Η συστημική οπτική SANE, στη θεραπεία και συμβουλευτική με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα

Η εκδήλωση αυτή έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια εκδήλωση στην κατηγορία Ομάδες υποστήριξης, σεμινάρια ψυχολογίας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η συστημική οπτική SANE -SystemAttachmentNarrativeEncephalon®, στη θεραπεία και συμβουλευτική με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα, που προσφέρει το Λόγω Ψυχής, απευθύνεται σε ειδικούς της ψυχικής υγείας και σε ειδικευμένους ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να καταρτιστούν ώστε να δουλεύουν αποτελεσματικότερα με μέλη της LGBTQ+ κοινότητας.

Σκοπός του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια πολυδιάστατη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνοντας από ιστορικά δεδομένα έως και τις τρέχουσες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπευτική οπτική SANE - SystemAttachmentNarrativeEncephalon®, ώστε να ειδικευθούν για να προσφέρουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές υπηρεσίες σε LGBTQ+ θεραπευόμενους. Το πλούσιο αυτό θεωρητικό υλικό εμπεδώνεται δυναμικά, καθώς συνδυάζεται με βιωματικές ασκήσεις και προσωπική επεξεργασία, πρακτική άσκηση και εποπτεία. 

Διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα είναι μονοετές (70 ώρες).

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι ένα (1) έτος με συχνότητα επτά (7) ώρες μία (1)φορά το μήνα, Παρασκευή 09.00-16.00, από Οκτώβριο έως και Ιούλιο.

Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης είναι ένα (1) έτος

Ετήσια διάρκεια προγράμματος: Οκτώβριος-Ιούλιος

Ώρες και μέρες θεωρητικού-εποπτείας: Παρασκευή 9.00-16.00, (7ώρες) μία (1) φορά το μήνα

Ημερομηνία Έναρξης: 30/10/2020

Προθεσμία Δήλωσης Συμμετοχής: Αιτήσεις έως και 15/10/2020

Δομή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος 

Θέματα εκπαιδευτικού προγράμματος

 1. Ιστορική αναδρομή στην έκφραση και αντίληψη της σεξουαλικότητας
 2. H σημασία της πολιτισμικής διάστασης
 3. Διλήμματα αποκάλυψης του σεξουαλικού προσανατολισμού
 4. Η σεξουαλική λειτουργία ως μέρος της ευρύτερης αίσθησης εαυτού/ταυτότητας
 5. Σημαντικές παράμετροι στην μετακίνηση της επιστημονικής προσέγγισης από την παθολογικοποίηση της σεξουαλικότητας και τις θεραπείες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού (conversion therapy ) στις πρακτικές αποδοχής όλων των μορφών σεξουαλικής έκφρασης
 6. Άξονες αντίληψης της σεξουαλικής ταυτότητας
 7. Ορολογία και αποσαφήνιση όρων:
  LGBTQ+
  Crossdresing, Drag queen
  Η χρήση των αντωνυμιών και το νόημα του αυτοπροσδιορισμού
  Gender-blending and fluid identities
 8. Θέματα εσωτερικευμένης ομοφοβίας και ετεροσεξισμού
 9. Θεραπεία ζευγαριού και σχέσεων
  (relationship diversity: ανοιχτές σχέσεις, ασέξουαλ, πολυσυντροφικές, κ.ά.)
  Oροασύμβατα ζευγάρια
  Σεξουαλικές πρακτικές και αυτοφροντίδα (chemsex, barebacking, ghosting, εφαρμογές dating, escorting, πορνογραφία, kink/BDSM, prep, pep)
  Men having sex with men non gay (φυλακές και άλλα ιδρύματα)
  Σχέσεις αλληλοκάλυψης
 10. Γονεϊκότητα:
 11. Iατρικές, νομικές και κοινωνικές παράμετροι, δυναμικές στο ζευγάρι και στη σχέση με το παιδί σε διαφορετικές φάσεις της ανάπτυξης του και σε περίπτωση διαζυγίου.
 12. Διαζύγιο και μεικτές οικογένειες με παιδιά από προηγούμενο γάμο.
 13. Ιατρικά διλήμματα σε intersex μωρά
 14. Υποστήριξη ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών παιδιών και εφήβων, καθώς και των οικογενειών τους. Ισορροπίες σε αδέλφια
 15. Νομικά ζητήματα
 16. Επαγγελματικά και κοινωνικά ζητήματα
 17. Θέματα θρησκείας
 18. Η διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν στα σχολικά πλαίσια (ενημέρωση των παιδιών για τη σεξουαλικότητα, θέματα αποδοχής και αντιμετώπιση φαινομένων εκφοβισμού, πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσκολιών)
 19. Ψυχοθεραπεία και LGBTQ+
  Θέματα ψυχοπαθολογίας (κατάθλιψη, διαταραχές διατροφής, κ.ά.) και αυτοκτονικότητα
  Θεραπευτικές Ομάδες και LGBTQ+ μέλη
  Ο σεξουαλικός προσανατολισμός του θεραπευτή ως παράμετρος της θεραπείας με LGBTQ+ θεραπευόμενους
 20. Ο ρόλος θεραπευτή: κατάρτιση, προσωπική θεραπεία, επεξεργασία δικών του βιωμάτων και αντιλήψεων, ευελιξία, κατανόηση και νηφαλιότητα, διαχείριση του φόβου για λάθος

Κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Πτυχίο ψυχολογίας, ψυχιατρικής, παιδαγωγικών ή ανθρωπιστικών σπουδών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ψυχολογία ή στην ειδική αγωγή.

Το Ινστιτούτο δεσμεύεται από τον κώδικα δεοντολογίας του στην αποφυγή διακρίσεων που αφορούν την καταγωγή, την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, τη σωματική υγεία και τη σεξουαλική προτίμηση στην προσφορά ευκαιριών ειδίκευσης.

Δίδακτρα του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το ετήσιο συνολικό ποσό των διδάκτρων δίνεται είτε εφάπαξ είτε χωρισμένο σε 10 δόσεις (Οκτώβριος - Ιούλιος). Επίσης παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια των σπουδών. Επικοινωνήστε με τη γραμματεία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τρέχον κόστος των διδάκτρων και τους τρόπους πληρωμής. Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται εκπαιδευτικό υλικό (ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, σε επιστημονικά περιοδικά που έχει εγγραφεί το Ινστιτούτο, καθώς και σημειώσεις)

Πιστοποίηση Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Ιδιότητες Μέλους /Πιστοποιήσεις του Ινστιτούτου

 1. Το Ινστιτούτο είναι Ευρωπαϊκώς Πιστοποιημένο Ψυχοθεραπευτικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο (European Accredited Psychotherapy Training Institute)
 2. Είναι πιστοποιημένο ως Full Member του EFTA-TIC (Επιμελητήριο Κέντρων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας). Συμμετέχει επίσης στην Πλατφόρμα Ανταλλαγής Εκπαιδευτών του EFTA-TIC.
 3. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ).
 4. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (ΕΕΣ)

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Αυτός που ολοκληρώνει το πρόγραμμα Η συστημική οπτική SANE - SystemAttachmentNarrativeEncephalon®, στη θεραπεία και συμβουλευτική με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα αποκτά γνώσεις, δεξιότητες και τεχνικές που μπορεί να τις εφαρμόσει σε συνεδρίες με άτομα ζευγάρια και ομάδες σε ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.

Το πιστοποιητικό ειδίκευσης του προγράμματος αποτελεί εφόδιο για την εργασία σε δημόσιο πλαίσιο αλλά δεν συνυπολογίζεται στα τυπικά προσόντα.

Εμπειρίες / Μαρτυρίες από προηγούμενους συμμετέχοντες

Μαρτυρίες από συμμετέχοντες στο αντίστοιχο σεμινάριο:

Από τη διεργασία του σεμιναρίου κατάλαβα κυρίως τα εξής:

«…Η σεξουαλική ταυτότητα εκτείνεται σ’ ένα ευρύ φάσμα όπου υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί. Χρειάζεται γνώση και πληροφόρηση και αποφυγή εύκολων συμπερασμάτων…»

«…Ξεκαθάρισαν οι όροι μέσα μου και με βοήθησε η ιστορική αναδρομή. Κατάλαβα πόσο ανοιχτό μυαλό χρειάζεται η δουλειά με αυτά τα θέματα και πόσο σημαντικό είναι να διευρύνεται το πλαίσιο και να δημιουργείται μια συνεκτική εικόνα εαυτού…»

«…Ότι η σεξουαλικότητα είναι συνεχής με πολλές διαφορετικές εκφράσεις. Δεν υπάρχει φυσιολογικό – παθολογικό. Είναι θέμα ανεξάντλητο και περίπλοκο. Άλλο ταυτότητα, άλλο σεξουαλικός προσανατολισμός…»

«…Ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει συνεχή επικαιροποίηση των θεμάτων σεξουαλικής ταυτότητας εάν θέλει να ασχοληθεί με αυτόν τον πληθυσμό LGBT Επίσης, η ανοιχτότητα είναι σημαντικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας του θεραπευτή…»

Περισσότερο μου άρεσε:

«…Τα κομμάτια που αναφέρθηκαν στους ορισμούς τους οποίους δεν κατείχα καθώς και για τον τρόπο θεραπείας της οικογένειας με παιδιά LGBT…»

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Λόγω Ψυχής

Το Λόγω Ψυχής- Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία συστάθηκε το 2011 από τους Τσαμπίκα Μπαφίτη, MSc, PhD, Αθηνά Ανδρουτσοπούλου, PhD, και Γιώργο Καλαρρύτη, MMedSci, κλινικούς ψυχολόγους και συστημικούς ψυχοθεραπευτές, με μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση και εποπτεία επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Το Ινστιτούτο, που είναι Ευρωπαϊκώς Πιστοποιημένο Ψυχοθεραπευτικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο EAPTI (European Accredited Psychotherapy Training Institute) και πιστοποιημένο ως Full Member του EFTA-TIC (Επιμελητήριο Κέντρων Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας), έχει ως κύρια δραστηριότητά του την εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στη συστημική θεραπεία και συμβουλευτική, καθώς και στη συστημική διάγνωση.

Κεντρικό: Στουντίου 10β, 15126 Μαρούσι
Τηλέφωνο: 210 8033287 Fax: 210 8031341
Παράρτημα: Κυπρίων Αγωνιστών 81, 15126 Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.logopsychis.gr
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 30-10-2020 9:00 am
Θέσεις Ν/Α
Κόστος -
Τόπος διεξαγωγής Λόγω Ψυχής (Αθήνα)

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Location Map