Διαβάστε άρθρα που αφορούν τον κλάδο της Ψυχοπαθολογίας. Ψυχικές διαταραχές, ταξινόμηση διαταραχών, διαγνωστικά κριτήρια, θεραπευτική αντιμετώπιση κ.α.

Οι όροι ψυχοπαθής και κοινωνιοπαθής συγχέονται συχνά, πιθανότατα λόγω της έλλειψης σαφούς διάκρισής τους. Ωστόσο, οι όροι έχουν κάποιες διαφορές. Παρακάτω θα αναλυθούν κάποιες από αυτές.

Όταν νοσεί το σώμα το βλέπουμε. Τις περισσότερες φορές μπορούμε να το αγγίξουμε. Είναι φανερό στον εαυτό μας και στους άλλους. Όταν νοσεί η ψυχή τι γίνεται; Ποιος το βλέπει; Και κυρίως ποιος θέλουμε να το βλέπει; Κάποιες φορές ούτε ο ίδιος μας ο εαυτός αλλά ούτε και οι γύρω μας.  

Τι είναι η ενούρηση; Η ενούρηση είναι η επαναλαμβανόμενη ούρηση στο κρεβάτι ή στα ρούχα, ακούσια ή εκούσια, χωρίς την παρουσία σαφούς οργανικού αιτίου. Κατ’ επέκταση η ενούρηση υποδιαιρείται σε δύο υποτύπους, πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.

Καταρχήν, ο όρος «επώδυνος» εκλαμβάνεται εδώ με τη μεταφορική του σημασία, δηλαδή αυτού που «επηρεάζει σοβαρά την ουσία του πράγματος στο οποίο επενεργεί».

Όλοι ανησυχούμε για την υγεία μας και φροντίζουμε για τη διατήρηση αυτής. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι έχουν τόσο έντονη ανησυχία για την υγεία τους ώστε φτάνουν σε σημείο ακόμη και να δυσλειτουργούν στη καθημερινότητά τους.

Ξεκινώντας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως η έντονη φοβία για την φαινομενικά ατελή εξωτερική εμφάνιση, έχει όνομα και αποκαλείται δυσμορφοφοβία. Πίσω από αυτήν, κρύβεται μια γενικευμένη αρνητική εικόνα εαυτού η οποία αποτυπώνεται στις συνεχείς επισκέψεις σε πλαστικούς χειρουργούς για διόρθωση εξωτερικών ελαττωμάτων για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Όταν βρίσκεσαι σε στρεσογόνες καταστάσεις και δεν μπορείς να εκτονώσεις τα συναισθήματά σου ή κάνεις προσπάθεια να τα κρατήσεις μέσα σου, η συναισθηματική πίεση θα ψάξει να βρει ένα σημείο εκτόνωσης στο σώμα σου και συνήθως πρόκειται για κάποιο σημείο το οποίο είναι ήδη ευάλωτο.

Η σωματοποιητική διαταραχή μπορεί να περιγραφεί ως βίωση και αναφορά σωματικών συμπτωμάτων που προκαλούν δυσφορία, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια αντίστοιχη οργανική παθολογία και χωρίς τα συμπτώματα να μπορούν να εξηγηθούν από οργανικές εξετάσεις, εργαστηριακές αναλύσεις ή άλλες διαγνωστικές τεχνικές.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ψυχοπαθολογία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ