Η κατάρα του φύλου

Η κατάρα του φύλου

"[...] Κάτι δεν λειτουργεί μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δεν σας λέω τίποτα καινούριο, ήταν ανέκαθεν γνωστό. Αναμφίβολα, υποφέρουμε ανέκαθεν από αυτό. Λέω αναμφίβολα, γιατί δεν παραπονιόμασταν ανέκαθεν. Από πότε παραπονιόμαστε γι' αυτό; Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το θέμα, θα μπορούσαμε να το κάνουμε αντικείμενο μιας μελέτης του πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι από τον Φρόυντ και μετά σίγουρα παραπονιόμαστε γι' αυτό. Σε σημείο μάλιστα που ο Λακάν, χωρίς περιστροφές, να φτάσει να πει, σχετικά με την αναλυτική διαδικασία: "Στην ανάλυση μιλάμε για το γαμήσι και λέμε ότι κάτι δεν πάει καλά".

Ποιο είναι το πρόβλημα; Κατά βάθος είναι πρόβλημα δεσμού -χωρίς αμφισημία- και σκέφτηκα ότι περισσότερο αφορά τον δεσμό της αγάπης. Το πρόβλημα είναι η διασύνδεση, το να "δέσει" κανείς την απόλαυση με έναν άλλο, έναν όμοιο, και, επιπλέον, με έναν έμφυλο άλλο, γεγονός που τον κάνει να μην είναι πια καθόλου όμοιος. Πως γίνεται λοιπόν, πως κάθε υποκείμενο τα καταφέρνει ώστε να έρθει η απόλαυση να "κατοικήσει" τον έμφυλο δεσμό, που είναι ένας δεσμός εξαιρετικά ιδιαίτερος, λόγω του ότι αυτή ακριβώς η απόλαυση δεν μοιράζεται; [...] Το ότι η απόλαυση δεν μοιράζεται, σημαίνει πως απολαμβάνουμε μόνοι μας, πάντοτε. [...] Στην περίπτωση της αγάπης, όμως, έχουμε ένα παράδοξο, ή τουλάχιστον πρόβλημα, στον βαθμό που η αγάπη προσβλέπει στο Ένα της συγχώνευσης, αποβλέπει να γίνουμε ένα, φτάνοντας ακόμη και σε σημείο να οραματίζεται τη μακαριότητα. Κατά συνέπεια, μόνο στην αγάπη το γεγονός ότι απολαμβάνει ο καθένας μόνος του, και ότι ο ένας δεν απολαμβάνει από τον άλλον, δημιουργεί πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά. Στην πραγματικότητα όμως κάτι λειτουργεί, παρόλα αυτά, και, όπως λέμε, τα βγάζουμε πέρα. Υπάρχουν λύσεις. Λύσεις όμως που είναι κι αυτές προβλήματα και που ονομάζονται συμπτώματα.
Διαστάσεις 21χ14
Ημερομηνία Κυκλοφορίας 2015
Σειρά Ψυχανάλυση
Σελίδες 291
Συγγραφέας Soler, Colette
Συγγραφέας
Soler, Colette
Η Κολέτ Σολέρ ασκεί και διδάσκει την ψυχανάλυση στο Παρίσι. Καθοριστικής σημασίας για την επιλογή αυτή, υπήρξε η συνάντηση με τη διδασκαλία και την προσωπικότητα του Ζακ Λακάν.
Έκανε ανώτατες σπουδές στη φιλοσοφία και την ψυχοπαθολογία, και είναι διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII. Δίδαξε στην Ecole Normale Superieure (Fontenayaux-Roses), στο τμήμα κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII, και στο κλινικό τμήμα του Τομέα ψυχανάλυσης του Πανεπιστημίου Paris VIII.
Μέλος της Ecole Freudienne de Paris (Φροϋδική Σχολή των Παρισίων), η οποία διαλύθηκε από τον Λακάν το 1980, συμμετείχε ενεργά στη σύσταση της νέας Ecole de la Cause Freudienne (Σχολή του Φροϋδικού Αιτίου, 1981) και στην ανάπτυξη των σεμιναρίων του Φροϋδικού Πεδίου διεθνώς. Υπήρξε μέλος της Association Mondiale de Psychanalyse (Παγκόσμια Εταιρεία Ψυχανάλυσης) και των τεσσάρων σχολών της.
Το 1998, με την κρίση της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, πρωτοστάτησε στο κίνημα των Φόρουμ του Λακανικού Πεδίου, και κατόπιν στην ίδρυση της Ecole de Psychanalyse du Champ Lacanien (Σχολή Ψυχανάλυσης του Λακανικού Πεδίου). Σήμερα είναι μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Εγγύησης της Σχολής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Γαλλία και διδάσκει στα Κλινικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Λακανικού Πεδίου.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από διακόσια πενήντα άρθρα, στη Γαλλία και το εξωτερικό, σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της ηθικής της ψυχανάλυσης, τις κλινικές δομές, την παρουσία της ψυχανάλυσης στον πολιτισμό, την ταυτότητα φύλου, τη συγγραφή.
Μεταφραστής Κουκουλάκη, Καλλιόπη

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Η κατάρα του φύλου

  • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
  • 19,00€
  • Χωρίς ΦΠΑ: 17,92€