Τρέξιμο, πίεση και όσο τρέχεις να τα προλάβεις όλα, να σβήσεις πράγματα από τη λίστα σου, τόσο περισσότερο κούραση νιώθεις. Λες «δεν πειράζει, θα ξεκουραστώ όταν τελειώσω αυτό που έχω να κάνω, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»… μα η στιγμή δεν έρχεται ποτέ.

Τι είναι αλήθεια η ευτυχία; Είναι αυτή η αίσθηση της ελαφρότητας που έχεις κάποιες φορές και σε κάνει να νιώθεις σαν να πετάς; Αυτό το συναίσθημα όταν ζεις κάτι έντονο, η ή εντύπωση που αντλείς από μια αληθινή στιγμή ξεγνοιασιάς;

Ο θεμελιωτής του σύγχρονου ρεύματος του mindfulness-ενσυνειδητότητας Jon Kabat-Zinn, ορίζει την ενσυνειδητότητα "δίνοντας προσοχή με συγκεκριμένο τρόπο: με πρόθεση, στην παρούσα στιγμή και χωρίς κριτική".

Πώς το coaching μας βοηθά να θέτουμε στόχους και πώς υλοποιώντας θετικές αλλαγές, πετυχαίνουμε τελικά τον στόχο μας;

Το Σύμπαν στο οποίο ζούμε, βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Ο σημαντικότερος όλων είναι ο Νόμος της Έλξης. Γιατί, όμως, αυτό; Επειδή όλα – μα, όλα – στη ζωή μας βασίζονται σε αυτό τον νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται, ακατάπαυστα – έστω και εν αγνοία μας – με ακρίβεια και χωρίς εξαιρέσεις.

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, σωστά; Ωστόσο, πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με δραστηριότητες που εκτροχιάζουν την ευτυχία μας και μας οδηγούν στη δυστυχία.
Γιατί να εμπλακούμε οικειοθελώς σε δραστηριότητες που καταστρέφουν την ευτυχία; 

Σύμφωνα με τον Seligman: «Υπάρχουν ανθρώπινες δυνάμεις που λειτουργούν ως «πανοπλίες» κατά των ψυχικών ασθενειών και ψυχοφθόρων καταστάσεων. Αυτές είναι:

Εσύ παίρνεις κάθε χρόνο προαγωγή στη δουλειά σου; Οπότε αφού δεν παίρνεις είναι κάθε χρονιά σου αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο; Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου.

Η ευτυχία είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες έννοιες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο ορισμός της ευτυχίας είναι μια σχετικά υποκειμενική έννοια που είναι δύσκολο να οριστεί απόλυτα.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι η θετική στάση συνεπάγεται ισορροπία στην καθημερινότητα τους. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η θετικότητα είναι ο οδηγός για μια θετική ζωή, με βάση τον οποίο δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα το καθημερινό άγχος.

Κατά τη διάρκεια του έτους 1998 η θετική ψυχολογία έκανε την έναρξή της ως επίσημος τομέας ψυχολογίας. Οι κύριοι στόχοι της θετικής ψυχολογίας είναι τα θετικά συναισθήματα, ο θετικός τρόπος σκέψης και ευρύτερα το ευ ζην (Σταλίκας & Μυτσκίδου, 2011).

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Θετική Ψυχολογία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα