Η αυτοπεποίθηση αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη που έχει ένα άτομο στις ιδιότητες, τις ικανότητες και τις κρίσεις του και αλλάζει ανάλογα με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Η αυθεντική έκφραση αναφέρεται στην δυνατότητα εκφραστικότητας του ατόμου με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τον εαυτό του. Είναι η ικανότητα να εκφραστεί κανείς με αυθεντικό τρόπο και να αναδείξει την πραγματική του προσωπικότητα, παρά τον κίνδυνο να απορριφθεί ή να κριθεί. 

Ως αυτοεκτίμηση μπορούμε να ορίσουμε τη συνολική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Την αντίληψη που έχουμε για εμάς τους ίδιους, για τις ικανότητες μας, τα ταλέντα μας, την εμφάνιση μας, τα επιτεύγματα μας, τα αισθήματα μας.

Παράδειγμα:

Ο Γιάννης, ενώ έχει αρκετές υποχρεώσεις και κούραση μέσα στην καθημερινότητα, ένας φίλος του ο Δημήτρης, του ζητά μια χάρη: να τον πετάξει με το αμάξι του σε μια δική του δουλειά. Ενώ ο Γιάννης πηγαίνει στην ώρα του να πάρει τον Δημήτρη από το σπίτι του, εκείνος καθυστερεί περίπου 30 λεπτά για να κατέβει.

Μήπως σκέφτεσαι ότι δεν έχεις υψηλή αυτοπεποίθηση; Μήπως θα ήθελες να πιστεύεις πιο πολύ στον εαυτό σου και απογοητεύεσαι που δεν το κάνεις; Ίσως να υπάρχει ένας άλλος τρόπος να δεις τα πράγματα από αυτόν που έχεις συνηθίσει.

Η αυτοεκτίμηση, το πόσο θετικά αξιολογούμε τον εαυτό μας, αποτελεί κομβικής σημασίας έννοια για την ψυχική μας υγεία. Κοινός παρονομαστής πολλών προβλημάτων ψυχικής υγείας αλλά και αρνητικών συναισθημάτων είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, άλλοτε ως γενεσιουργός αιτία και άλλοτε ως συνέπεια.

Η αυτοεικόνα, η προσωπική μας πεποίθηση δηλαδή για το τι και ποιοι είμαστε, είναι αγκιστρωμένη βαθιά στο ασυνείδητό μας. Πολλοί έχουν ασυνείδητα μέσα τους κάποια (σχεδόν) ακλόνητα πιστεύω που, σαν αντάρτες από θέση ενέδρας, επιτίθενται στις λογικές σκέψεις και στις καινούριες εμπειρίες.

Κατά τον Branden, «η αυτοεκτίμηση έχει δύο αλληλένδετες πτυχές: συνεπάγεται μια αίσθηση προσωπικής αποτελεσματικότητας και μια αίσθηση προσωπικής αξίας. Είναι το ενιαίο άθροισμα της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού. Είναι η πεποίθηση του ατόμου ότι είναι ικανό να ζήσει και ότι συγχρόνως είναι άξιο να ζήσει».

Δεδομένα και ερμηνείες: Ας τα διαχωρίσουμε και ας τα κατανοήσουμε.
Στη ζωή μας κάποια δεδομένα, όπως το ύψος μας ή η πόλη που μένουμε, είναι αδιαμφισβήτητα και ο καθένας μπορεί να τα παρατηρήσει ή να τα ανακαλύψει. Η αυτοεκτίμηση, όμως, δεν αφορά δεδομένα.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Αυτοεκτίμηση: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Ανασφάλεια

Φόρουμ: Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 12:44
Aποδοχη εαυτου και τεχνικες αντιμετωπισης

Φόρουμ: Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση

Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2023 19:39
Άγχος και σκέψεις

Φόρουμ: Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση

Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 16:12

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα