξεκινά με την ανάπτυξη των προσόντων τους,εστιάζοντας στην τόνωση των πραγματικών ή δυνητικών δεξιοτήτων των ατόμων, καθώς και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης, ελπίδας, αισιοδοξίας και γνώσεων που θα τους κάνει καλύτερους και αποδοτικότερους επαγγελματίες.

Θετική Ψυχολογία και εταιρική ανάπτυξη

Συμπερασματικά, έχοντας τη Θετική Ψυχολογία σαν σύμμαχο, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού βοηθάει τους υπαλλήλους να βελτιστοποιήσουν την ψυχολογία τους, να δημιουργήσουν μια υγιή και χαρούμενη εργασιακή κουλτούρα και ατμόσφαιρα, να καλλιεργήσουν Ανθεκτικότητα και θετική τους στάση απέναντι στη ζωή, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα από την ανάπτυξη των ίδιων των ανθρώπων της.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Αρθρογράφος : Βίκη Χαρίτου
Senior HR Development Consultant, Trainer & Facilitator, Business & NLP Coach. Εισηγήτρια του Προγράμματος Diploma in Human Resources Management του IST College

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Diploma in Human Resources Managment

To Diploma in Human Resources Management του IST College είναι ένα πρακτικό πρόγραμμα 132 ωρών που παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο HR Management και είναι ιδανικό για ανθρώπους που επιθυμούν να κατευθύνουν την καριέρα τους στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης από το IST College καθώς και Certificate of Recognition από το Chartered Management Institute (CMI), τον πιο έγκριτο εκπαιδευτικό οργανισμό μάνατζμεντ σε όλη την Ευρώπη, με περισσότερα από 180.000 μέλη.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα και για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε στο 2104822222.