-9% Νευροκοινωνιολογία

Νευροκοινωνιολογία

Η Νευροκοινωνιολογία αποτελεί ένα νέο κλάδο των Νευροεπιστημών, ο οποίος ασχολείται με την αλληλεπίδραση μεταξύ της οργανωμένης κοινωνίας και των θετής με τα νευρωνικά κυκλώματα. Η σημασία των Κοινωνικών Νευροεπιστημών και ειδικότερα της Νευροκοινωνιολογίας προσδιορίστηκε μετά το 1997, όταν έγινε σαφές -μετά από σχετικές κλινικές μελέτες- ότι κοινωνικά φαινόμενα όπως οι κοινωνικές αναπαραστάσεις, οι τρόποι επικοινωνίας που επιλέγουμε με τους άλλους, η κοινωνική δράση και αντίδραση, έχουν όχι μόνο νευρωνικό υπόβαθρο, αλλά επηρεάζουν και την συμπεριφορά των νευρωνικών συνάψεων, όπως επίσης και των νευροδιαβιβαστών.

Οι νέοι τομείς των Νευροεπιστημών όπως η Νευροκοινωνιολογία, η Νευροπολιτική, η Νευροφιλοσοφία, και η Νευροηθική απεγκλωβίζουν τον νευροεπιστήμονα από το κλασσικό αποστειρωμένο εργαστήριο της δεκαετίας του 1970-1980 και τον θέτουν εντός του κοινωνικού συστήματος ως συμμέτοχο και διαμορφωτή του. Οι Νευροεπιστήμες πλέον υπακούουν στην συνδυαστική πορεία των επιστημονικών κλάδων και δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις κοινωνικές επιστήμες και ειδικότερα από την Κοινωνική Ανθρωπολογία, ή/και την Κοινωνική Ψυχολογία.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα και εισάγει τους όρους και τις αρχές της Νευροκοινωνιολογίας, υπογραμμίζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινωνικών επιστημών και επιστημών του εγκεφάλου, μια σχέση η οποία φαινόταν ως ουτοπία λίγα μόλις χρόνια πριν.

Ο συγγραφέας ξεκινώντας από πρωταρχικές και πρωτόγονες ίσως δομές όπως είναι η κοινωνική οργάνωση του ζωικού βασιλείου, καταλήγει στις ανθρώπινες κοινωνίες, υπογραμμίζοντας την συσχέτιση μεταξύ κοινωνικού συστήματος και εγκεφαλικής λειτουργίας. Παράλληλα, παλιές έννοιες όπως οι λειτουργίες του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου, αναλύονται από τον συγγραφέα κάτω από ένα πρίσμα νευρο-κοινωνιολογικό που ενσωματώνει το νευροφυσιολογικό υπόβαθρο και την κοινωνική διάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Το πιο σημαντικό ίσως ερώτημα που τίθεται είναι, "τελικά το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία, ή τα νευρωνικά κυκλώματα μας ωθούν να δημιουργήσουμε κοινωνικά συστήματα ανάλογα με τα νευρωνικά μας δίκτυα";
Διαστάσεις24χ17
Ημερομηνία Κυκλοφορίας2008
ΣειράΝευροεπιστήμες
Σελίδες245
ΣυγγραφέαςΒαλλιανάτος, Διονύσης Ν.
Συγγραφέας
Βαλλιανάτος, Διονύσης Ν.
Ο Διονύσης Βαλλιανάτος γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά. Σπούδασε ιατρική και μετά κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην κοινωνική-αστική προστασία από το Πανεπιστήμιο Ρώμης, ενώ έχει ειδικότητα στην Κοινωνική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση Υγιειονολόγου από ΥΣΑ.
Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Ρώμης, ως καθηγητής στην ΑΣΝ Ευαγγελισμού και στα ΤΕΙ Αθηνών, σε σχολές γονέων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ψυχικής Υγείας, ως επίσης εισηγητής και εκτελεστής ψυχιατρικού προγράμματος αποασυλοποίησης ασθενών.
Είναι πρόεδρος του "Κέντρου Κοινωνικο-Ιατρικών Σπουδών και Ερευνών" και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Νευροκοινωνιολογία

 • Κατηγορία: Νευροψυχολογία
 • Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
 • ISBN: 960-02-2177-4
 • ISBN: 978-960-02-2177-0
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2008
 • Συγγραφέας: Βαλλιανάτος, Διονύσης Ν.
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο | Παράδοση σε 1-4 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • 15,98€
 • 14,52€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 13,70€