Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε την συνέχεια του άρθρου «Οι προκαταλήψεις μας για την ευτυχία». Αφού είδαμε τι νομίζουμε ότι θα μας κάνει ευτυχισμένους αλλά τελικά δεν μας κάνει  και αφού συζητήσαμε διάφορες τεχνικές μέσω των οποίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις προκαταλήψεις ώστε να έχουμε στιγμές ευτυχίας, ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους, σύμφωνα με την επιστήμη της θετικής ψυχολογίας. 

Από πολύ μικρή ηλικία όλοι κυνηγάμε την ευτυχία, το να νοιώθουμε καλά. Για όλους έχουν υπάρξει στιγμές στη ζωή μας που σκεφτόμαστε: «Αν καταφέρω αυτό, θα είμαι ευτυχισμένος».

Πως όταν βρισκόμαστε σε πολύ ευάλωτη θέση έχοντας πρόβλημα υγείας εμείς οι ίδιοι ή κοντινοί συγγενείς μας, μπορούμε να βρεθούμε θύματα επαγγελματιών υγείας που εκμεταλλεύονται την θέση εξουσίας που έχουν εκείνη την στιγμή.

Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στα νέα για το ποια είναι η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο. Σύμφωνα με την Huffington post για ακόμα μία χρονιά (2024),η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Φιλανδία ακολουθούμενη από τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες.

Τρέξιμο, πίεση και όσο τρέχεις να τα προλάβεις όλα, να σβήσεις πράγματα από τη λίστα σου, τόσο περισσότερο κούραση νιώθεις. Λες «δεν πειράζει, θα ξεκουραστώ όταν τελειώσω αυτό που έχω να κάνω, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή»… μα η στιγμή δεν έρχεται ποτέ.

Τι είναι αλήθεια η ευτυχία; Είναι αυτή η αίσθηση της ελαφρότητας που έχεις κάποιες φορές και σε κάνει να νιώθεις σαν να πετάς; Αυτό το συναίσθημα όταν ζεις κάτι έντονο, η ή εντύπωση που αντλείς από μια αληθινή στιγμή ξεγνοιασιάς;

Ο θεμελιωτής του σύγχρονου ρεύματος του mindfulness-ενσυνειδητότητας Jon Kabat-Zinn, ορίζει την ενσυνειδητότητα "δίνοντας προσοχή με συγκεκριμένο τρόπο: με πρόθεση, στην παρούσα στιγμή και χωρίς κριτική".

Πώς το coaching μας βοηθά να θέτουμε στόχους και πώς υλοποιώντας θετικές αλλαγές, πετυχαίνουμε τελικά τον στόχο μας;

Το Σύμπαν στο οποίο ζούμε, βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Ο σημαντικότερος όλων είναι ο Νόμος της Έλξης. Γιατί, όμως, αυτό; Επειδή όλα – μα, όλα – στη ζωή μας βασίζονται σε αυτό τον νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται, ακατάπαυστα – έστω και εν αγνοία μας – με ακρίβεια και χωρίς εξαιρέσεις.

Όλοι θέλουν να είναι ευτυχισμένοι, σωστά; Ωστόσο, πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με δραστηριότητες που εκτροχιάζουν την ευτυχία μας και μας οδηγούν στη δυστυχία.
Γιατί να εμπλακούμε οικειοθελώς σε δραστηριότητες που καταστρέφουν την ευτυχία; 

Σύμφωνα με τον Seligman: «Υπάρχουν ανθρώπινες δυνάμεις που λειτουργούν ως «πανοπλίες» κατά των ψυχικών ασθενειών και ψυχοφθόρων καταστάσεων. Αυτές είναι:

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Θετική Ψυχολογία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα