Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται από τον ελληνικό όρο «εαυτός». Τη συγκεκριμένη ορολογία την εισήγαγε πρώτη φορά ο Bleuler (1911).

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας (22-28 Μαΐου) φέτος είναι αφιερωμένη στην ψυχική ευημερία των κοινοτήτων "Mentally healthy communities. Thriving together".

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιού και Εφήβου εγκαινίασε χθες, 17 Μαΐου, στα Μελίσσια, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Η δομή δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού, από τον φορέα Θάλπος-Ψυχική Υγεία, με τη συνεργασία της Εταιρίας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), του Γενικού Νοσοκομείου Ατιτκής - Σισμανόγλειο - Αμαλία Φλέμινγκ, και τον Δήμο Πεντέλης που παραχωρεί τους χώρους για τη στέγασή της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας δημιουργήθηκε το 2004 για να επιστήσει την προσοχή στη βία και τις διακρίσεις που βιώνουν λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, τρανς, ίντερσεξ και όλα τα άλλα άτομα με διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ταυτότητες φύλου ή εκφράσεις και χαρακτηριστικά του φύλου.

Η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Χθες, 7 Μαίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του Guru του γέλιου, γιατρού, παθολόγου, δρ. Μαντάν Κατάρια.

Μία πρωτοποριακή δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για παιδιά και για ολόκληρη την οικογένεια εγκαινιάστηκε χθες, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, στις 6 το απόγευμα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, έναν δήμο που διακρίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την προτεραιότητα που δίνει στην κοινωνική πολιτική.

Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου 7 Μαίου (πρώτη Κυριακή Μάη)

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 10 Μαΐου 1998, μετά την πρωτοβουλία του Dr. Madan Kataria, γιατρό από τη Βομβάη της Ινδίας. Ο Dr. Kataria είναι επίσης ο ιδρυτής του κινήματος Γιόγκα του Γέλιου, το οποίο προωθεί το γέλιο ως μια μορφή άσκησης και ανακούφισης από το στρες.

Eυαίσθητη και ανθεκτική. Θωρακισμένη και απροστάτευτη. Η ψυχική υγεία δεν έχει μόνο μια πτυχή. Από τις 20-23 Ιουνίου, το SNF Nostos 2023 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο ΚΠΙΣΝ, θα επιχειρήσει ν' αναλύσει, να συζητήσει  και ν' απενοχοποιήσει κάθε πτυχή της.

Ένα νέο οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια, νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές, εγκαινίασε χθες, την Πέμπτη 4 Μαΐου, στη Νέα Ιωνία, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ