Άρθρα αυτοβοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογίας και ψυχικής υγείας, από εξειδικευμένους συνεργάτες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους ψυχικής υγείας. Καθημερινή ανανέωση με νέα άρθρα. 

Θα ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: Η αλλαγή είναι σημείο της ζωής μας. Είτε γιατί αλλάζουν οι κοινωνικές, οικονομικές και άλλες συνιστώσες μέσα μας ή στο περιβάλλον μας είτε γιατί πολύ απλά αλλάζουμε εξελικτικό στάδιο στη ζωή μας, η αλλαγή ενυπάρχει στη πορεία της ζωής.

Το παγωμένο συναίσθημα ή συναισθηματικό μούδιασμα (emotional numbing) είναι η νοητική και συναισθηματική διαδικασία αποκλεισμού των συναισθημάτων.

Την αξία και την δύναμη της αυτοσυμπόνιας την έχουν καταδείξει πολλοί ερευνητές στο πεδίο της ψυχολογίας και γενικότερα των κοινωνικών επιστημών.

Η ανάγκη για έλεγχο είναι κάτι φυσικό, όλοι τον αποζητούμε εγγενώς, ασχέτως σε ποιον βαθμό το καταφέρνουμε. Σε όλους τους τομείς της ζωής μας, υπάρχει η ανάγκη να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί.

Από την αρχή της ανθρωπότητας η επιθυμία να ευχαριστούμε τους άλλους θεωρείται γυναικείο χαρακτηριστικό και υπάρχει το πολιτισμικό στερεότυπο ότι τα κορίτσια μεγαλώνουν μαθαίνοντας να μη μιλάνε και να βάζουν σε προτεραιότητα τους άλλους.

Περπατώ και βλέπω γύρω μου ανθρώπους προβληματισμένους περικυκλωμένους από τα μαύρα συννεφάκια τους και αναρωτιέμαι τι μπορεί να μας δημιουργεί τόση αρνητική ενέργεια.

Όχι να λες σε αυτούς που θεωρούν δεδομένη την παρουσία σου... Όχι να λες σε αυτούς που θεωρούν δεδομένη την επιπρόσθετη εργασία σου, χωρίς να την αξίζουν, χωρίς να την επιβραβεύουν, χωρίς να τη ζητάνε.

Γεγονότα που συμβαίνουν είτε σε παιδική ηλικία είτε σε ενήλικη, μας τραυματίζουν ψυχικά και μας συνοδεύουν στην πορεία της ζωής. Εμείς οι ίδιοι περιφέρουμε τα τραύματά μας, σαν Αγιοβασίληδες με δώρα, ελπίζοντας πως ένα διαφορετικό περιβάλλον ή μία νέα ανθρώπινη σχέση θα μας γιατρεύσει από αυτά.

Είναι αρκετές οι φορές, αν όχι κάθε φορά, που πίσω από την τέλεση μίας πράξης μας, υπάρχουν αμέτρητες σκέψεις που μας βασανίζουν. Σκέψεις αρνητικές , στην πλειονότητα τους, όπως η γνώμη των άλλων, αν θα συμφωνήσουν, απορρίψουν την πράξη ή τα λόγια μας, τι θα σκεφτούν κλπ. 

Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα; 3 βήματα για να σταματήσετε να νιώθετε πελαγωμένοι.

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τόσοι και τόσοι άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν με τα ιδιά προβλήματα; Έχουμε αναλογιστεί ποτέ γιατί κάποιοι παρόλο που ίσως αναγνωρίζουν τη δυσφορία και τις δυσκολίες που υφίστανται από τα προβλήματα τους δεν επιδιώκουν να βοηθηθούν και να αναζητήσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης; νέες οπτικές;

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Αυτοβοήθεια: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για Αυτοβοήθεια

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Τύψεις

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 18:01
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 14:55
Μοίρασμα

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022 19:21

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ