Σημειώσεις για σένα (Audio Book)

Σημειώσεις για σένα (Audio Book)

Το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» υπάρχει επίσης ως ακουστικό βιβλίο (αρχεία ήχου mp3, WAV, FLAC, AIFF). Οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου αποδίδουν 6 από τα 25 συνολικά κείμενα του βιβλίου. Η ηχογράφηση έγινε τον Ιούνιο του 2022 στο στούντιο “Πολύτροπο” από τον Θάνο Καζαντζή.

Για το περιεχόμενο και τα γνωρίσματα του βιβλίου των Σημειώσεων:

Μεταβείτε στην σελίδα του βιβλίου ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (έντυπη εκδοχή)

Το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ», ως κείμενο αλλά και ως αρχεία ήχου, σχετίζεται έμμεσα με ένα άλλο βιβλίο του συγγραφέα, με τίτλο «ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ - τα μάτια που με κοίταξαν», το οποίο είναι μία βαθιά και πολυδιάστατη θεωρητική εξερεύνηση των θεμάτων τα οποία επίσης εκφράζονται στις Σημειώσεις, απλώς με λογοτεχνική διάθεση.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ AUDIO BOOK
 • 25 αυτόνομα αρχεία ήχου (mp3, WAV, FLAC, AIFF) - ένα αρχείο για κάθε ένα από τα 25 κείμενα που αποτελούν το βιβλίο
 • Συνολική διάρκεια: 104,30 min
 • mp3: 103,6 MB     AIFF: 1,07 GB       WAV: 1,19 GB     FLAC: 434,2 MB  

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το έργο που ανέλαβαν ο Κώστας Χατζησάββας και η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, προκειμένου να μετατραπούν οι “Σημειώσεις για σένα” σε ακουστικό βιβλίο, δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου  εύκολο, λόγω των πολλών ιδιατεροτήτων που χαρακτηρίζουν τα κείμενα των Σημειώσεων.

Δεν πρόκειται για θεωρητικά κείμενα. Ούτε για ψυχολογικίστικα αποφθέγματα περί σχέσεων. Βρίσκονται πολύ κοντά στο ύφος της «πεζής ποίησης» και, σε κάποιες περιπτώσεις, του πολύ σύντομου αφηγήματος ή μονολόγου.

Οι Σημειώσεις είναι πάρα πολύ πυκνά κείμενα, κυρίως υπαρξιακού χαρακτήρα, με αφθονία νοημάτων για τους έρωτες, τις αγάπες, τους πόθους μας και τον γλυκόπικρο αέρα της ζωής. Τις είχα γράψει ως ένα παιχνίδισμα, μια ξεκούραση όταν πάλευα με το 4ο βιβλίο μου, “Στις Σκιές του έρωτα: Τα μάτια που με κοίταξαν”.

Όταν όμως είδα ότι πήραν έναν αυτόνομο χαρακτήρα, αποφάσισα να τις τυπώσω κάμποσα χρόνια προτού καταφέρω να ολοκληρώσω το βιβλίο των ερώτων.

Σήμερα, το φθινόπωρο του 2022, οι Σκιές του έρωτα βγαίνουν στο φως. Μαζί τους, βγαίνουν στην πραγματικότητα και οι “Σημειώσεις για σένα”, ως ένα audio book, ύστερα από τη συγκινητική προτροπή και προσφορά του Κώστα Χατζησάββα.

Η γλώσσα των Σημειώσεων, στην έντυπη μορφή τους, είναι εξαιρετικά απλή και διόλου εξεζητημένη. Ωστόσο, αυτά που λέγονται δεν είναι καθόλου απλά, ασχέτως αν γράφτηκαν ως μικροί μονόλογοι ή μιμούνται κάπως αυτοσαρκαστικά ένα πιο «δόκιμο» ύφος.

Η πολυπλοκότητα αυτή οφείλεται στο ίδιο το αντικείμενο των Σημειώσεων, αφού ο έρωτας, η αγάπη  και ο σεξουαλικός πόθος είναι τρία συγκλονιστικά φαινόμενα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πρόκειται για τρία αυτόνομα συμπλέγματα αναγκών, τα οποία, αν και τέμνονται, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο (όπως όταν πεινώ, όσο νερό κι αν πιω δεν χορταίνω) – με αποτέλεσμα τις άπειρες παρανοήσεις και τους περί σχέσεων μύθους των ημερών μας.

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα ήταν το εξής: η έκφραση να χαρακτηρίζεται από έντονη ποιητικότητα, ανεξάρτητα από το τι και πώς λέγεται.

Από αυτήν την άποψη, οι «Σημειώσεις για σένα» στήθηκαν ως γραπτό κείμενο έτσι που να έχουν τη δική τους μουσική, καθώς φλερτάρουν με τη λογοτεχνία και, γι’ αυτό, δεν είναι για να διαβαστούν (ή να ακουστούν) γρήγορα.

Μάλλον, περιμένουν να «ανακαλυφθούν», ως ένα έδεσμα με πάρα πολλές λεπτές συνθέσεις γεύσεων.

Αρκεί βέβαια ο αποδέκτης να μη μείνει στο «τι έγινε», αλλά να θελήσει να διαπεράσει τις πάρα πολλές διαστρωματώσεις των όσων λέγονται και, κυρίως, των όσων διαφαίνονται υπαινικτικά ανάμεσα από τις γραμμές.

Αυτά όλα τα στοιχεία του γραπτού κειμένου δυσκολεύουν πολύ τη ζωντανή απόδοση των Σημειώσεων.

Πότε ο ηθοποιός θα είναι λυρικός, και πόσο;
Πού θα παίρνει απόσταση, πόση και πώς;
Ποιος θα είναι ο ρυθμός, ο παλμός, όταν οι φράσεις καταπιάνονται με πυκνά νοήματα και η κάθε λέξη έχει μεγάλη βαρύτητα;
Πώς να αποδοθεί η λεπτή ειρωνεία που αντιστοιχεί στον γλυκόπικρο χαρακτήρα της ζωής, η οποία καταφέρνει να μας καθρεφτίζει κάπως κωμικοτραγικά κατά τις συναντήσεις μας;

Όλες τις παραπάνω ιδιαιτερότητες των Σημειώσεων εξερεύνησαν και απέδωσαν ο Κώστας και η Κλειώ με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό.

Δεν είναι μόνο το άρτιο τεχνικό κομμάτι της δουλειάς τους και ο στέρεος επαγγελματισμός τους που έφεραν αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα. Είναι επίσης η επιμονή της σπουδής τους, ώστε να με τατρέψουν και οι δυο τους το «για σένα» του τίτλου των Σημειώσεων σε ένα «για μένα», μεταβολίζοντας πολύ καλά τη βαθύτερη ουσία των κειμένων, προτού τα αποδώσουν.

Κώστα, Κλειώ, ένα μεγάλο, από καρδιάς, ευχαριστώ…

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Σημειώσεις για σένα (Audio Book)

 • 2 αναγνώστες του PSYCHOLOGY.GR προτείνουν αυτό το βιβλίο!
 • Εσείς, έχετε διαβάσει το βιβλίο;
  Εάν ναι, θα το συστήνατε σε άλλους αναγνώστες;
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • Προσωποποιημένη Συμβουλευτική για τις αγορές σας, από Εξειδικευμένη Ομάδα Εξυπηρέτησης.
 • 5,50€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 4,44€

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα