Ψυχολογία και σχέσεις. Επικοινωνία, προβλήματα γάμου και ζευγαριού. Διαζύγιο, απιστία, ψυχολογία άνδρα & γυναίκας. Συμπεριφορές, θεραπεία.

Φλερτ είναι η διάθεση να κατακτήσεις κάτι, ένα πρόσωπο, μια ιδέα, μια νέα εργασία, ένα νέο στόχο κλπ., σηματοδοτεί δηλαδή οτιδήποτε επιθυμεί κανείς να πετύχει, οτιδήποτε ξεκινά με τη φράση «φλερτάρω με την ιδέα να…».

Βεβαίως το φλερτ αναδύει πρωτίστως την ανάγκη και την επιθυμία της σεξουαλικότητας και της συντροφικότητας και με αυτή συνδέεται στην κυριολεξία του.

Το βασικό συστατικό των συντροφικών σχέσεων είναι η αγάπη που έχει τις ρίζες της στην επικοινωνία. Την ονομάζω «ουσιαστική αγάπη». Αφορά σε μια αλληλεπίδραση και ανταλλαγή σαφών μηνυμάτων, στην κατανόηση, την αποδοχή, την υπευθυνότητα, τη συνειδητή επιλογή, την ενσυναίσθηση.

Πόσες φορές δεν έχει ειπωθεί σε μια συντροφική σχέση η φράση «Δεν υπάρχει επικοινωνία» και πόσες φορές έχει γίνει ουσιαστική κίνηση προς μια τέτοια κατεύθυνση;

Για τους περισσότερους ανθρώπους η δέσμευση σε μια σχέση είναι ένα αυτονόητο και φυσιολογικό γεγονός. Για κάποιους όμως το κεφάλαιο σχέσεις δεν είναι κάτι εύκολο γιατί νιώθουν φόβο, πίεση και άγχος στη προοπτική μιας σοβαρής γνωριμίας.

Τα άτομα που έχουν φόβο δέσμευσης επιθυμούν να δημιουργήσουν μια σχέση με προοπτική όμως υπερισχύει ο φόβος τους με αποτέλεσμα να φεύγουν από μια σχέση μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Ένα βασικό ερώτημα που έχει τεθεί από τα αρχαία χρόνια και έχει απασχολήσει την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, για να μην πούμε όλη, είναι τι είναι ο έρωτας; Μπορεί κάποιος να τον ορίσει, μπορεί άραγε ο έρωτας να είναι για όλους μια ίδια έννοια ή ένας ίδιος ορισμός;

Κατά την γνώμη μου θαρρώ πως είναι πολύ δύσκολο ως και ακατόρθωτο να είναι για όλους κάτι κοινό, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Η αγάπη δεν είναι μια σχέση. Η αγάπη σχετίζεται, αλλά δεν αποτελεί σχέση. Μια σχέση είναι κάτι τετελεσμένο. Η σχέση είναι ένα ουσιαστικό. Η τελεία έχει μπει, ο μήνας του μέλιτος έχει τελειώσει.Τώρα δεν υπάρχει καμία χαρά ούτε ενθουσιασμός, τώρα όλα τελείωσαν.

Μπορείτε να τη συνεχίσετε, μόνο για να κρατήσε τις υποσχέσεις σας. Μπορείτε να τη συνεχίσετε γιατί είναι άνετη, βολική.

Η σχέση είναι δούναι και λαβείν. Χρειάζεται συμβιβασμός (με όρια), υπομονή, κατανόηση και αγάπη. Κάποιες φορές είμαστε τόσο έτοιμοι να τα παρατήσουμε, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε…

Μια μακρόχρονη σχέση ποτέ δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν πραγματικότητα και είναι ευτυχισμένοι.

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους γονείς ή τους κηδεμόνες μας, πριν την ηλικία των 5 ετών, θέτουν τις βάσεις για τις σχέσεις που οικοδομούμε στην ενήλικη ζωή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε ολοκληρωτικά εξαρτώμενοι στα άτομα που (ιδανικά) θα εκπληρώσουν τις σωματικές και συναισθηματικές μας ανάγκες.

Για να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε, πρέπει να μάθουμε να βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια για να εκφράζουμε τις απογοητεύσεις και τις ανάγκες μας. Το πιο σημαντικό είναι να βρούμε τα λόγια που «θα πιάσουν», τα λόγια που θα κάνουν τους άλλους να μας ακούσουν και να μας καταλάβουν.

Αν κοιτάξουμε στο λεξικό, ο ορισμός της γκρίνιας είναι: «Η συνεχής έκφραση δυσαρέσκειας με αρνητικά σχόλια, χαρακτηρισμούς και παράπονα. Συνεχής διχόνοια, εριστική διάθεση».

google news iconΗ Πύλη Ψυχολογίας είναι εγκεκριμένος εκδότης (Publisher) στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Πύλη Ψυχολογίας - Google News

Ψυχολογία Σχέσεων: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Σχέσεις & Επικοινωνία

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 20:59
Δέχομαι εκβιασμό και ψυχολογικη βία.

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 20:18
Φοβαμαι...

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 18:11

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ