-15% Εξαντλήθηκε Εικόνες δράσης

Εικόνες δράσης

Η παρούσα έκδοση, αποτελεί μία σημαντική συμβολή στην κλινική πράξη του τομέα των διαταραχών επικοινωνίας (λογοθεραπεία / λογοπαιδεία / λογοπαθολογία) καθώς η ανάγκη για την αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας είναι μείζονος σημασίας για την σχολική τους πρόοδο. Κι αυτό διότι όπως είναι γνωστό πολλά είδη μαθησιακών δυσκολιών αποδίδονται σήμερα στην προδρομική ύπαρξη γλωσσικών δυσκολιών (Gerber, 1993. Fey, 1986. Marge, 1972. Norris & Bruning, 1988. Scarborough, 1990). Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση των γλωσσικών προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους με αποτέλεσμα την αποκατάσταση ή την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών.

Η παρούσα δοκιμασία εστιάζεται στην ενιαία αξιολόγηση δύο τομέων της γλώσσας: πρώτον της μορφοσύνταξης, εξετάζοντας τη γραμματική επάρκεια των εκφερόμενων φράσεων και δεύτερον, της πραγματολογίας, εξετάζοντας την πληροφοριακή επάρκεια, δηλαδή τη χρήση της γλώσσας που κάνει ο εξεταζόμενος προκειμένου να μεταδώσει πληροφορίες. Η ολιγόλεπτη χορήγηση της δοκιμασίας καθιστά εφικτή την αξιολόγηση σε πληθυσμούς παιδιών με αναπτυξιακά προβλήματα.

Στη χώρα μας έχουν σταθμιστεί μέχρι σήμερα ελάχιστες δοκιμασίες και αυτή η έλλειψη εργαλείων αξιολόγησης της γλώσσας, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, δημιουργεί συχνά δυσκολίες στην αξιόπιστη και αντικειμενική διάγνωση των προβλημάτων λόγου, στην εκτίμηση του βαθμού σοβαρότητας της γλωσσικής ανεπάρκειας στην τεκμηρίωση της προόδου κατά τη λογοθεραπευτική αγωγή και τέλος, στον καθορισμό του χρόνου τερματισμού της αγωγής αυτής. Είναι λοιπόν θεμιτό να καταφεύγουν οι ειδικοί σε αντικειμενικούς τρόπους τεκμηρίωσης των γλωσσικών προβλημάτων καθώς οι αποφάσεις για την έναρξη, διατήρηση και παύση της λογοθεραπευτικής αγωγής έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε προσωπικό, ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδα κρατικής πρόνοιας και ασφαλιστικών παροχών υγείας.

Κάτι άλλο που πρέπει να τονιστεί είναι ο πολυμορφικός και πολυδιάστατος χαρακτήρας της γλώσσας. Όπως είναι γνωστό, η έκπτωση ή το αναπτυξιακό έλλειμμα των γλωσσικών λειτουργιών έχει συνήθως επιλεκτική μορφή και επιβαρύνει περισσότερο ορισμένους τομείς της γλώσσας παρά άλλους. Έτσι λοιπόν, το γλωσσικό έλλειμμα μπορεί να επηρεάζει τομείς όπως το λεξιλόγιο, τη μορφοσύνταξη, την πραγματολογία, τη φωνολογία, αλλά και να περιορίζεται στην έκφραση της γλώσσας ή αντίθετα να περικλείει και την κατανόηση. Επιπλέον, μπορεί να αφορά περισσότερο μία από τις εκφάνσεις της, δηλαδή τον προφορικό ή τον γραπτό λόγο. Αυτός ο χαρακτήρας της γλώσσας δημιουργεί την ανάγκη για την αξιολόγηση των επιμέρους τομέων και διαστάσεών της. Το παρόν διαγνωστικό εργαλείο εστιάζεται στην συνεκτίμηση δύο τομέων της γλώσσας, της μορφοσύνταξης και της πραγματολογίας κατά τη γλωσσική έκφραση, συνεπώς ερευνά τις δυνατότητες και αδυναμίες του παιδιού σε συγκεκριμένα γλωσσικά πεδία, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση.

Ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί γα τη μεθοδολογία της στάθμισης του εργαλείου αυτού, η οποία φαίνεται να είναι άρτια και σύγχρονη. Καταλήγοντας, το εργαλείο αυτό είναι χρήσιμο για τηv κλινική πράξη αλλά και την έρευνα σε παιδικούς πληθυσμούς με γλωσσικά προβλήματα και γι’ αυτό αποτελεί μία πραγματική συμβολή στον επιστημονικό χώρο.
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 01/03/2011
Σελίδες 35

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Εικόνες δράσης

 • 0  
 • Εσείς, έχετε διαβάσει το βιβλίο;
  Εάν ναι, θα το συστήνατε σε άλλους αναγνώστες;
 • Κατηγορία: Λογοθεραπεία
 • Εκδότης: Γλαύκη
 • ISBN: 978-960-99659-2-7
 • ISBN: 978-960-99659-2-7
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01/03/2011
 • Διαθεσιμότητα: Εξαντλήθηκε
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • Προσωποποιημένη Συμβουλευτική για τις αγορές σας, από Εξειδικευμένη Ομάδα Εξυπηρέτησης.
 • 58,30€
 • 49,56€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 46,75€

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα