-20% Διαταραχές του λόγου στην παιδική ηλικία

Διαταραχές του λόγου στην παιδική ηλικία

Τι κάνει ένα βιβλίο που η πρώτη του έκδοση ήταν το 1957 να προχωράει σε επανεκδόσεις (1972, 1985) και ακόμη και τώρα ν' αναγνωρίζεται η αξία του και να ζητιέται η τέταρτη έκδοση; Το απαντά ο ίδιος ο συγγραφέας: "Το βιβλίο αυτό... είναι και θα μείνει ένα "ντοκουμέντο"!".

Σε πολλά σημεία του είναι επίκαιρο και αναφέρονται απόψεις με αξία. Το γλαφυρό ύφος παρουσίασης της ύλης συντελεί στο να συνεχίζει να είναι ένα διδακτικό και εύληπτο βιβλίο. Η ποικιλία και το εύρος των θεμάτων του προσφέρουν τη δυνατότητα να είναι διδακτικό όχι μόνο για τους λογοθεραπευτές, αλλά να συμπληρώνει τις γνώσεις των ψυχιάτρων, των νοσηλευτών, των παιδοψυχιάτρων, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και όσων εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας, από οικοτροφεία και κινητές ψυχιατρικές μονάδες μέχρι ιατρο-παιδαγωγικές υπηρεσίες, σχολεία και νηπιαγωγεία.

Μέσα σ' αυτά τα 50 χρόνια η Λογοθεραπεία έχει πραγματοποιήσει τεράστια εξέλιξη, ιδίως στον τομέα της λογοθεραπευτικής παρέμβασης και θεραπευτικής. Ο τύπος και ο στόχος αυτής της έκδοσης δεν επέτρεψαν τη λεπτομερέστερη αναφορά των νέων δεδομένων. Έτσι, τα κείμενα των συναδέλφων δίνουν έναυσμα για περισσότερη και πληρέστερη αναφορά σε άλλη μελέτη.

Στα κεφάλαια της νέας έκδοσης του βιβλίου παρατίθενται υποκεφάλαια με νέα δεδομένα. Έτσι:
- Στη "Θεραπευτική αγωγή του λόγου" παραθέτουν νέα δεδομένα οι λογοπεδικοί Ε. Μάντακα-Brinkmann και Α. Φραγκούλη.
- Στα "Στοιχεία φυσιολογίας της γλώσσας", τα νέα δεδομένα δίδονται από τον καθηγητή Η. Κούβελα.
- Στα κεφάλαια "Η γλώσσα, ο έναρθρος λόγος, η γένεση, οι λειτουργίες, οι μορφές του και η γλωσσική εξέλιξη του κανονικού παιδιού", τα νέα δεδομένα παραθέτει η λογοπεδικός Ε. Λεβαντή.
- Στο "Λόγος, χαρακτήρας και προσωπικότητα", τα νέα δεδομένα έχουν γραφεί από την λογοπεδικό Σ. Γιαννόπουλου και την παιδοψυχίατρο Ι. Γιαννόπουλου.
Στο κεφάλαιο, "Γενικά μεθοδολογικά προβλήματα στη διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών τον λόγου", παρατίθενται νέα δεδομένα από την λογοπεδικό Μ. Καμπούρογλου.
- Στα "Ιδρύματα και Σχολεία", παραθέτει νέα δεδομένα ο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής Χ. Παπαϊωάννου και στη "Θεραπευτική αγωγή του λόγου στην Ελλάδα", η λογοπεδικός Α. Φραγκούλη μετά από έρευνα των αρχείων του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών.
- Στα εξειδικευμένα κεφάλαια των διαταραχών του λόγου, φωνής, ομιλίας και κατάποσης παρεμβάλλονται τα νέα δεδομένα:
- "Διαταραχές φωνής", από την λογοπεδικό Ε. Κουτσουμπάκη.
- "Διαταραχές του προφορικού λόγου" (ομιλίας), από τον λογοπεδικό Ι. Βογινδρούκα.
- "Ωτογενείς αλαλίες και δυσλαλίες", από την Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος για τη Βαρηκοΐα του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών.
- "Ειδικές δυσλαλίες", από την λογοπεδικό Α. Λαμπρινοΰ.
- "Δυσφρασίες", από τον λογοπεδικό Γ. Φούρλα.
- "Αγραμματισμός", από την λογοπεδικό Θ. Μπόντσιου.
- "Δυσαρθρίες", από τον λογοπεδικό Ν. Λίτινα.
- "Διαταραχές της ανάγνωσης και γραφής", από τον λογοπεδικό Γ. Καλύβη και την ψυχολόγο Μ. Πλατή.

Οι άνθρωποι που γνώρισαν τον Κώστα Καλαντζή και ακόμη περισσότερο που συνεργάστηκαν μαζί του, μπορούν να μιλήσουν για την αξία του. Το προοδευτικό του πνεύμα, η πολιτική του πλευρά, οι αγώνες του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αποδοχή της δημοτικής γλώσσας γίνονταν μέσα σε μια φάση φοβερής σύγκρουσης μεταξύ των προοδευτικών επιστημονικών δυνάμεων, με την ομάδα που εκπροσωπούσε τον πλήρη και στείρο συντηρητισμό, με εμμονή στην καθαρεύουσα, με πνεύμα σχολαστικισμού, φανατικά προσκολλημένη και αρνητική σε κάθε κοινωνική και πολιτική πρόοδο.

Ο Κώστας Καλαντζής ανήκε σε μια εποχή που μας φαίνεται σήμερα μακρινή. Μια εποχή που οι άνθρωποι σέβονταν την παράδοση και τη συνέχεια, αγαπούσαν τις ρίζες τους και είχαν συγχρόνως τη δύναμη να οδηγήσουν τις επόμενες γενιές και να τους δημιουργήσουν ιδανικά. [...]

(από τον πρόλογο της 4ης έκδοσης της Αθηνάς Φραγκούλη)
Διαστάσεις 24χ17
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 01/10/2011
Σελίδες 539
Συγγραφέας Καλαντζής, Κωνσταντίνος Γ.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Διαταραχές του λόγου στην παιδική ηλικία

 • 0  
 • Εσείς, έχετε διαβάσει το βιβλίο;
  Εάν ναι, θα το συστήνατε σε άλλους αναγνώστες;
 • Κατηγορία: Λογοθεραπεία
 • Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
 • ISBN: 978-960-02-2594-5
 • ISBN: 978-960-02-2594-5
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01/10/2011
 • Συγγραφέας: Καλαντζής, Κωνσταντίνος Γ.
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο|Παράδοση σε 1-3 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • Προσωποποιημένη Συμβουλευτική για τις αγορές σας, από Εξειδικευμένη Ομάδα Εξυπηρέτησης.
 • 34,08€
 • 27,26€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 25,72€

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα