Άρθρα για τον κλάδο της ψυχολογίας υγείας: σύνδρομα, χρόνιος πόνος, υποστήριξη μακροχρόνιων ασθενών, ψυχολογικές επιπτώσεις ασθενειών κτλ.

Ως τρόμος (τρέμουλο) ορίζεται η ακούσια ρυθμική ταλάντωση ενός μέλους του σώματος. Παράγεται από τις εναλλασσόμενες συσπάσεις μυών που δρουν ανταγωνιστικά σε μία άρθρωση, όταν οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του νευρικού συστήματος διαταραχθούν.

Οι άνθρωποι με έναν σχεδόν αυτόματο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν κάθε είδους πόνο. Αποφεύγουμε ή προσπαθούμε να διαχειριστούμε τόσο τον σωματικό όσο και τον ψυχικό πόνο.

Φαίνεται πως υπάρχει κάποια σχέση με το στρες και τα συναισθήματα. Δεν είναι σαφής η διαδικασία, αλλά κάθε φορά αναφέρεται από περισσότερους επιστήμονες ότι το συναίσθημα και το στρες θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Αποτελεί μία μέρα ορόσημο για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο, αλλά και μία ευκαιρία να αναφερθούν κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης της νόσου.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει κυριαρχήσει τα τελευταία δύο χρόνια στις ζωές όλων μας. Η πανδημία συνοδεύτηκε από απώλειες σε πολλαπλά επίπεδα: ανθρώπινης ζωής πάνω από όλα αλλά και κοινωνικής, καθώς και οικονομικής φύσεως.

Τα ογκολογικά νοσήματα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένου ότι τα ποσοστά επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών διαχρονικά αυξάνονται, η πιθανή σύνδεση του σωματικού νοσήματος με ψυχολογικές παραμέτρους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

«Κάθε νόσος ξεκινά απ’ την ψυχή και καταλήγει στο σώμα και πριν αποφασιστεί η θεραπεία του σώματος πρέπει να έχει θεραπευθεί το τραύμα της ψυχής». Με αυτά τα λόγια θέλησε ο Ιπποκράτης να επισημάνει πως όλες οι ασθένειες είναι ψυχογενείς και όλα τα συμπτώματα θεωρούνται ψυχοσωματικά.

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο μυοσκελετικό πόνο. Ως χρόνιος θεωρείται ο πόνος που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και ως διάχυτος ο πόνος που εντοπίζεται και στα δύο ημιμόρια του σώματος (αριστερό και δεξί), καθώς και πάνω και κάτω από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης και εναλλάσσεται ως προς την κύρια εντόπισή του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), ως ανακουφιστική φροντίδα έχει οριστεί η φροντίδα εκείνη που έχει στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ασθενών (και των οικογενειών τους) που πάσχουν από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ψυχολογία Υγείας: Βασικά Άρθρα

Βιβλία για: Ψυχολογία Υγείας

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Εφεξορ και λεξοτανιλ

Φόρουμ: Ψυχοφαρμακολογία

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 09:58
ΑΠΟΡΙΑ ΑΓΩΓΗΣ zoloft

Φόρουμ: Ψυχοφαρμακολογία

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 15:27
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 17:38

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ