Τα τεστ νοημοσύνης μετρούν αποτελέσματα αναφορικά με τη συμβολή των γονιδίων και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη ικανοτήτων και γνώσεων που σχετίζονται με το ζήτημα της συμβολής της «φύσης» ή της «ανατροφής» όπως το έθεσε ο Galton.

Όπως ο όρος «νοημοσύνη», έτσι και ο όρος «προσωπικότητα» έχει δύο κοινές χρήσεις. Η μία είναι περιγραφική, ενώ η άλλη θεωρητική. Υπό την περιγραφική της χρήση, η προσωπικότητα είναι μια λέξη που υποδηλώνει τον χαρακτηριστικό τρόπο συμπεριφοράς ενός ατόμου.

Στην ψυχομετρική θεωρία, η εγκυρότητα ενός τεστ είναι η έκταση στην οποία το τεστ μετρά αυτό που προτίθεται ή σκοπεύει να μετρήσει. Μας πληροφορεί για το τι είναι βάσιμο να συμπεράνουμε από τις βαθμολογίες του τεστ.

Ένα από τα παλαιότερα προβολικά τεστ είναι το τεστ κηλίδων του Rorschach, το οποίο εκδόθηκε το 1921 από τον Ελβετό ψυχίατρο Hermann Rorschach. Μια καθορισμένη ομάδα συμμετρικών μελανοκηλίδων χρησιμεύει ως ερέθισμα.

Ένα από τα παλαιότερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα ερωτηματολόγια προσωπικότητας είναι το Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Μινεσότα (ψυχομε - MMPI), το οποίο επινοήθηκε από τον Hathaway και τον McKinley, το 1939.Ο αρχικός στόχος των κατασκευαστών του ήταν η δημιουργία μιας αντικειμενικής , αξιόπιστης μεθόδου για τη διάγνωση διαφόρων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που συνδέονται με την Ψυχολογική υγεία του ατόμου.

Σκοπός: Οι αντίστοιχες προϋπάρχουσες κλίμακες έχουν αξιολογήσει τη συναισθηματική έκφραση με βάση ποσοτικές παραμέτρους (π.χ πόσο συχάν εκφράζεται το συναίσθημα, σε ποιό βαθόμ κτλ.). Αντίθετα, η παρούσα κλίμακα αξιολογεί την ποιότητα της έκφρασης συναισθημάτων. Η ποιότητα αναφέρεται αφενός στο πλαίσιο, τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο συντελείται η συναισθηματική έκφραση, και αφετέρου στη διαθεσιμότητα, την καταλληλότητα και την αντίδραση του ακροατή.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα