-10% Η τεχνητή μήτρα

Η τεχνητή μήτρα

Μετά το αντισυλληπτικό χάπι και τη γονιμοποίηση in vitro, η τεχνητή μήτρα αποτελεί το επόμενο στάδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνητή μήτρα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για θεραπευτικούς σκοπούς, αντικαθιστώντας τις θερμοκοιτίδες των νεογνικών μονάδων, ώστε τα μεγάλα πρόωρα νεογνά να ολοκληρώνουν μέσα σε αυτή την ανάπτυξή τους.

Ας μην γελιόμαστε όμως. Όλες οι τεχνολογίες της αναπαραγωγής που υπηρετούν στην αρχή ιατρικούς σκοπούς, την αντιμετώπιση δηλαδή προβλημάτων στειρότητας και επαναλαμβανόμενων αποβολών, υπερβαίνουν εν συνεχεία αναπόφευκτα το αυστηρά θεραπευτικό πλαίσιο. Όπως η τεχνητή γονιμοποίηση και η γονιμοποίηση in vitro, έτσι και η τεχνητή μήτρα θα χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει την επιθυμία απόκτησης παιδιού η οποία δεν είναι εφικτή με φυσικό τρόπο. Ο Ανρί Ατλάν παρουσιάζει τις συνθήκες πραγματοποίησης της τεχνητής μήτρας και αξιολογεί τις κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, ακόμη και μεταφυσικές επιπτώσεις αυτής της νέας τεχνολογίας. Εκτός από την αποσύνδεση σεξουαλικότητας και αναπαραγωγής, θα εξαφανιστεί ταυτόχρονα και η πανάρχαια ασυμμετρία των δύο φύλων, μόλις οι άντρες και οι γυναίκες εξισωθούν έναντι των καταναγκασμών που επιβάλλει η αναπαραγωγή του είδους. Πώς θα είναι αύριο το αρσενικό και το θηλυκό γένος; Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας ενδεχομένως μια εξέλιξη που έχει ήδη ξεκινήσει, η αναπαραγωγή θα είναι εξαρτώμενη όλο και περισσότερο από την ιατρική, ενώ, κατά παράδοξο τρόπο, η γονεϊκότητα θα είναι όλο και περισσότερο κοινωνική και όλο και λιγότερο βιολογική.

Τίποτε όμως δεν έχει κριθεί ακόμη οριστικά. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ποιον τρόπο θα διαμορφώσει η τεχνητή μήτρα το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών. Αν όμως οι μεγάλοι μύθοι του παρελθόντος μπορούν να ρίξουν φως σε αυτή την τεχνολογία, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το χειρότερο δεν είναι βέβαιο.
Διαστάσεις 21χ14
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 01/11/2008
Σειρά Εστία Ιδεών
Σελίδες 208
Συγγραφέας Atlan, Henri

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Η τεχνητή μήτρα

  • 0  
  • Εσείς, έχετε διαβάσει το βιβλίο;
    Εάν ναι, θα το συστήνατε σε άλλους αναγνώστες;
  • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
  • Προσωποποιημένη Συμβουλευτική για τις αγορές σας, από Εξειδικευμένη Ομάδα Εξυπηρέτησης.
  • 15,28€
  • 13,75€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 12,97€

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα