Ψυχολογία και σχέσεις. Επικοινωνία, προβλήματα γάμου και ζευγαριού. Διαζύγιο, απιστία, ψυχολογία άνδρα & γυναίκας. Συμπεριφορές, θεραπεία.

Αν κρίνουμε από το πόσα και πόσα λέγονται για τον έρωτα, φαίνεται ότι μάλλον έρωτες υπάρχουν όσοι και οι άνθρωποι - όχι ακριβώς διά δύο, γιατί ο έρωτας μπορεί να είναι και εντελώς φαντασιακός, άρα απελπιστικά μονόπλευρος.

Σε κοιτάζω επίμονα, με προσοχή, εμφατικά, επιστρατεύω εκείνο το ειδικό βλέμμα μου με τις χίλιες σημασίες, και σου λέω πολύ σοβαρά:

Ακούμε διάφορες απόψεις για το πώς θα έπρεπε να είναι οι καλές σχέσεις.

Ακούγεται οικεία κάποια από τις παρακάτω φράσεις; «Πρέπει να τρελαίνεσαι. Δεν έγινε αυτό». «Δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς». «Φαντάζεσαι πράγματα». «Δεν χρειάζεται να είσαι τόσο ευαίσθητος. Απλά αστειευόμουν.»

Έχετε ποτε σκεφτει πως αυτό που σκέφτεστε η λέτε στην πραγματικότητα κρύβει κατι άλλο? 

Στο παρόν άρθρο θα διαπραγματευτούμε τις έννοιες της αγάπης και της απόλαυσης μέσα από την περίπλοκη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα λακανική διδασκαλία.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες σε κάποιον Όχι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω με αυτό ή έχω διαφορετική γνώμη;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς αρνητικές ή τοξικές όπως συνηθίζεται να λέγεται συμπεριφορές. Αν αφεθεί κανείς σε αυτές σίγουρα θα τον επηρεάσουν αρνητικά, θα αυξηθεί το άγχος και το "χάος" στην καθημερινότητα του και θα αλλάξει η χαρά στην καθημερινότητα σε μεγάλο βαθμό.

Οι ερωτικές σχέσεις ανέκαθεν μας απασχολούσαν και θα μας απασχολούν ακριβώς λόγω της οικουμενικής μας ανάγκης, η οποία προκύπτει εξυπηρετώντας βασικούς παράγοντες επιβίωσης. Ωστόσο, οι ερωτικές σχέσεις είναι περίπλοκες, καθώς οι εμπλεκόμενοί τους βιώνουν την κοινή τους πραγματικότητα ερμηνεύοντάς την διαφορετικά, αυτό δηλαδή που αλλιώς συναντάται ως “ο νους των άλλων”.

Μετά το ghosting και το gentle ghosting, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο love bombing, κυρίως σε έρευνες και άρθρα του εξωτερικού. Αφορά μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές.

Η Δυτική κοινωνία έχει χτιστεί πάνω στο μοντέλο του Αmerican Dream (Αμερικάνικο Όνειρο). Να ζήσουμε το όνειρο. Στον τομέα των σχέσεων όμως αυτό οδηγεί σε εφιάλτη.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ψυχολογία Σχέσεων: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Σχέσεις & Επικοινωνία

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Γνωμη;

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 12:31
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 08:44
Περίεργοι συνάδελφοι.

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 20:06

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ