Έχεις αυτοπεποίθηση όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, όταν τον αποδέχεσαι, όταν τον αγαπάς. Έχεις αυτοπεποίθηση όταν θέλεις τα πράγματα να πηγαίνουν καλά μα και αν τελικά δεν πηγαίνουν... δεν χτυπάς τον εαυτό σου.

Γνωρίζεις πως κρατάς τη ζωή σου στα χέρια σου και δεν φέρεσαι σαν θύμα των περιστάσεων. Τις περιστάσεις τις παίρνεις και τις μεταλλάσσεις προς όφελός σου και αν χρειάζεται δημιουργείς καινούριες.

Σε ακούω συνεχώς να λες πως δεν έχεις αυτοπεποίθηση, πως δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και σε ρωτάω, σε ποιον πιστεύεις, και ποιος είναι εκείνος που θα πιστέψει σε εσένα όταν εσύ σε απορρίπτεις; Παρά τα τόσα επιτεύγματά σου συνεχίζεις να υποτιμάς τον εαυτό σου και να θεοποιείς ξένους εαυτούς. Άσε τους ξένους για την ώρα και αναλογίσου πόσα εσύ έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να είστε σίγουροι για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας και τις ικανότητές σας. Είναι μια από τις πιο ισχυρές ιδιότητες που μπορεί να έχει κάποιος, ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πίστη στις ικανότητές τους. Ευτυχώς, είναι δυνατή η αύξηση της αυτοπεποίθησης.

Μέσα στο χώρο εργασίας, παίρνοντας έναν νέο ρόλο ή όντας στην θέση σας ήδη για κάποιο χρονικό διάστημα, βασικό στοιχείο συνεχούς ενδυνάμωσης της απόδοσής σας είναι να μπορείτε κατά βάση να πατάτε γερά στα πόδια σας και να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση. Πολλοί τείνουν να συγχέουν την αυτοπεποίθηση με την υπεροψία, την αλαζονεία ή ακόμα και με τον κομπασμό.

Μεγαλώνοντας αλλάζουμε, δημιουργούμε νέους στόχους, καινούρια θέλω, συνήθειες και ρουτίνες. Κάπου εκεί ανάμεσα συχνά εισχωρούν -χωρίς πολλές φορές να γίνονται αντιληπτές- σκέψεις, αλλά και συμπεριφορές που στόχο έχουν να σαμποτάρουν τα παραπάνω και μαζί με αυτά και τον ίδιο μας τον εαυτό.

Αν δεν εκτιμούμε τον εαυτό μας, τότε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους έτσι ώτε να μας υπολογίζουν και να μας ακούν. Αυτοεκτίμηση ονομάζεται η κρίση ή η αξιολόγηση που κάνουμε για τον εαυτό μας και την προσωπική μας αξία. Δείχνει σε ποιο βαθμό θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό, αξιόλογο και σημαντικό με βάση τους προσωπικούς μας κανόνες.

Δίνεις πάντα μεγάλη αξία στις απόψεις των άλλων; Θέλεις πάντα να ευχαριστείς τους άλλους κι όχι τον εαυτό σου; Γιατί, άραγε, επιζητάμε την αποδοχή των άλλων;

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μια μορφή ασθένειας και αν δεν τη γιατρέψεις εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σου και σε καταστρέφει. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τον εκτιμούν, τον σέβονται και τον αποδέχονται όπως είναι και αυτό είναι το καλύτερο συστατικό για την ψυχική τους υγεία.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Αυτοεκτίμηση: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Πάντα φταίω εγώ

Φόρουμ: Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση

Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 06:54
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 16:55
Αδιέξοδο

Φόρουμ: Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 13:58

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ