-30% Ζητήματα παιδαγωγικής και σχολικής ψυχολογίας

Ζητήματα παιδαγωγικής και σχολικής ψυχολογίας


Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει συνδέσει τη διαδικασία της μάθησης και της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής με συστήματα, όπως η εκπαίδευση και η οικογένεια, και με ατομικούς παράγοντες, όπως η νοημοσύνη ή η αναπηρία. Παράλληλα, οι ερευνητές πολλές φορές καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, που εγείρει η καθημερινή πρακτική και που αποτελούν αντικείμενο μελέτης κι έρευνας διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων. Αυτό που επισημαίνεται σε όλες τις απόψεις είναι το πολυσύνθετο του χαρακτήρα των μεταβλητών και των παραγόντων, που αλληλεπιδρούν και έχουν σχέση με το παιδί, το κοινωνικό του περιβάλλον (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) και με τον θεσμό, που στοχεύει στην παροχή συστηματοποιημένης μάθησης (σχολείο).

Σκοπός του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι η ανάλυση όλων των παραπάνω, αλλά η προσέγγιση βασικών θεματικών της παιδαγωγικής και σχολικής ψυχολογίας, καθώς και η παρουσίαση διαδικασιών αντιμετώπισης των δυσκολιών στη μάθηση και στην ψυχοκοινωνική προσαρμογή. Έτσι, ο συγγραφέας επιχειρεί την ανάλυση θεωριών που σχετίζονται με τη νοημοσύνη και τη μάθηση, θεμάτων που αφορούν στο σχολείο, στην οικογένεια, στην αναπηρία, καθώς και των βασικών σταδίων σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων παρέμβασης στον μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό τομέα.

Περιλαμβάνονται τα κεφάλαια:
- Νοημοσύνη
- Μάθηση
- Εκπαίδευση
- Σχολική επίδοση
- Οικογένεια
- Ψυχοκοινωνική προσαρμογή
- Άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
- Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης στον μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό τομέα
που συνοδεύονται από:
- Παράρτημα
- Βιβλιογραφία
Διαστάσεις24χ17
Ημερομηνία Κυκλοφορίας2010
Σελίδες572
ΣυγγραφέαςΓιαβρίμης, Παναγιώτης
Συγγραφέας
Γιαβρίμης, Παναγιώτης
Ο Παναγιώτης Γιαβρίμης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης. Διορίστηκε ως δάσκαλος το 1987. Φοίτησε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και ειδικεύτηκε στην "Παιδαγωγική και διδακτική προσώπων με μέτριες και σοβαρές δυσκολίες στη μάθηση". Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: "Εφαρμοσμένη έρευνα στην ανάπτυξη καινοτόμων τοπικών και περιφερειακών πολιτικών και την κοινωνική συνοχή". Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, την οποία και ολοκλήρωσε το 2002. Από το 1997 μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά σε επιμορφωτικές, παρεμβατικές και ερευνητικές δραστηριότητες (σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε σχολεία σεισμόπληκτων περιοχών, προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης ψυχικής υγείας σε σχολεία, κατασκευή του "Αθηνά Τεστ" κ.ά). Ο Παναγιώτης Γιαβρίμης έχει εκδώσει τα βιβλία: "Στάσεις και αντιλήψεις για τα ΑμεΑ", "Δυσκολίες στη μάθηση: εννοιολογική αποσαφήνιση - αντιμετώπιση", "Ειδική Αγωγή, Επαγγελματικός Προσανατολισμός των ΑμEΑ και αποσυλοποίηση" (με συν.), "Θέματα Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης" (με συν.) και "Κοινωνική και Συναισθηματική Αγωγή στο Σχολείο: Πρόγραμμα Κοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής στο Σχολείο. Θεματικές ενότητες: Επικοινωνία, Αυτοαντίληψη, Συναισθήματα" (με συν.). Έχει, επίσης, δημοσιεύσει μελέτες και εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις εργασιών σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Από το 2003 έως το 2009 διετέλεσε Σχολικός Σύμβουλος, Υποδ/ντής του Π.Ε.Κ. Μυτιλήνης, Προϊστάμενος Παιδαγωγικής Επιστημονικής Καθοδήγησης στην Περιφέρεια του Β. Αιγαίου, Υπ. Σχολών Γονέων στο Ν. Λέσβου και δίδαξε βάσει του ΠΔ 407/80 στο Παν/μιο Αιγαίου. Τον Μάιο του 2009 διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο "Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης".

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Ζητήματα παιδαγωγικής και σχολικής ψυχολογίας

  • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
  • 42,60€
  • 29,67€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 27,99€