Τι είναι το burnout; Ο όρος «burnout» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε ένα είδος εξάντλησης - που μπορεί να είναι τόσο ψυχικό όσο και σωματικό - που είναι το άμεσο αποτέλεσμα συνεχούς ή παρατεταμένου στρες.

Σε μια εποχή όπου τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διαρρηγνύονται, τι σημαίνει άραγε ο όρος "κάνω καριέρα";

Το φαινόμενο της πολυπολιτισμικότητας δεν αποτελεί ένα σύγχρονο φαινόμενο. Η πολυπολιτισμικότητα ως όρος αναφέρεται στην ύπαρξη περισσότερων, πολιτισμικά ετερόκλητων, ανθρώπινων κοινωνιών.

Το άγχος είναι η ψυχική και φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπου στις καθημερινές πιέσεις που προέρχονται απο εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες βιωμάτων.

Θα έχεις ήδη  ακούσει πολλές φορές την φράση «οι εποχές έχουν αγριέψει». Είναι μια γενικόλογη διαπίστωση που κολλάει σχεδόν σε κάθε σκέψη που εκφράζεται ανοιχτά  και αναφέρεται στη σύγχρονη εποχή.

Στη σημερινή εποχή, σε πολλές κοινωνίες του κόσμου, παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση, εκδηλώσεις ρατσισμού. Δυστυχώς, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο έχει πολλά είδη με αποτέλεσμα να προεκτείνεται σε όλο και περισσότερες «κατηγορίες» συνανθρώπων μας.

Η Ψυχολογία και η Διοίκηση Ανθρώπινου δυναμικού έχουν ένα κοινό παρονομαστή - τους ανθρώπους. Η Ψυχολογία είναι κατάλληλη για όσους θέλουν να εφαρμόσουν τις γνώσεις της πάνω στο Ανθρώπινο Δυναμικό, δεδομένου ότι καλύπτει θέματα όπως η ανταμοιβή, τα κίνητρα και η ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Όρια .. μια λέξη, τόσο απλή, αλλά και τόσο σημαντική, εκτός από χρήσιμη και απαραίτητη στη ζωή μας. Στις μέρες μας γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση περί ορίων στην εργασία.

Εργασιακή ικανοποίηση είναι τα θετικά συναισθήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι για την εργασία τους και η οποία αποτελεί απόρροια μιας θετικής αξιολόγησης των συστατικών της.  Με πιο απλά λόγια, αναφέρεται στο κατά πόσο αρέσει στο άτομο η δουλειά του καθώς και οι διαφορετικές πτυχές της. 

Στη σύγχρονη πραγματικότητα,  με τους γρήγορους ρυθμούς και τις προσδοκίες για αειφόρο ανάπτυξη, η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή φαντάζει σε πολλές περιπτώσεις ένα άπιαστο όνειρο.

Τα ψυχολογικά συμβόλαια αν και δεν έχουν έγγραφη μορφή, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές πτυχές της οργανωσιακής συμπεριφοράς

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Εργασιακή Ψυχολογία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Εργασιακή Ψυχολογία

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα