Τις περισσότερες φορές η συζήτηση για τη ναρκισσιστική διαταραχή αφορά στα ατομικά χαρακτηριστικά του ατόμου ή στο πως επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις των ενηλίκων.

Ναρκισσιστικά στοιχεία υγιούς προσωπικότητας και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας
Είναι απόλυτα φυσικό να νιώθεις ή να δρας με λίγο ναρκισσισμό σε κάποιες περιόδους της ζωής σου. Κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως έχεις ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (Narcissistic Personality Disorder / NPD).

Ο όρος «ναρκισσιστής» αναφέρεται στα άτομα, τα οποία χρειάζονται την επιβεβαίωση του περιβάλλοντος, για να διατηρήσουν την αυτοεκτίμησή τους. Όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν νάρκισσο, υπό την έννοια ότι συχνά ισορροπούμε ψυχικά με την εξωτερική επιβράβευση και τον θαυμασμό.

Η κυριότερη προϋπόθεση για να μάθει κανείς να αγαπά είναι να υπερβεί το ναρκισσισμό του. Ο ναρκισσιστικός προσανατολισμός είναι αυτός στα πλαίσια του οποίου το άτομο βιώνει ως αληθινό μόνο ό,τι υπάρχει μέσα του, ενώ τα φαινόμενα του έξω κόσμου δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση από μόνα τους και δεν τα καταλαβαίνει παρά μόνο αν είναι ωφέλιμα ή επικίνδυνα για το ίδιο.

Το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να γνωστοποιούνται συμπεριφορές βίας τόσο σωματικής όσο και λεκτικής στο ενδοοικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον στην χώρα μας. Η ναρκισσιστική διαταραχή την οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποτελέσει και βασικό συνδετικό στοιχείο στο εγχείρημα αναζήτησης αιτιών και παραγόντων που επηρεάζουν αισθητά την δραματική αύξηση συμπεριφορών βίας τόσο στην οικογένεια όσο και στην δουλειά του ατόμου. 

Σύμφωνα με τον μύθο, ο όμορφος νεαρός Νάρκισσος ερωτεύτηκε παράφορα τον εαυτό του μόλις αντίκρισε το ειδώλό του στο νερό μιας πηγής - και υπέφερε από αυτόν τον ακόρεστο έρωτα για τον εαυτό του ως τον θάνατό του. Οι ναρκισσιστές είναι επομένως άνθρωποι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, τον οποίο αντιλαμβάνονται ως υπέροχο και σημαντικό.

O όρος Ευάλωτος Ναρκισσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ιδιαίτερη κατηγορία χαρακτήρων που εμπίπτουν στο φάσμα του Ναρκισσισμού.

Τρεις μεταφορές που θα σας βοήθησουν να θυμάστε τα χαρακτηριστικά των ναρκισσιστών.
Γιατί συνεχίζεις να φροντίζεις ένα σκύλο που σε έχει δαγκώσει; Γιατί οι γάτες παίζουν αιμοβόρα παιχνίδια με μικρότερα ζώα;

Διαπιστώνεται καθημερινά ότι ο ναρκισσισμός απαντάται σε μία ευρεία γκάμα συμπεριφορών. Υπάρχουν άτομα που παρουσιάζουν χαμηλά ή μέτρια ποσοστά ναρκισσισμού, χωρίς αυτό να συνιστά διαταραχή. Υπάρχει, όμως, και το άλλο άκρο, ήτοι η πλήρης ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ναρκισσισμός: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Προσωπικότητα

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Αισθάνομαι πολύ άσχημα...πείτε μου κάτι.

Φόρουμ: Άλλες Διαταραχές Προσωπικότητας

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023 14:12
Οριακή ή όχι?

Φόρουμ: Οριακή - Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 12:03
αυτο εχει η μανα μου εσεις εχετε γονεις ετσι μαυτα ??

Φόρουμ: Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 14:29

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα