Τι είναι, όντως η τέχνη και μπορεί άραγε να λειτουργήσει ως μέσο θεραπείας; Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει την σύνδεση με την τέχνη ως έναν τρόπο έκφρασης, επικοινωνίας και ενσωμάτωσης σε ένα κόσμο πλούσιο σε συναισθηματικές εμπειρίες.

Η έννοια «ψυχοσωματικός» αναφέρεται στο αδιαχώριστο και την αλληλεξάρτηση των ψυχοκοινωνικών και βιολογικών πλευρών του ανθρώπου.

Ένα απο τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ανθρώπων που ζουν στο δυτικό κόσμο, είναι πως προσανατολίζονται στο να αντιλαμβάνονται τη ζωή νοητικά και αναπτυγμένοι κυρίως στη διανοητική τους δυνατότητα.

Τι κάνει επιτυχημένη μια θεραπευτική σχέση; Ποιά είναι εκείνα τα κυριότερα σημεία που βοηθούν τη θεραπευτική συμμαχία και ευνοούν τη θεραπευτική αλλαγή.

Η ψυχοθεραπεία, όπως οι περισσότεροι τομείς της φροντίδας υγείας, αποτελούν σύνθεση της επιστημονικής τεχνικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης (Hofmann & Weinberger, 2007)

Παρακάτω είναι ένα νοητικό παιχνίδι, το οποίο, εσύ, που τώρα το διαβάζεις μπορεις να το παίξεις νοητικώς όσο διαβάζεις τις ερωτήσεις, δίνοντας τις δικές σου απαντήσεις.

Είχε ολοκληρωθεί η πρώτη μας συνεδρία. Ο μεσήλικας υποψήφιος για ψυχοθεραπεία έμοιαζε σκεφτικός να επεξεργάζεται την ανατροφοδότηση που του έδωσα σχετικά με τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ μας σ’ αυτήν την πρώτη συνάντηση.

Όταν ρωτάω τους ανθρώπους που ζητούν ψυχοθεραπεία, «γιατί διαλέξατε εμένα ως ψυχοθεραπευτή σας;», κάποτε κάποιοι μου απαντούν: «Γιατί καταλάβαμε, απ’ τον τρόπο που γράφετε στα βιβλία σας πως είστε άνθρωπος του Θεού. Πως είστε ψυχολόγος με Χριστό. Επειδή συνδέετε την πνευματικότητα με την ψυχοθεραπεία…»

Το παιχνίδι είναι η γλώσσα του μικρού παιδιού και τα παιχνίδια είναι οι λέξεις...

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι μια επιλογή που παίρνουν οι άνθρωποι, όταν βρίσκονται με μία συγκεκριμένη πορεία της ζωής τους, ανάλογα το σημείο της ετοιμότητάς τους. Μοιάζει σαν ένα εσωτερικό προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχοθεραπεία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Φοβαμαι τις αλλαγες

Φόρουμ: Εμπειρίες Ψυχοθεραπείας - Ψυχολογική & Ψυχιατρική Υποστήριξη

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 17:48
Σεροτονίνη

Φόρουμ: Εναλλακτικές Μέθοδοι Θεραπείας

Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 16:13
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 19:34

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα