Η πρόσληψη τροφής είναι αναμφίβολα η κύρια πηγή ενέργειας που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει. Τι συμβαίνει, όμως, όταν το φαγητό γίνεται μέσο διαχείρισης συναισθημάτων;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής βοηθά στην πρόληψη της ελλιπούς σίτισης σε όλες τις μορφές της, καθώς και στην καταπολέμηση μιας σειράς μη μεταδοτικών ασθενειών και καταστάσεων.

Ο εν μέρει παραλαγμένος ο τίτλος από το γνωστό βιβλίο της Ehrardt Ute δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό σε πολλαπλές διαστάσεις.

Στην Ελλάδα, οι πολλές εορταστικές περίοδοι - Χριστούγεννα, Πάσχα, ονομαστικές εορτές- όπως επίσης και οι καλοκαιρινές διακοπές, συνήθως μας βγάζουν από τον προγραμματισμό μας. Έχω παρατηρήσει πολύ συχνά το φαινόμενο άνθρωποι που δεν εντρύφησαν στη διατροφή τους τουλάχιστον για δύο με τρεις μήνες προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς, εγκατέλειψαν γρήγορα την προσπάθειά τους γεμάτοι αισθήματα ενοχής και απογοήτευσης. 

Η απόσπαση προσοχής είναι μια τακτική που προτιμούν πολλοί άνθρωποι ώστε να απομακρύνουν τη σκέψη τους από την όποια εμπειρία βιώνουν. Η απόσπαση της προσοχής είναι ένα τέχνασμα, και μακροπρόθεσμα η χειραγώγηση των συναισθημάτων μας με αυτόν τον τρόπο δεν μας επιτρέπει να αναπτύξουμε την ικανότητα να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Ο όρος «ψυχογενής βουλιμία» διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Gerald Russell (1979), ο οποίος παρατήρησε μια διατροφική διαταραχή, η οποία είχε τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

  1. Ακατανίκητη ανάγκη για υπερβολική κατανάλωση τροφής (κατά πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής που θα κατανάλωνε ένα άτομο σε ένα μόνο γεύμα).
  2. Ανάγκη αποβολής της τροφής με εμετό ή καθαρτικά ή και τα 2.
  3. Παθολογικό φόβο του ατόμου μήπως πάρει βάρος.

Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας μού είχε ζητηθεί να αποχωριστώ τη ζυγαριά μου. Φαινόταν απλό, αλλά στην πράξη ήταν αδιανόητο. Δεν ξέρω αν μόνο εγώ δεν μπορώ να αποχωριστώ μια συσκευή που δεν δείχνει τίποτα περισσότερο παρά μονάχα ένα νούμερο, ενώ κάποιος άλλος θα μπορούσε να το κάνει αβίαστα.

Η οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή εξ ορισμού είναι ασθένεια της ψυχής που σωματοποιείται με μόνο σκοπό να συνειδητοποιήσουμε ότι νοσούμε και να βρούμε τη λύση.

Μήπως είσαι και εσύ υπέρφαγος; Μήπως δεν έχεις κανένα έλεγχο των τροφών που καταναλώνεις; Μήπως καταναλώνεις σε μικρά χρονικά διαστήματα πολύ μεγάλες ποσότητες τροφών χωρίς απαραίτητα να πεινάς;

Μία αναγκαία συνθήκη από τη στιγμή της γέννησης ενός ανθρώπου είναι η πρόσληψη τροφής. Η συνθήκη, αυτή, αφενός εξασφαλίζει την επιβίωση, αφετέρου δημιουργεί ένα «παιχνίδι διαντίδρασης» ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος, βοηθώντας το δεύτερο να διαμορφώσει ψυχικές αναπαραστάσεις και να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Ψυχ.Διατροφής: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Περιττά κιλά

Φόρουμ: Διατροφή, Fitness-Ασκηση

Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2024 12:19
Φούσκωμα στομάχου και αγωγή με escitalopram

Φόρουμ: Γενικά για τις Διατροφικές Διαταραχές

Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2024 15:33
Παλι πάχυνα

Φόρουμ: Συναισθηματική Υπερφαγία, Ψυχογενής Βουλιμία

Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 16:24

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα