Άρθρα ψυχολογίας για την οικογένεια, τους εφήβους, το παιδί. Μαθησιακές δυσκολίες, παιδιά και διαζύγιο, παιδιά και απώλεια, αναπτυξιακές διαταραχές, σχολικός εκφοβισμός-bulling, θέματα διαπαιδαγώγησης, συχνές ερωτήσεις γονέων κ.α.

Το παιχνίδι αποτελεί μια από τις πιο ουσιώδεις και αδιαπραγμάτευτες λειτουργίες της παιδικής ηλικίας. Δεν είναι απλώς μια ευχάριστη ή δημιουργική δραστηριότητα, αλλά μια φυσική και αναντικατάστατη διεργασία μέσα από  την οποία το παιδί αντιλαμβάνεται, επεξεργάζεται και κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του.

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εισβάλλει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, ακόμα και τα βρέφη εκτίθενται σε οθόνες σχεδόν από τη στιγμή που γεννιούνται. Είτε πρόκειται για παιδικά βίντεο στο tablet, είτε για «εκπαιδευτικά» apps ή κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, η χρήση ψηφιακών μέσων έχει γίνει σχεδόν αναπόφευκτη.

Υπάρχει ένα βλέμμα που κατεβαίνει μέχρι το στόμα. Ένα κουτάλι που μπαίνει σαν λέξη άηχη. Ένα παιδί που δε μιλάει – αλλά τρώει.

Ο χορός και ο αθλητισμός αποτελούν δύο εξαιρετικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών προσφέροντας πλήθος θετικών επιδράσεων στην ψυχολογία τους, αλλά και προκλήσεις οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υποστήριξης.

Σε πολλές οικογενειακές ιστορίες, όταν ένα παιδί απομακρύνεται από τους γονείς του, η κοινωνία — και συχνά και το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον — σπεύδει να αποδώσει ευθύνες. Το παιδί χαρακτηρίζεται εύκολα ως «ψυχρό», «αχάριστο» ή «απόμακρο», ενώ ο γονέας διατηρεί συχνά ένα ηθικό άλλοθι:

Πως τα παραμύθια φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στην υγιεινή διατροφή.
Η σχέση των παιδιών με την τροφή είναι μια βαθιά και πολυπαραγοντική διεργασία που διαμορφώνεται ήδη από τους πρώτους μήνες ζωής.

Αναπτυξιακή θεώρηση του πένθους: Όταν ένα παιδί χάνει ένα αγαπημένο του πρόσωπο όπως είναι οι γονείς του, τα αδέλφια του, ο παππούς, η γιαγιά, ο κόσμος του αλλάζει ριζικά. Ως γονείς νιώθουμε αβεβαιότητα για το πώς να το στηρίξουμε.

Το παιχνίδι αποτελεί αναμφισβήτητα θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, καθώς μέσω αυτού αποκτούν σημαντικά οφέλη που σχετίζονται με την κοινωνική, σωματική, πνευματική και γνωστική τους ευημερία.

Τα παιδιά από πολύ νωρίς προσπαθούν να αποτυπώσουν στο χαρτί διάφορα σχέδια. Στην αρχή με μουτζούρες και σταδιακά, όσο προχωρά η ανάπτυξή τους, τα σχέδιά τους γίνονται πιο σύνθετα και απεικονίζουν διάφορα πράγματα, όπως σπίτια, οικογένεια, δέντρα, ουρανό, θάλασσα κ.λπ., που τα εντυπωσιάζουν.

Ορισμός και φύση της επιθετικότητας:  Επιθετικότητα είναι εκείνη η δύναμη μέσα στο άτομο που του παρέχει ώθηση και ζωντάνια νοηματοδοτώντας έτσι τις πράξεις του.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχολογία Παιδιού: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα