-15% Η καμηλοπάρδαλη τρώει τα φύλλα

Η καμηλοπάρδαλη τρώει τα φύλλα


Η ψυχανάλυση ενός μικρού αγοριού με φοβίες.

Μέσα από τη σύζευξη θεωρίας και κλινικής πρακτικής παρουσιάζεται η ψυχαναλυτική διαδρομή ενός μικρού αγοριού που υποφέρει από φοβίες οι οποίες το καθηλώνουν στο σπίτι.

Όπως σε κάθε ψυχανάλυση, η πορεία είναι δύσκολη: παλινωδίες, ερωτήματα που είτε δεν βρίσκουν απαντήσεις είτε αυτές διαψεύδονται λίγο μετά, απελπισία που γεννά η δυσπιστία προς την ψυχαναλύτρια όταν το παιδί την τοποθετεί στη θέση των γονέων. Όμως η ελπίδα στην ψυχανάλυση δεν εγκαταλείπεται, και η επιθυμία για ζωή αυτού του αγοριού απελευθερώνεται σιγά σιγά, όπως μαρτυρεί και η ιστορία που διηγείται στην τελευταία συνεδρία: "Αυτά τα ψάρια ζούσαν σε μια άλλη θάλασσα. Εκεί που πηγαίνανε τα έπιασε ένας ψαράς. Ο ψαράς τα έβλεπε, τα ξανάβλεπε και σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραία να τα πουλήσει. Αλλά όμως αργότερα τα πήγε και τα αγόρασε ένας άνθρωπος που δεν τα έφαγε γιατί ήταν ζωντανά και τα έβαλε σε μια γυάλα. Κι επειδή ήταν μικρή και δεν χωρούσαν, σκέφτηκε να τα πετάξει σε μια θάλασσα. Έτσι έκανε, κι αυτά τα ψάρια ήταν ευχαριστημένα γιατί ήταν ελεύθερα μέσα στο νερό".

Η αδυναμία του φοβικού να δεχτεί τον αποχωρισμό, να δεχτεί πως δεν είναι όλα εφικτά, πως η αιμομιξία δεν είναι εφικτή, υποχωρούν όταν στη μεταβίβαση εμφανίζεται μια καινούργια φαντασίωση, στην οποία τα ασφυκτικά σημαίνοντα της πλησμονής έχουν δώσει τη θέση τους σ’ εκείνα της ελλείψεως. Η αβεβαιότητα υποχωρεί, το αίνιγμα της επιθυμίας του Άλλου καθίσταται λιγότερο αγχογόνο, λιγότερο επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός φοβικού συστήματος. Και τότε το παιδί μπορεί ν’ αφήσει τον κλειστό του χώρο, να το σκάσει από τη γυάλα - να ξανοιχτεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα στην αβεβαιότητα που είναι η ζωή.
Διαστάσεις23χ16
Ημερομηνία Κυκλοφορίας2013
Σελίδες328
ΣυγγραφέαςΡουμελιώτου - Καλεώδη, Μαρία
Συγγραφέας
Ρουμελιώτου - Καλεώδη, Μαρία
Η Μαρία Ρουμελιώτου-Καλεώδη σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
και κλινική ψυχολογία στη Σορβόννη και στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας των Παρισίων. Μετά από πολυετή παραμονή και εργασία στο Παρίσι -κυρίως σε υπηρεσίες προστασίας ανηλίκων του Υπουργείου Δικαιοσύνης- επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι ψυχαναλύτρια.
Εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια και επόπτρια στο "Περιβολάκι", Κέντρο Ημέρας για παιδιά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, κατά τα δέκα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Από το 2006 εργάζεται ως ψυχαναλύτρια-επόπτρια στο "Λιθαράκι", Κέντρο Ημέρας για το παιδί, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, το οποίο δέχεται παιδιά ψυχωτικά ή στο φάσμα του αυτισμού. Σε συνεργασία με την Κωνστάνς Αθανασιάδου και τη Νατάσσα Καρακουλίδου μετέφρασε και επιμελήθηκε το βιβλίο των Γάλλων ψυχαναλυτών Ροζίν και Ρομπέρ Λεφόρ, "Η γέννηση του Άλλου" (Εστία, 1996). Έχει γράψει επίσης το βιβλίο "Σέλεξ. Περί παιδικής ψυχώσεως" (Εξάντας, 2004).

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Η καμηλοπάρδαλη τρώει τα φύλλα

 • Κατηγορία: Αγχος, Φοβίες
 • Εκδότης: Ποταμός
 • ISBN: 978-960-545-027-4
 • ISBN: 978-960-545-027-4
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2013
 • Συγγραφέας: Ρουμελιώτου - Καλεώδη, Μαρία
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο | Παράδοση σε 1-4 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • 18,00€
 • 15,29€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 14,42€