Ακρόαση άρθρου......

Ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε είναι αναγνωρισμένος παγκοσμίως ως ένας από τους πραγματικά μεγάλους δημιουργούς, σε ένα απίστευτα ευρύ πεδίο αντικειμένων. Υπήρξε η επιτομή αυτού που έχουμε στο νου μας ως «αναγεννησιακό άνθρωπο».

Ο Γκαίτε ως πρότυπο

Το μήνυμα του Γκαίτε προς εμάς σήμερα δεν πρέπει ν' αναζητηθεί τόσο στο τεράστιο  και πολύτιμο έργο του αλλά στον τρόπο με τον οποίο έζησε. Εκδήλωσε μια έντονη επιθυμία να ζήσει μια ζωή πλήρη και θαυμαστή, να αφιερώσει την ενέργειά του σε ένα πλήθος διαφορετικών στόχων και επιδιώξεων, και να επιτρέψει να διαπνέει το έργο του μια έκσταση. Ο Γκαίτε υπήρξε πρότυπο ζωντάνιας, ένας άνθρωπος με αστείρευτη δημιουργική ενέργεια. Και είναι πολλά αυτά που μπορούμε να μάθουμε, αρκεί ν' αφήσουμε το μεγαλείο του να μας καθοδηγήσει και στον σύγχρονο κόσμο μας.

Ο Γκαίτε στο ποίημα «Αν χάσεις τη μέρα γιατί είσαi αργόσχολος» είπε:

Αν χάσεις τη μέρα γιατί είσαι αργόσχολος, το αύριο απαράλλαχτο θα μοιάζει, και μεθαύριο πιότερο αναβλητικός θα είσαι. Οι δισταγμοί γεννούν καθυστερήσεις, κι οι ημέρες ξοδεύονται μέσα σε θρήνους για τις χαμένες μέρες. Μα έχεις ζήλο αληθινό; Άδραξε τότε τη στιγμή!

Η τόλμη είναι σπάνια, δύναμη, μαγεία κυοφορεί. Μόνο μείνε πιστός στο έργο επιτέλους, διότι η αρχή τη σπίθα μέσα σου ανάβει. Αρκεί να ξεκινήσεις και θα δεις πλέριο σιγά σιγά το έργο.

Αυτοί οι στίχοι αποτελούν και ένα από τα χωρία που αναφέρονται πιο συχνά στα βιβλία αυτοβελτίωσης.

Αποκτήστε το βιβλίο Η σοφία των αιώνων από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας της Πύλης του Psychology.gr

Το ιδανικό της τόλμης

Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχετε ήδη διαβάσει ή ακούσει τον έκτο στίχο: Η τόλμη είναι σπάνια, δύναμη, μαγεία κυοφορεί. Έχει παρατεθεί σε πολλά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου ενός δικού μου, γραμμένου εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στην παρούσα συλλογή σοφών σκέψεων, όπου παρελαύνουν εξήντα από τις πλέον δημιουργικές διάνοιες που μας μίλησαν ποτέ μέσα από διάφορα γραπτά, αποφάσισα να συμπεριλάβω ολόκληρο το κείμενο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η απόλυτη έκφραση του ιδανικού της τόλμης.

Απλώς ξεκίνα: πρώτο βήμα αντιμετώπισης της αναβλητικότητας

Ενώ εργαζόμουν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου, διάβαζα σε καθημερινή βάση από το τηλέφωνο το υλικό μου στην υπεύθυνη της έκδοσης. Κάθε μέρα, την άκουγα να λέει κάτι του τύπου: Γουέιν, είσαι εκπληκτικός. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κατορθώνεις να γράφεις κάθε μέρα τόσα σπουδαία πράγματα. Δεν είναι απλώς ότι τα δημιουργείς ή τα γράφεις. Πρώτα κάνεις όλη τη μελέτη και την έρευνα, και μετά περιγράφεις ποιητικά τη δική σου εκδοχή για όσα είπαν αυτοί οι ποιητές και οι φιλόσοφοι. Με εμπνέεις!

Εγώ τότε χαμογελούσα από μέσα μου για τη φιλοφρόνηση και της έλεγα απλώς ότι η εξήγηση δεν ήταν κάποιο μεγάλο μυστικό. Η εξήγηση της αστείρευτης δημιουργικότητας βρίσκεται στη φράση: Ξεκίνα το έργο, και μετά αυτό θα ολοκληρωθεί μόνο του - κάτι που στην πραγματικότητα είναι και η τελευταία στροφή αυτού του αποσπάσματος από τον Φάουστ. "Αρκεί να ξεκινήσεις μόνο, και θα δεις το έργο σιγά σιγά ολόκληρο."

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αν αποφασίσω σήμερα να μείνω αργόσχολος, τότε θα χάσω τη μέρα, και αύριο θα συμβεί το ίδιο, μέχρι που θα καταλήξω να θρηνώ τις χαμένες μέρες μου. Όταν ο Γκαίτε ρωτά «Μα έχεις ζήλο αληθινό;», εγώ αποκρίνομαι «Ναι!» και αδράχνω τη στιγμή. Εφαρμόζω σε πολλά πεδία των ενασχολήσεων μου την καλή αυτή συμβουλή από έναν άνθρωπο που έζησε ογδόντα δυο χρόνια, γεμάτα μεγαλειώδη επιτεύγματα σε τόσο πολλούς τομείς.

Μη σκέφτεστε πώς θα τελειώσετε αυτό που ξεκινάτε

Μη σκέφτεστε πώς θα τελειώσετε το έργο ή πόσο τεράστιο φαντάζει στα μάτια σας. Μην κάνετε τίποτε περισσότερο από το να το ξεκινήσετε, αδράχνοντας αυτήν εδώ τη στιγμή. Είτε πρόκειται για το γράψιμο μιας επιστολής είτε για ένα τηλεφώνημα που έχετε να κάνετε, γιατί δεν αφήνετε αμέσως τώρα το κινητό ή το ποντίκι από τα χέρια σας για να αδράξετε τη στιγμή; Μην κάνετε τίποτε άλλο απλώς ξεκινήστε. Κι έτσι θα ανακαλύψετε τι σημαίνει η φράση του Γκαίτε: «H τόλμη είναι σπάνια, δύναμη, μαγεία κυοφορεί».

Πώς να αδράξω τη στιγμή;

Η περίφημη ρήση του Τόμας Έντισον «Η ιδιοφυΐα είναι ένα τοις εκατό έμπνευση και ενενήντα εννέα τοις εκατό ιδρώτας» αυτό ακριβώς σημαίνει να μάθουμε να αδράχνουμε τη στιγμή. Αυτό το ένα τοις εκατό είναι η αναγνώριση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Για να ενεργοποιήσετε την ιδιοφυΐα που έχετε μέσα σας, πρέπει να κάνετε την πρώτη κίνηση και ν' αρχίσετε να υλοποιείτε την έμπνευσή σας.

Αποφασιστικότητα

Λέω στη φίλη μου που είναι υπεύθυνη έκδοσης ότι το «μυστικό» μου για να ολοκληρώσω εμπρόθεσμα το βιβλίο μου και όλη την εργασία που αυτό απαιτεί, είναι απλώς ότι κάθε μέρα, σε μια καθορισμένη ώρα, ανεξάρτητα από τι άλλο θα προκύψει ή τους λόγους που θα έχω για ν' ασχοληθώ με κάτι άλλο, εγώ ξεκινώ το επόμενο κεφάλαιο.

Δεν ορκίζομαι όμως πως θα το τελειώσω, μόνο πως θα το αρχίσω. Να όμως που τελικά αυτή η τόλμη και η αποφασιστικότητα έχει πράγματι μέσα της ιδιοφυΐα, δύναμη και μαγεία, διότι από τη στιγμή που ξεκινώ έγκαιρα τη μελέτη και την έρευνα και γράφω την πρώτη φράση, το έργο με κάποιο τρόπο κατορθώνει να ολοκληρωθεί. Και αυτό επαληθευόταν πάντοτε στην περίπτωσή μου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Σας προτείνω λοιπόν να κολλήσετε αντίτυπα από αυτό το ποίημα του Γκαίτε σε όλα τα μέρη και τα σημεία στα οποία συχνάζετε όταν προσπαθείτε ν' αποφύγετε ν' αδράξετε τη στιγμή. Θα σας υπενθυμίζει τις δημιουργικές σας δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιείτε και δεν υποστηρίζετε όταν δεν κάνετε το τολμηρό, πρώτο βήμα.

Μη διστάζετε απλώς κάντε το πρώτο βήμα

Ο δισταγμός σας να προχωρήσετε σας κρατά κολλημένους εκεί που βρίσκεστε, και δεν επιτρέπει ν' ανάψει στο νου σας η σπίθα της έμπνευσης. Η τάση σας να αναβάλλετε, να μετεθέτετε χρονικά, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ημέρας σας. Η ανεκτίμητη αυτή τεχνική του πρώτου βήματος με βοηθά να ολοκληρώνω τη συγγραφή που τόσο αγαπώ, και με βοηθά επίσης ν'αδράχνω τις στιγμές ενεργοποιώντας και άλλες πτυχές στη ζωή μου που μου προσφέρουν αντίστοιχη ευχαρίστηση και αίσθηση πληρότητας και ισσοροπίας

Όταν σταματάω να αναβάλλω, αρχίζω να ζω

Αντί λοιπόν να μιλώ για κάποια στιγμή στο μέλλον που η σύζυγός μου κι εγώ θα μπορέσουμε να πάμε κάπου μακριά και να χαρούμε ο ένας τον άλλο, μια σκέψη που ίσως να μην υλοποιηθεί ποτέ αν απλώς τη συζητάμε, θυμάμαι πως η τόλμη έχει δύναμη και πως το να παίρνεις μπροστά είναι αυτό που ανάβει τη σπίθα στο νου και στο σώμα. Κι έτσι προτιμώ να πω: «Αρκετά το συζητήσαμε, ας κάνουμε κράτηση αυτή τη στιγμή. Το προγραμματίζω στο ημερολόγιό μας και θα το κάνουμε να συμβεί.» Και πάντοτε συμβαίνει, όταν ενεργούμε χωρίς να χάνουμε την ημέρα μας. Ομοίως, κάναμε να συμβούν πολλές οικογενειακές δραστηριότητες, ακριβώς επειδή πάψαμε και οι δυο μας να αναβάλλουμε, και πραγματοποιήσαμε το βήμα. Τώρα!

Αυτή ηπαρότρυνση για τολμηρή δράση μάς έρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος υπήρξε εξαιρετικά τολμηρός και έφτασε στην αυτοπραγμάτωση. Εφαρμόστε τα λόγια του Γκαίτε για να κάνετε κάτι να μετατοπιστεί από το νοερό κόσμο σας στον απτό, υλικό κόσμο της άμεσης πραγματικότητάς σας. Κάνε το πρώτο βήμα και παρακολούθησε τη μαγεία να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Πώς να σταματήσω να αναβάλλω

Για να ασκήσετε την τόλμη με τον τρόπο που την εννοεί ο Γκαίτε σε αυτό το χωρίο από τον Φάουστ, προσπαθήστε να εφαρμόστε τις παρακάτω ιδέες:

  • Φτιάξτε έναν κατάλογο με πέντε πράγματα τα οποία σκέφτεστε εδώ και λίγο καιρό να κάνετε, αλλά για οποιουσδήποτε λόγους δεν μπορέσατε να τα κάνετε πράξη. Και μόνο η καταγραφή τους σε ένα φύλλο χαρτιού είναι ένα σημείο εκκίνησης!

  • Τώρα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η δύναμη που νιώθετε να σας τραβά προς τα πίσω, μην κάνετε τίποτε άλλο εκτός από το ν'αρχίσετε να ενεργείτε για το πρώτο από τα πράγματα που έχετε σημειώσει. Κάντε το ίδιο τις επόμενες τέσσερις ημέρες για τα υπόλοιπα τέσσερα πράγματα του καταλόγου σας αντίστοιχα. Μη δεσμευτείτε στον εαυτό σας ότι θα ολοκληρώσετε το έγο, απλώς δεσμευτείτε να το αρχίσετε. Θα διαπιστώσετε τότε τι εννοεί ο Γκαίτε όταν λέει πως η αρχή ανάβει μέσα σας τη σπίθα.

  • Σταματήστε τις δικαιολογίες στις οποίες επαναπαύεστε ώστε να εξηγείτε για ποιους λόγους δεν κάνετε στη ζωή σας τα πράγματα που είναι αληθινά σημαντικά. Ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν πραγματοποιήσατε αυτά που λέτε ότι θέλτε να κάνετε, είναι πως αρνηθήκατε να ξεκινήσετε, αδράχνοντας τη στιγμή. Όλες οι δικαιολογίες αυτό ακριβώς είναι, απλώς και μόνο δικαιολογίες. Μέσα σας γνωρίζετε πόσο αληθινό είναι αυτό.

  • Επιλέξτε να συναστρέφεστε ανθρώπους που κάνουν πράγματα. Να βρίσκεστε ανάμεσα σε ανθρώπους που εκδηλώνουν την τόλμη τους. Και ταυτόχρονα αππομακρυνθείτε από εκείνους που σας ενθαρρύνουν να βουλιάζετε σε δικαιολογίες και κάθε λογής εξηγήσεις. Διατηρήστε το ενεργειακό πεδίο σας καθαρό από τέτοιες μολύνσεις.

Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημενο απόσπασμα από το βιβλίο Η σοφία των αιώνων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρύσα Πράντζαλου

e psy logo twitter2Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.