«Το γήρασμα του σώματος και της μορφής μου είναι πληγή από φρικτό μαχαίρι» (Καβάφης, 2021).

Πριν αρχίσουμε το ταξίδι μας στον χώρο της νευροδιαφορετικότητας, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε τις λέξεις και τους όρους που διαβάζουμε, σύμφωνα με το νόημα που τους αποδίδουν η πλειοψηφία των νευροδιαφορετικών ατόμων και η επιστημονική κοινότητα.

Γνωρίζεις τι είναι το Αλτσχάιμερ; Φυσικά! Το παθαίνουν οι ηλικιωμένοι και ξεχνούν. Το αναφέρουμε ελαφρώς αστειευόμενοι όποτε κάτι μας διαφεύγει. Κάτι, λοιπόν, γνωρίζεις, όπως οι περισσότερο ι- και, πράγματι, η πληροφόρηση για αυτό είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ. Είναι όμως αρκετή;

Κάποιες από τις έννοιες που ακούμε όλο και πιο συχνά στον ευρύτερο χώρο της ψυχικής – και όχι μόνο – υγείας αφορούν στην Νευροποικιλότητα ή νευροποικιλομορφία ή νευροδιαφορετικότητα (Neurodiversity), καθώς και στα Νευροδιαφορετικά ή Νευροαποκλίνοντα άτομα (Neurodivergent people).

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα λειτουργικό μέσο που επιτρέπει, μέσω των γνωστικών λειτουργιών, την κατανόηση, την επεξεργασία, τη μεταφορά και την ανάκτηση πληροφοριών που προέρχονται από τις εμπειρίες του κάθε ατόμου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί το πιο σύνθετο όργανο του περιβαλλοντικού μας συστήματος. Είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος, μέσω του οποίου επεξεργάζονται όλες οι πληροφορίες που αποσπώνται από τις πέντε μας αισθήσεις. Ρυθμίζει και συμβάλει στην έκφραση της συμπεριφοράς, διαδραματίζοντας τον βασικότερο ρόλο όσον αφορά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, της ιδιοσυγκρασίας και των πεποιθήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί χρήστες του internet κάνουν αναζητήσεις στο internet «πώς να επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου», ώστε να είναι πιο αποδοτικό στην δουλειά, ώστε να σκέφτεται θετικά, ώστε να κοιμάσαι καλύτερα, ώστε να γυμνάζεσαι καλύτερα κ.λ.π. Τι σημαίνει, όμως, να επαναπρογραμματίσεις το μυαλό σου;

Τα νευρικά κύτταρα ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες με τη μορφή της μετάδοσης ερεθισμών από τις νευρικές ίνες. Από τα μισά του 20ού αιώνα και μετά εμφανίστηκε η έννοια της «νευροπλαστικότητας».

Η λέξη «εθισμός» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ἔθος» και αναφέρεται στην προοδευτική απώλεια αντιδραστικής συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα συνεχούς και επαναλαμβανόμενης διέγερσης.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Νευροψυχολογία: Βασικά Άρθρα

Βιβλία για: Νευροψυχολογία

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα