Πίστευα πως είμαι άτυχος άνθρωπος, ότι γεννήθηκα άτυχη και οι κακοί οιωνοί θα συμπορεύονταν μαζί μου. Πίστευα πως υστερώ σε σχέση με άλλους ανθρώπους και πρέπει να πορευτώ με την παραδοχή ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο προικισμένοι από κάποιους άλλους.

Κάποιοι υπερτερούν σε εξωτερική ομορφιά, κάποιοι σε νοημοσύνη, κάποιοι σε ταλέντο, κάποιοι σε πλούτο, ενώ άλλοι σε τίποτα.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της 14χρονης που απεβίωσε έπειτα από χειρουργείο παχυσαρκίας, θα ήθελα να εκφράσω τις ακόλουθες σκέψεις μου. Κατά τη διάρκεια της μελέτης και της έρευνας που έκανα γράφοντας το βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη» κάθε μέρα που περνούσε παρατηρούσα ότι αυξάνονταν διαρκώς οι διαφημίσεις και η προώθηση των θαυμάτων της χειρουργικής παχυσαρκίας από τα ΜΜΕ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους είτε «έκαναν δίαιτα» είτε προσπάθησαν να αλλάξουν το σχήμα του σώματός τους. Πολλοί τα κατάφεραν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, παρόλο που το βάρος συχνά σημειώνει μια σταδιακή αύξηση καθώς το άτομο μεγαλώνει σε ηλικία.

Στη σύγχρονη εποχή η σχέση του ανθρώπου με το φαγητό έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στην έρευνα των κοινωνικών επιστημών. Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες μελέτες για την παχυσαρκία επικεντρώνονται κατά κανόνα στους ενήλικες. Ωστόσο, το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας ισχύει και για τα παιδιά αλλά και για τους εφήβους.

Η πρόσληψη τροφής αποτελεί μία πολύ σημαντική διαδικασία για τον άνθρωπο από τη γέννησή του. Αυτό συμβαίνει, αφενός επειδή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του, αφετέρου γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται η ψυχική σύνδεση του βρέφους με τη μητέρα, δημιουργώντας ψυχικές αναπαραστάσεις για τη μετ'έπειτα εξέλιψη του ατόμου.

Ως τροφή ορίζεται οποιαδήποτε ουσία αφομοιώνεται από ένα ζωντανό οργανισμό και του προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και την επιβίωση του. Οι τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, οι υδατάνθρακες και τα μέταλλα.

Πόσο γνώριμη είναι η εικόνα του να γυρνάς το βράδυ στο σπίτι, πτώμα από τη δουλειά και να λιώνεις απλά στον καναπέ παρέα με μια σακούλα πατατάκια, σοκολάτες και όλες αυτές τις ανθυγιεινές λιχουδιές; Πολύ συνηθισμένη, σωστά;

Πρόσφατα διάβασα το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ηarriger και άλλων, 2019, με τον τίτλο “You can buy a child a curvy Barbie doll, but you can’t make her to like it” που διερευνούσε τις στάσεις σχετικά με το σχήμα και το σωματότυπο σε ένα δείγμα κοριτσιών. Στην έρευνα που διεξαγάγανε, 84 κορίτσια ηλικίας 3-10 ετών κλήθηκαν να δώσουν θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά στις κούκλες Fashionista Barbie της εταιρίας Mattel.

Υγιεινή διατροφή. Την ακούμε και τη διαβάζουμε συνεχώς, ενίοτε προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε ένα καλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την ψυχολογία μας. Τι γίνεται όμως όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή; Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε σαν «εχθρούς» συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και τις αποκλείουμε για χρόνια από τη διατροφή μας;

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ψυχ.Διατροφής: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Διατροφική Ψυχολογία

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Βουλιμία

Φόρουμ: Γενικά για τις Διατροφικές Διαταραχές

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 14:36
Συνδρομο νυχτερινής υπερφαγιας

Φόρουμ: Συναισθηματική Υπερφαγία, Ψυχογενής Βουλιμία

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021 14:07
ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Φόρουμ: Παχυσαρκία

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 10:10

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ