Άρθρα για τον κλάδο της ψυχολογίας υγείας: σύνδρομα, χρόνιος πόνος, υποστήριξη μακροχρόνιων ασθενών, ψυχολογικές επιπτώσεις ασθενειών κτλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ως ανακουφιστική φροντίδα έχει οριστεί η φροντίδα εκείνη που έχει στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ασθενών (και των οικογενειών τους) που πάσχουν από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή.

Πολύ συχνά οι επαγγελματικοί σύμβουλοι έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρων ειδών προκλήσεις. Συχνά χρειάζεται να παλεύουν με τις πεποιθήσεις τους, τους δικούς τους απαιτητικούς κανόνες και πιστεύω και φυσικά με τις προκαταλήψεις τους. Το φάσμα όλων αυτών είναι τεράστιο και εύκολα ενεργοποιήσιμο με έναν απλό συνειρμό. Βοηθός στο προαναφερθέν, εκτός τις προσωπικής επίγνωσης και εποπτείας είναι και η γνώση.

Η ακρόαση μουσικής έχει ευεργετικές ιδιότητες στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Η μουσική μπορεί εύκολα να εισαχθεί στο κλινικό πλαίσιο, βελτιώνοντας αρκετά την κατάσταση των ασθενών. Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι σκληρές και επιβαρύνουν τον οργανισμό του ασθενούς.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι συχνό εύρημα στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) αν και συχνά παραγκωνίζονται και δεν αναγνωρίζονται άμεσα. Ασθενείς με ΣΚΠ εμφανίζουν συχνά συμπεριφορικές αλλαγές μετά τη διάγνωση της νόσου, οι οποίες είναι αντιληπτές από τους ίδιους και από τους συγγενείς τους (Heldner et al. 2018).

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο διαδεδομένη νευροεκφυλιστική διαταραχή και ή πιο συχνή μορφή άνοιας. Συναντάται κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς, άνω των 65 ετών, αλλά μπορεί να κάνει την εμφάνισή της νωρίτερα, πριν την ηλικία των 60, ή αργότερα, μετά την ηλικία των 85-90 ετών.

Όταν τα συναισθήματα μετατρέπονται σε σωματικές ασθένειες, βρισκόμαστε μπροστά στις λεγόμενες ψυχοσωματικές ασθένειες. Μια ψυχοσωματική ασθένεια είναι μια διαταραχή που ξεκινά από το μυαλό αλλά επιδρά στο σώμα.

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο πόνος αναφέρεται ως γιος της Έριδας και εγγονός της Νύχτας, ο οποίος δόθηκε στους ανθρώπους μετά από την κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα. Θεραπευτής θεών και θνητών ήταν ο Απόλλωνας, ο οποίος παρασκεύαζε και χρησιμοποιούσε παυσίπονα βότανα, μια τέχνη που δίδαξε στο γιο του Ασκληπιό.

Η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η αποφυγή των κοινωνικών επαφών και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αναπόφευκτες ψυχολογικές παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους. Η ένταση της μοναξιάς και των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, όπως το αδιάκοπο πλύσιμο των χεριών, είναι δύο από αυτές τις επιπτώσεις.

Κορωνοϊός COVID-19... Ένας ιός που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Ένας ιός, που όπως κάθε ερέθισμα το οποίο δεν γνωρίζουμε μπορεί να προκαλέσει απουσία ελέγχου, έντονο άγχος, φόβο για το μέλλον.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ψυχολογία Υγείας: Βασικά Άρθρα

Βιβλία για: Ψυχολογία Υγείας

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Geodon γνωμες

Φόρουμ: Ψυχοφαρμακολογία

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 17:45
Ξέρει κανείς;

Φόρουμ: Ψυχοφαρμακολογία

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 09:33
ζαναξ

Φόρουμ: Ψυχοφαρμακολογία

Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 15:28

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ