-10% Από την ορδή στο κράτος

Από την ορδή στο κράτος

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη: (α)μία ανάγνωση των λεγόμενων κοινωνιολογικών έργων του Φρόυντ και (β) μία ανάλυση των μορφών της εξουσίας στις νεοτερικές κοινωνίες.

Κοινωνιολόγοι και ψυχαναλυτές θεωρούν ότι τα έργα του Φρόυντ που μελετούν την κοινωνική ζωή ("Τοτέμ και ταμπού", "Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του Εγώ", "Το τέλος μιάς αυταπάτης", "Η δυσφορία μέσα στον πολιτισμό", "Ο άνδρας Μωυσής και η μονοθεϊστική θρησκεία") δεν ανήκουν στο κυρίως έργο του. Ο Ενρίκεζ διαφωνεί και προχωρεί σε λεπτομερή και μεθοδική εξέταση των παραπάνω κειμένων, που καθιστά το βιβλίο του έργο αναφοράς. Ο Φρόυντ μας βοηθά να καταλάβουμε το ακόλουθο παράδοξο: γιατί οι άνθρωποι, που θέλουν να είναι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι, υποτάσσονται σε τυρράνους, αρχηγούς ή κράτη; Γιατί δεν έχουμε ακόμη κατακτήσει την δημοκρατία;


Στο δεύτερο μέρος, ο Ενρίκεζ επεξεργάζεται μία θεωρία του κοινωνικού δεσμού, με ό,τι αυτός εμπεριέχει από κυριαρχία, συγκρούσεις, καλυμένη ή ανοιχτή βία. Εξετάζει διαδοχικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο φίλων, μεταξύ των γενεών, και τα νέα εμβλήματα του ιερού: την εργασία και το χρήμα. Συσχτίζει τους μηχανισμούς της εξουσίας με τους μηχανισμούς της παράνοιας και της διαστροφής.

Οι κοινωνίες μας, στις οποίες φαίνεται να δεσπόζουν η οικονομία και η ορθολογικότητα, είναι στην πραγματικότητα κατακυριευμένες από τον έρωτα και τον θάνατο.

Το βιβλίο αυτό, πλούσιο σε ιδέες και πάθος, δείχνει ότι οι μεγάλες φροϋδικές έννοιες δεν πρέπει να περιορίζονται στα πλαίσια της ψυχής του ατόμου. Ενορμήσεις, φαντασιώσεις, προβολές, ενεργούν ακατάπαυστα και στο κοινωνικό πεδίο.

Διαστάσεις 24χ17
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 2005
Σελίδες 383
Συγγραφέας Enriquez, Eugène
Συγγραφέας
Enriquez, Eugène
Ο Εζέν Ενρίκεζ γεννήθηκε το 1931 στην Τύνιδα της Τυνησίας. Ήταν το έκτο παιδί της οικογενείας του, έπειτα από τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι. Πέρασε παιδικά χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Φοίτησε, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, στο Γαλλικό Λύκειο Carnot στην Τύνιδα.
Πήγε στη Γαλλία το 1949 και σπούδασε νομική, φιλοσοφία, εθνολογία. Παρακολούθησε ως ελεύθερος ακροατής και τα μαθήματα και τα σεμινάρια του Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών. Έκανε το διδακτορικό του με τον Alain Touraine και το 1980 αναγορεύτηκε διδάκτορας κονωνιολογίας στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών (E.H.E.S.S.).
Εργάστηκε ως ψυχικοινωνιολόγος και σύμβουλος οργάνωσης και επιμόρφωσης σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων επί σαράντα πέντε χρόνια.
Από το 1965 έως το 1997 (που συνταξιοδοτήθηκε) δίδαξε, αρχικά ως βοηθός καθηγητή και κατόπιν ως καθηγητής κοινωνιολογίας, στα πανεπιστήμια του Παρισιού Nanterre και Denis Diderot.
Το 1972 ίδρυσε το περιοδικό "Connexions" (με τον J.C. Rouncy) και το 1993 το "La Revue Internationale de psychosociologie" (με τον Gilles Amado).
Εκτός από πολλές μελέτες σε ειδικά περιοδικά, έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
"Από την ορδή στο κράτος" (1983), "Les figures du Maitre" (1991), "L' organisation en analyse" (1992), "Les jeux du pouvoir et du desir" (1997), "Le gout de l'alterite" (1997), "Το σκοτεινό πρόσωπο των σύγχρονων δημοκρατιών" (με την Claudine Haroche, 2002).
Μεταφραστής Τομανάς, Βασίλης

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Από την ορδή στο κράτος

 • Κατηγορία: Ψυχολογία Πολιτική
 • Εκδότης: Νησίδες
 • ISBN: 960-8263-28-Χ
 • ISBN: 960-8263-28-Χ
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2005
 • Συγγραφέας: Enriquez, Eugène
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο | Παράδοση σε 1-4 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • 29,82€
 • 26,83€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 25,31€