-9% Δοκίμια ψυχολογίας

Δοκίμια ψυχολογίας

Η Ψυχολογία γεννήθηκε από τη Φιλοσοφία. Ακόμη και ο όρος "ψυχή" είναι φιλοσοφικός. Πριν από έναν αιώνα τέθηκαν οι βάσεις της Βιολογικής Ψυχολογίας. Η μελέτη της σκέψης, της γνώσης, της συμπεριφοράς, των αισθημάτων και κάθε πτυχής του "νοητικού apparatus" διεξάγεται πλέον σε συνάφεια με τον κοινό οργανικό τους παρονομαστή, τον εγκεφαλικό ιστό. Και η Ψυχολογία έχει αναχθεί σε θετική επιστήμη.

Πρωτεργάτης στη διαλεύκανση της υφής του νευρικού συστήματος ήταν ο Ραμόν υ Καχάλ. Με τη μεθοδικότητά του τεκμηρίωσε την αυτονομία του νευρικού κυττάρου και τη φυσική απόληξη των νευρικών ινών. Από το μικροσκόπιό του γεννήθηκε η σύγχρονη Νευροβιολογία.

Ο τόμος αυτός είναι ένα απάνθισμα δέκα κειμένων του Καχάλ για την Ψυχολογία υπό την ευρύτερή της έννοια. Με διαίσθηση και παρρησία, πραγματεύεται τη φύση της συγγραφής και τη σχέση των συγκινήσεων με το δράμα και την κωμωδία ως ποιητικές τεχνοτροπίες· αναλύει την ψυχογένεση του Δον Κιχώτη και προσφέρει ένα φρέσκο όραμα για μια επιστημονική παιδεία με χαρακτήρα ευγένειας και ανθρωπισμού· αναζητεί μια συνολική ψυχολογία στη βάση της μορφολογίας του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων· προσεγγίζει την ερμηνεία των ονείρων νευροανατομικά· εκθέτει αυτοβιογραφικές εμπειρίες· σχολιάζει ζητήματα επιστημονικής φιλοσοφίας και τη σχέση της κοινωνιολογίας με τις φυσικές επιστήμες.

Η ιστορία της επιστήμης μάς διδάσκει πώς δεδομένα, που παρέμεναν αδρανή ή άψυχα σε έναν συγκεκριμένο περίγυρο, μπορεί κάποια στιγμή να τα αδράξει ένα ισχυρό πνεύμα και να τα χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό που θα ανοίξει πύλες νέας γνώσης. Δεν θα μπορούσαν άραγε και οι αναδιφήσεις του Καχάλ, με τις ρίζες τους στη χρυσή εποχή του επιστημονικού πολιτισμού που πραγματώθηκε ανάμεσα στην εργαστηριακή επανάσταση του 1860 και τη δεκαετία του '30, να κεντρίσουν νέες ανακαλύψεις από τους νεώτερους αποδέκτες τους;
Διαστάσεις21χ14
Ημερομηνία Κυκλοφορίας2014
Σελίδες168
ΣυγγραφέαςY Cajal, Santiago Ramón
Συγγραφέας
Y Cajal, Santiago Ramón
Ο Ισπανός ανατόμος Σαντιάγο Ραμόν υ Καχάλ (1852-1934), ο "Πατέρας των Νευροεπιστημών", γεννήθηκε στην Αραγονία και πέθανε στη Μαδρίτη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Θαραγόθα (1873) και εργάστηκε ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων της Βαλένθια, Βαρκελώνης και Μαδρίτης (1883-1922). Τιμήθηκε το 1906, από κοινού με τον Ιταλό ανατόμο Καμίλλο Γκόλτζι, με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής για τις μελέτες πάνω στη δομή του νευρικού συστήματος. Την ίδια χρονιά ο Καχάλ αρνήθηκε τη θέση του Υπουργού Παιδείας στην Ισπανική Κυβέρνηση, προκειμένου να επικεντρωθεί στην επιστήμη του. Οι πνευματικοί γόνοι της σχολής του τον αναφέρουν ως τον μεγαλόπνευστο ιππότη που ιχνογράφησε την υφή του εγκεφαλικού ιστού και υποστήριξε ότι το νευρικό κύτταρο είναι η δομική και λειτουργική μονάδα του μυαλού μας.
Με το νευρωνικό δόγμα και τη δυναμική πόλωση των νευρώνων εδραίωσε τη θεμελιώδη οργανωτική αρχή του νευρικού συστήματος κι έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Νευροβιολογίας· ανακάλυψε επιπλέον τους αυξητικούς κώνους και διατύπωσε τη θεωρία του νευροτροπισμού και την υπόθεση ότι μάθηση και μνήμη συνδέονται με την επιλεκτική ενδυνάμωση των συνάψεων.
ΜεταφραστήςΤριάρχου, Λάζαρος Κ.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Παρακαλώ συνδεθείτε ή δημιουργήστε λογαριασμό για να αξιολογήσετε

Δοκίμια ψυχολογίας

 • Κατηγορία: Ψυχολογία Γενική
 • Εκδότης: Εκκρεμές
 • ISBN: 618-5076-06-3
 • ISBN: 978-618-5076-06-1
 • Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2014
 • Συγγραφέας: Y Cajal, Santiago Ramón
 • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο | Παράδοση σε 1-4 ημέρες
 • Δωρεάν Μεταφορικά: Για αγορές προϊόντων συνολικής αξίας 40€ ευρώ και άνω
 • 14,75€
 • 13,40€
 • Χωρίς ΦΠΑ: 12,64€