-9% Ο Στωικός σοφός ή το νόημα του Στωικισμού

Ο Στωικός σοφός ή το νόημα του Στωικισμού

Οι ίδιοι οι Στωικοί αναγνώριζαν ότι ο Στωικός σοφός είναι σπάνιο φαινόμενο -"σπάνιο όσο και το πουλί, ο Φοίνικας". Ένα σχεδόν ανέφικτο ιδεώδες, που ωστόσο ποτέ δεν παύει να αποτελεί τον υπέρτατο σκοπό, και που ταυτίζεται με την τέλεια ευδαιμονία.
Ο σοφός είναι όμοιος με τον Θεό, και μόνο σ' αυτό διαφέρουν: ο σοφός είναι θνητός και μειονεκτεί σε σχέση με τον Θεό ως προς την αγαθοποιό δύναμη· όμως μεταξύ δύο σοφών ο πλουσιότερος δεν είναι και ο καλύτερος. Το ιδεώδες του Στωικού σοφού υπάρχει πάντα για να δείχνει πώς θα μπορούσαμε και πώς αξίζει να είμαστε. Είναι το πρότυπο σύμφωνα με το οποίο κρίνουμε τον εαυτό μας και αξιολογούμε τη δράση μας.
Οι τέσσερις πανεπιστημιακές διαλέξεις που αποτελούν το βιβλίο αποσαφηνίζουν το αληθινό νόημα του Στωικισμού. Εξετάζουν την εξέλιξη και τις αναθεωρήσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια των έξι αιώνων ζωής του, τις παρερμηνείες που έχει δεχτεί κατά καιρούς, και το τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη ο Στωικισμός.

"Κι αν ακόμη δεν είσαι Σωκράτης, οφείλεις να ζήσεις σαν κάποιος που θέλει να γίνει Σωκράτης". Επίκτητος, "Εγχειρίδιον", 51.3.
Διαστάσεις 24χ17
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 2002
Σελίδες 135
Συγγραφέας Edelstein, Ludwig
Συγγραφέας
Edelstein, Ludwig
Ο Ludwig Edelstein γεννήθηκε το 1902 στο Βερολίνο. Η διδακτορική διατριβή του, μια ρηξικέλευθη ανάλυση του ιπποκρατικού "Περί ανέμων, υδάτων, τόπων", και γενικότερα το πρώιμο έργο του, που μελετά τη σχέση των Ελλήνων ιατρών με τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την ηθική, διαπνέεται από μια τάση αμφισβήτησης κατεστημένων ακαδημαϊκών απόψεων.
Με την άνοδο του ναζισμού στερήθηκε τη θέση που κατείχε στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Ιατρικής του Βερολίνου. Το 1934 πούλησε την επιχείρηση του πατέρα του και αφού έμεινε ένα χρόνο στην Ιταλία μετανάστευσε στις ΗΠΑ, αρχικά στη Βαλτιμόρη και κατόπιν στην Ουάσιγκτον και στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, για να επιστρέψει πάλι, το 1951, στο John Hopkins University της Βαλτιμόρης. Τα άρθρα του που αφορούν την ιατρική συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο με τίτλο: "Ancient medicine: Selected papers of Ludwig Edelstein", ενώ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία: "Asclepius: A collection and interpretation of the testimonies (ancient religion and mythology)" με επιμέλεια της συζύγου του Emma, και το "Selected philoshophical papers", σε έκδοση του 1987.
Σημαντική συνεισφορά του Edelstein στο χώρο της αρχαίας φιλοσοφίας αποτελεί η έκδοση των αποσπασμάτων του Στωικού φιλοσόφου Ποσειδώνιου (L. E. Edelstein - I.G. Kidd, "Posidonius: the fragments" και "Translation of the fragments").
Πέθανε τον Αύγουστο του 1965, αφήνοντας αδημοσίευτο πλήθος μελετών, μεταξύ των οποίων και οι παραδόσεις του, οι οποίες εκδόθηκαν ένα χρόνο μετά το θάνατό του από το Harvard University Press.
Μεταφραστής Μπέκνερ, Ροζίνα

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Ο Στωικός σοφός ή το νόημα του Στωικισμού

 • Κατηγορία: Φιλοσοφία
 • Εκδότης: Θύραθεν
 • ISBN: 960-8097-12-6
 • ISBN: 978-960-8097-12-4
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2002
 • Συγγραφέας: Edelstein, Ludwig
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο | Παράδοση σε 1-4 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • 13,19€
 • 11,98€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 11,30€