Ψυχολογία και σχέσεις. Επικοινωνία, προβλήματα γάμου και ζευγαριού. Διαζύγιο, απιστία, ψυχολογία άνδρα & γυναίκας. Συμπεριφορές, θεραπεία.

Οι άνθρωποι δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας. Σύμφωνα, άλλωστε και με τον Φιλόσοφο Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Αναλογιστήκαμε, εξάλλου, ποτέ, από πού αντλούμε αγάπη, χαρά και ευτυχία; Από τις σχέσεις μας!

Δεν περίμενα ποτέ πως θα μπορέσω να αγαπήσω τον εαυτό μου. Δεν πίστευα ποτέ πως αυτά που ψάχνω σε μια σχέση ήταν η ουσιαστική επικοινωνία και η αγάπη. Νόμιζα πως όταν μιλάς για σχέση αυτά συνεπάγονται. Τελικά κατάλαβα πως δεν πάει έτσι.

Η ερωτική σχέση είναι ένα πολύπλοκο θέμα που μπορεί να μάς προσφέρει μεγάλη χαρά και ευτυχία, αλλά και να μας προκαλέσει πολλές ανησυχίες και αγωνία. Ωστόσο, αυτό που είναι ακόμα πιο παράξενο είναι η τάση πολλών ανθρώπων να παραμένουν σε μια ερωτική σχέση παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται πως αυτή είναι τελειωμένη.

Ενώ η γενική νοημοσύνη έχει μελετηθεί ευρέως από τους ψυχολόγους για πάνω από έναν αιώνα, έχει δοθεί σχετικά μικρή προσοχή στην κοινωνική νοημοσύνη.

 «Ίδιος/α ο πατέρας σου/ η μητέρα σου», «Κατά μάνα κατά κύρη». Δύο φράσεις που ο κάθε άνθρωπος έχει σίγουρα ακούσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν περηφάνεια αλλά και δυσαρέσκεια, αναλόγως την συνθήκη στην οποία θα ακουστούν. Κατά πόσο όμως, οι λαϊκές φράσεις αυτές έχουν επιστημονική βάση;

Δεν είναι ποτέ δίκαιο για κάποιον να σας επιβάλει τη γνώμη του όταν δεν την έχετε ζητήσει, οπότε πρέπει να είστε σαφείς σχετικά με το σκοπό που εξυπηρετούν οι επικριτές σας.

Συγχώρα με, αγάπη μου, που ζούσα πριν να σε γνωρίσω, έγραψε κάποτε ο Λειβαδίτης στο ερωτικό ποίημα ''Συγχώρα με αγάπη μου'', εντυπωσιακά λυρικό και δυνατό ταυτόχρονα.. ένα ποιητικό άσμα για την ανέκφραστη ανάγκη του έρωτα και της παρουσίας του.

Αλήθεια τι θα απαντούσες στην ερώτηση, «ποιος ξέρει καλύτερα από σχέσεις; Οι ενήλικοι ή τα παιδιά;».

Το κοινωνικό δίκτυο είναι μία ανεξάντλητη πηγή ανταλλαγής πληροφοριών, επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι αυτές του οι ιδιότητες πολλές φορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ερωτικές μας σχέσεις.

Πολυγραφότατο το θέμα για την κακιά πεθερά. Στην Ελλάδα έχουν γυριστεί τόσες πολλές ελληνικές ταινίες όπου η καημένη η νύφη ταλαιπωρείται από τη μητέρα του άντρα της, που από μόνο του αυτό το γεγονός αναδεικνύει γενιές και γενιές γαλουχημένες με αυτό το στερεότυπο.

Σε κάθε σχέση, υπάρχουν στιγμές που φαίνονται μαγικές, στιγμές που το ζευγάρι αισθάνεται πιο κοντά από ποτέ. Αυτές οι στιγμές παίζουν κρίσιμο ρόλο για τη συναισθηματική σύνδεση που θα αναπτύξει το ζευγάρι.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχολογία Σχέσεων: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 21:25
Χωρισμός απο απιστία

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 18:48
24 χρόνων με ασπεργκερ, δεν μπορώ να κάνω σχέση

Φόρουμ: Σχέσεις και Επικοινωνία

Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 15:00

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα