-10% Εξελικτική ψυχολογία

Εξελικτική ψυχολογία

Το σύγγραμμα με τίτλο "Development Across the Life Span", που αποδόθηκε, με βάση το περιεχόμενό του, ως Εξελικτική Ψυχολογία, με υπότιτλο Διά βίου ανάπτυξη, συγκεντρώνει μια σειρά χαρακτηριστικών, που το καθιστούν αφενός ένα ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό σύγγραμμα και αφετέρου ένα πνευματικό έργο εύχρηστο και χρήσιμο για πολλούς. Αυτά τα χαρακτηριστικά, απετέλεσαν πηγή δυσκολίας αλλά, συγχρόνως, και πρόκληση στην πορεία της μεταφοράς τους στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα. Ειδικότερα, το εγχειρίδιο Εξελικτική Ψυχολογία - Διά βίου ανάπτυξη:

- Εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και το περιεχόμενο της διά βίου ανάπτυξης με έναν επιστημονικά έγκυρο και πειστικό τρόπο. Η κατεύθυνση αυτή στην εξελικτική ψυχολογία δεν σημαίνει μόνον ότι ο άνθρωπος - ενώ παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος - απλώς αναπτύσσεται και αλλάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Το βαθύτερο νόημα της είναι ότι η πλήρης κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης προϋποθέτει τη μελέτη όλου του εύρους της ζωής - σε ασυνεχή στάδια ή σε συνεχείς αναπτυξιακές κατακτήσεις - καθώς και ότι κανένα στάδιο δεν μπορεί να θεωρηθεί σημαντικότερο από κάποιο άλλο. Σημαντικό είναι ολόκληρο το εύρος της ανάπτυξης, η συνολική εικόνα της οποίας διαμορφώνεται και διατηρείται με προβολές στο μέλλον (π.χ. ποια μορφή θα έχει μια συμπεριφορά 30 χρόνια αργότερα) και με αναδρομές στο παρελθόν (π.χ. αναζήτηση της αφετηρίας και των πηγών ενός φαινομένου).

- Υιοθετεί ένα ύφος που συνδυάζει την επιστημονικότητα με την αμεσότητα. Παραθέτει, με άλλα λόγια, έγκυρα δεδομένα των πλέον πρόσφατων ερευνών στους ποικίλους τομείς της ανθρώπινης ανάπτυξης ενώ, παράλληλα, επιχειρεί να "συνομιλήσει" με τον αναγνώστη και να μεταφέρει τα ερευνητικά δεδομένα στην πραγματική ζωή. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται αφενός με την παρουσίαση πραγματικών περιπτώσεων παιδιών και ενηλίκων σε διάφορες φάσεις της εξέλιξής τους και αφετέρου με την παράθεση πρακτικών οδηγιών για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν παιδιά και ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς και, τελικώς, όλους μας.

Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά και το περιεχόμενό του, το σύγγραμμα αυτό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για - και απευθύνεται σε - φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας, σε πρόσωπα δηλαδή που μελετούν και ενδιαφέρονται - για διαφορετικούς λόγους - για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Και κάτι ακόμα: το σύγγραμμα απευθύνεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως ιδιότητας, για έναν απλό λόγο: περιγράφει την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής, περιγράφει δηλαδή ένα "ταξίδι" στο οποίο συμμετέχουμε όλοι.
Αριθμός Τόμου2
Διαστάσεις27χ20
Ημερομηνία Κυκλοφορίας2010
Σελίδες449
ΣυγγραφέαςFeldman, Robert S.
Τόμοι2
Συγγραφέας
Feldman, Robert S.
Ο Robert S. Feldman είναι καθηγητής Ψυχολογίας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts at Amherst), των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Διακεκριμένου Δασκάλου τής Σχολής και διδάσκει Ψυχολογία σε τάξεις που αποτελούνται από 15 μέχρι και 500 φοιτητές. Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, εκτός από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Mount Holyoke College, στο Wesleyan University και στο Virginia Commonwealth University.
Ο καθηγητής Feldman, ο οποίος ίδρυσε το Πρόγραμμα Συμβουλευτικής για Μειονότητες (Minority Mentoring Program) στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, έχει επίσης διδάξει σε ποικίλα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, ίδρυσε προγράμματα εκπαίδευσης στην ψυχολογία από απόσταση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Μέλος του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου και του Συλλόγου για την Ψυχολογική Επιστήμη, ο καθηγητής Feldman απέκτησε το πρώτο πτυχίο του (με τιμητική διάκριση) από το Wesleyan University και τον μεταπτυχιακό και διδακτορικό του τίτλο από το University of Wisconsin-Madison. Έχει κερδίσει το βραβείο Fulbright Senior Research Scholar and Lecturer Award και έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία, κεφάλαια και επιστημονικά άρθρα. Ήταν επιμελητής έκδοσης του "Development of Nonverbal Behavior in Children" (Εκδόσεις Springer-Verlag) και του "Applications of Nonverbal Behavioral Theory and Research" (Εκδόσεις Erlbaum) και συν-επιμελητής του "Fundamentals of Nonverbal Behavior" (Εκδόσεις Cambridge University Press). Είναι επίσης συγγραφέας του "Child Development, Understanding Psychology" και "POWER Learning: Strategies for Success in College and Life". Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως στα Ισπανικά, τα Γαλλικά, τα Πορτογαλικά, τα Ολλανδικά, τα Κινεζικά και τα Ιαπωνικά. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τη μελέτη της τιμιότητας και της εξαπάτησης στην καθημερινή ζωή και τη χρήση τής μη λεκτικής συμπεριφοράς στη διαχείριση των εντυπώσεων οι έρευνές του έχουν χρηματοδοτηθεί από επιχορηγήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας [[National Institute of Mental Health] και του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών στην Αναπηρία και την Αποκατάσταση [National Institute of Disabilities and Rehabilitation Research].
Ο καθηγητής Feldman λατρεύει τη μουσική, είναι ένας ενθουσιώδης πιανίστας και του αρέσει να μαγειρεύει και να ταξιδεύει. Έχει τρία παιδιά, έναν εγγονό και μαζί με τη σύζυγο του, επίσης ψυχολόγο, ζουν στη δυτική Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σε ένα σπίτι με θέα την οροσειρά Holyoke.
ΜεταφραστήςΚουλεντιανού, Μαργαρίτα

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Εξελικτική ψυχολογία

  • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
  • 69,00€
  • 62,09€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 58,58€