Μόλις τα άτομα συγκεντρωθούν σε μια μάζα και φτιάξουν ένα πλήθος, χάνουν αυτόματα κάθε κριτική σκέψη και κάθε αντοχή απέναντι στην πραγματικότητα, μας λέει ο Gustav Le Bon!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή της εικόνας. Τα κοινωνικά δίκτυα επιβάλλουν εν μια νυκτί τι είναι ωραίο, τι άσχημο, τι είναι της μόδας και τι είναι ξεπερασμένο. Ζούμε σε μια εποχή που οι συνήθειες και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων μεταβάλλονται δραστικά.

Αρκετές φορές στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας πολλοί από εμάς ίσως έχουμε σκεφτεί, πως θα θέλαμε με κάποιο τρόπο να απαλλαγούμε από τα επώδυνα συναισθήματα, που μας πληγώνουν, να γίνουμε άτρωτοι, να μην αισθανόμαστε τίποτα και να μην πονάμε.

Το ανθρώπινο είδος είναι το πιο κοινωνικό και επικοινωνιακό είδος του πλανήτη μας. Κάθε ανθρώπινη φυλή σε όλο τον πλανήτη δημιούργησε κώδικες επικοινωνίας σε προφορικό επίπεδο και οι πιο εξελιγμένες έφτιαξαν και γραπτή γλώσσα.

Στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου συνέβαλαν και οι διάφορες ανατομικές αλλαγές στο σώμα των ανθρωποειδών που προήλθαν από χιλίαδες χρόνια εξέλιξης, όπως τα κέντρα δημιουργίας και κατανόησης της γλώσσας στον εγκέφαλο (Broca -Wernicke) και αλλαγές στον λαιμό και στην στοματική κοιλότητα.

Συμβουλή! Ένας εύκολος, ανώδυνος και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να παράσχουμε βοήθεια; Λίγες λέξεις στριμωγμένες σε μια μικρή πρόταση που διεκδικούν για τον εαυτό τους κάποιο βαθύτερο νόημα;

Ένα επικοινωνιακό τέχνασμα με το οποίο τοποθετούμε αυθαίρετα τον εαυτό μας στη θέση «ειδικού» ή «γνώστη» και τον συνομιλητή μας στη θέση του «χρήζοντα βοήθεια»; Ή απλώς συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία πολλών γενεών σε μια πολλά υποσχόμενη πρόταση;

Μια μεγάλη φιλοσοφική πανώλη του εικοστού αιώνα, που σίγουρα θα μας ακολουθήσει και στο τέλος της χιλιετίας, είναι το γενικευμένο αίσθημα της προσωπικής έλλειψης νοήματος.

Η έλευση της πανδημίας ενέτεινε τη σταθερή αίσθηση της έλλειψης σκοπού ή νοήματος στη ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Τα social media έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας. Το ντοκιμαντέρ «The Social Dilemma» μας εξηγεί διεξοδικά πώς λειτουργεί ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων και πώς εν τέλει πετυχαίνει τους εκάστοτε σκοπούς του. Λίγο πολύ όλοι αντιλαμβανόμαστε πως ο κόσμος των social media δεν είναι τόσο αθώος και πως έχει καταλήξει να γίνεται ιδαίτερα χειριστικός.

Αναμφισβήτητα από τότε που μπήκε στην ζωή μας ο κορωνοϊός έχει αλλάξει η ζωή πολλών ανθρώπων. Ενήλικες και παιδιά είναι φυσιολογικό να αισθάνονται άγχος και φόβο σε περίοδο μιας κρίσης.

Η έξαρση του κορωνοϊού επηρεάζει την ψυχική υγεία εκτός από την σωματική διότι δημιουργεί άγχος στους ανθρώπους.

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο σύνθετο και πολύπλοκο που εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνίες ιστορικά. Παρόλα αυτά, για τους κοινωνικούς επιστήμονες, άλλος ήταν ο ορισμός του μέχρι τον 20ο αιώνα, και άλλος μετέπειτα. Έτσι, ενώ ο κλασσικός ορισμός του ρατσισμού, αναφέρεται και εστιάζει σε διαφορετικά φυλετικά χαρακτηριστικά με την πεποίθηση ότι αυτά καθορίζουν την ανώτερη ή κατώτερη διάκρισή τους, σήμερα μιλάμε για κοινωνικό ρατσισμό.

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Ειμαι τόσο μπερδεμένη

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 05:13
Κοινωνική φοβία , επικοινωνω μετά από αρκετό καιρό σε αυτό το φόρουμ γεμπλέον

Φόρουμ: Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 01:41
Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή

Φόρουμ: Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020 16:07

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ