Άρθρα αυτοβοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογίας και ψυχικής υγείας, από εξειδικευμένους συνεργάτες, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους ψυχικής υγείας. Καθημερινή ανανέωση με νέα άρθρα. 

Να έχετε χρόνο για να ολοκληρώνετε σημαντικές εργασίες κάθε μέρα. Σχεδιάστε από νωρίς την ημέρα σας. Μόλις ξυπνήστε, ξεχωρίστε τις λίγες και μικρές δουλειές που πρέπει να κάνετε. Έπειτα, ασχοληθείτε αμέσως με τις σημαντικές εργασίες μέχρι να τις τελειώσετε.

Η δημιουργική αναβλητικότητα αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αύξησης της απόδοσης. Μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τη ζωή σας.

«Κάποια μέρα θα συνειδητοποίησεις ότι είσαι ο χειροτέχνης κι όχι το χειροτέχνημα, ο ονειρευτής και όχι το όνειρο, ο δημιουργός και όχι το δημιούργημα. Τότε δεν θα μπορείς πια να εξαρτάσαι.» Dreamer

Έχεις έναν μοναδικό και ανεκτίμητο εαυτό. Φρόντισε να σε αγαπάς αληθινά όπως σου αξίζει. Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν την αγάπη, χαίρονται να τους αγαπούν και να αισθάνονται ότι οι άνθρωποι κοντά τους δρουν υποστηρικτικά με ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή.

Μέχρι ενός σημείου έχεις δίκιο. Τα μηνύματα της μη αυτοέκφρασης που έλαβες στην παιδική ήταν πολλαπλά και καταλυτικά. Ξέρεις, μερικές φορές κυριαρχεί μια σύγχυση ανάμεσα στη θέση των ορίων του σεβασμού προς τους άλλους και την ελεύθερη έκφρασης του εαυτού.

Κάπως έτσι μεγάλωσα και εγώ. Οι γονείς έκαναν τον καλύτερό τους σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχαν τότε, με τις εμπειρίες τους και τις πεποιθήσεις τους.

Το συναίσθημα προερχόμενο από την αρχαία ελληνική λέξη «συγκίνησης» (συν + κινώ) όπως αυτή αποδίδεται αποτελεί προτροπή για δράση στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης.

«Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ηγηθεί ενός οργανισμού αν δεν είναι ηγέτης του εαυτού του; Πώς θα μπορείς να φροντίζεις τα παιδιά σου, αν δεν έχεις μάθει πρώτα να φροντίζεις τον εαυτό σου; Και πώς θα μπορέσεις τελικά να είσαι καλός, αν δεν νιώθεις και καλά;» Robin Sharma

Όταν είμαστε παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές μας αναλαμβάνουν την ευθύνη της ζωή μας, δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στους κανόνες. Το κάνουν για να μας προστατέψουν, για να μας μάθουν πώς να συμπεριφερόμαστε ορθά και για να μας προετοιμάσουν για την ενήλικη ζωή μας.

Στην ιστορία που ακολουθεί μας εξηγεί ο Χόρχε Μπουκάι με τον δικό του τρόπο γιατί πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευχαριστημένοι μ’ αυτά που έχουμε και να σταματήσουμε να κυνηγάμε πάντα το κάτι παραπάνω για να αισθανθούμε ικανοποιημένοι.

Φανταστείτε ότι ξυπνάτε νωρίς ένα πρωί, γεμάτοι ενθουσιασμό για τη μέρα που ξημερώνει. Νιώθετε καλά. Είστε ευτυχισμένοι και ξεχειλίζετε από ενέργεια. Έπειτα, ενώ παίρνετε το πρωινό σας, έχετε μια έντονη διαφωνία με τον/τη σύντροφό σας κι ένα κύμα οργής σας κατακλύζει. Καθώς βιώνετε αυτόν τον έντονο θυμό, σπαταλάτε πολλή από την προσωπική σας δύναμη.

Η ύπαρξη έρχεται να σε βρει όπου κι αν κρύβεσαι, και φορά την πιο τρομακτική μάσκα της, για να σου αποκαλύψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι εσύ ο ίδιος. Ποιο είναι αυτό που φοβάσαι περισσότερο; Να είσαι φτωχός; Να σε έχουν εγκαταλείψει; Να αρρωστήσεις και να χάσεις κάποιο σπίτι, κάποια δουλειά; Όλες αυτές, και ακόμα περισσότερες, είναι οι μάσκες του τρόμου που φορά η ύπαρξη για να σε φοβίσει.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Αυτοβοήθεια: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για Αυτοβοήθεια

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Δεν ξέρω τι να κάνω?

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021 13:25
Τι να κανω??

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 01:38
Δεν είμαι καθόλου καλα

Φόρουμ: Αυτοβοήθεια & Υποστήριξη

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 00:45

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ