Τα τελευταία χρόνια η σεξουαλικότητα των ατόμων με νοητική καθυστέρηση αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνών (Ludlow, 1991· Stinson, Christian, & Dotson, 2002).

Η διαταραχή Rett, γνωστή και ως σύνδρομο Rett, περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αυστραλό Andreas Rett, το 1966. Η διαταραχή αυτή εμφανίζει αρκετές παραλλαγές στην πορεία της, ανάλογα με την ηλικία πρώτης εμφάνισης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Η νοητική καθυστέρηση είναι ένας ευρύς όρος που περικλείει πολλές καταστάσεις των οποίων το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι η σημαντική διαταραχή των νοηματικών λειτουργιών. Οι όροι που χρησιμοποιούνταν για την περιγραφή των ατόμων με αυτή τη διαταραχή διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την εποχή.

Τι είναι ο αυτισμός; Τις περισσότερες φορές αν όχι όλες, αναφερόμαστε αποκλειστικά στα αρνητικά του αυτισμού. Αλλά αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.
Τα παιδιά με αυτισμό ξέρουν και σκέφτονται πολλά περισσότερα από όσα λένε.

Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο. Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε - Pablo Neruda

ΟΡΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ 

Ήδη από την δεκαετία του 1940, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένα παιδιά παρουσίαζαν μια ιδιαίτερη συμπτωματολογία, διαφορετική από αυτή που παρατηρούσαν στις ψυχώσεις ή σε άλλες διαταραχές.

Πριν από πέντε περίπου χρόνια, σε ιδιωτικό ιατρείο στη Γερμανία κλήθηκα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης σε ενήλικα αιτούντα σύνταξης με τη διάγνωση “Σύνδρομο Asperger”. Εκείνη τη χρονική στιγμή οι βασικές γνώσεις μου γύρω από τη μυστήρια αυτή πάθηση προέρχονταν από μία αριστουργηματική ταινία, το "Mary and Max".

Ο όρος αναπτυξιακή διαταραχή του κινητικού συντονισμού αναφέρεται στο παιδί που παρουσιάζει σοβαρή μειονεξία στην ανάπτυξη του συντονισμού των κινήσεών του,η οποία εμποδίζει την καθημερινή λειτουργικότητα του παιδιού και την σχολική του επίδοση αργότερα, και η οποία δεν αποδίδεται σε γνωστούς βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Έχουν κοινωνικό άγχος τα άτομα με asperger;

Φόρουμ: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος - Σύνδρομο Asperger

Παρασκευή, 20 Μαϊου 2022 21:29
Έχουν κοινωνικό άγχος τα άτομα με asperger;

Φόρουμ: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος - Σύνδρομο Asperger

Κυριακή, 15 Μαϊου 2022 23:46
Asperger και σεξουαλική ζωή

Φόρουμ: Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος - Σύνδρομο Asperger

Παρασκευή, 06 Μαϊου 2022 19:08

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ