Μεγαλώσαμε με την προοπτική να σπουδάσουμε μια επιστήμη ή να μάθουμε μια τέχνη και να ασχοληθούμε με αυτήν επαγγελματικά σε όλη μας την ζωή. Η επιλογή περισσότερων σταδιοδρομιών δεν ήταν θέμα συζήτησης, καθώς δεν αποτελούσε ποτέ μια επιλογή. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

Οι οργανισμοί έχουν ανάγκη απο ανθρώπους, ανώτερα στελέχη που θα ξέρουν πως να ηγούνται, να εμπνέουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τυχόν δυσκολίες που προκύπτουν καθημερινά στους χώρους εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια η βιβλιογραφία, καθώς και η αρθρογραφία, σχετικά με τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα να αποτελούν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στον τομέα της εργασίας και ειδικότερα στην Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, ως παραγωγικός συντελεστής, καθώς διαμορφώνονται νέα μοντέλα εργασίας και μορφές απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα αυτοματοποιείται διαρκώς η παραγωγική διαδικασία.

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά γίνονται γνωστά περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι σε καθημερινή βάση δέχονται εκφοβιστικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μεγάλος αριθμός ερευνητών, επιχείρησε να ερμηνεύσει τον καθοριστικό ρόλο της δικαιοσύνης στους χώρους εργασίας. Σκοπός τους ήταν να ερευνήσουν κατα πόσο σχετίζεται η δικαιοσύνη με την εργασιακή ικανοποίηση και απόδοση των εργαζομένων και κατ’ επέκταση να μελετήσουν τις τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι οργανισμοί για να εξασφαλίσουν τη συνθήκη αυτή.

Η υγειονομική κρίση, την οποία βιώνουμε από τις αρχές του 2020, συνοδεύτηκε και από μία αξιακή κρίση. Οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να αναθεωρούν για το, τι θέλουν και πως επιθυμούν να ζήσουν την ζωή τους.

Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε να δώσετε μία συνέντευξη και θέλετε να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση. Να έχετε υπόψη σας ότι οι άλλοι διαμορφώνουν το 90% της γνώμης τους για σας μέσα στα πρώτα τέσσερα λεπτά και ότι το 60 – 80% της εντύπωσης που θα κάνετε δεν θα έχει σχέση με τον προφορικό λόγο.

Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για το πώς μπορεί να συνδυαστούν οι απαιτητικές εργασιακές υποχρεώσεις με τις οικογενειακές. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με το 22% των Ευρωπαίων πολιτών να αναφέρουν ότι η εργασία τους δε συνδυάζεται καθόλου ή συνδυάζεται αναποτελεσματικά με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την οικογενειακή ή την προσωπική τους ζωή.

Οι περισσότεροι/ες από εμάς έχουμε βρεθεί σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου είχαμε να συνεργαστούμε με συναδέλφους/ισσες που είχαν να διεκπεραιώσουν μια εργασία, την οποία την ολοκλήρωναν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή. Ίσως, σε κάποιες περιπτώσεις να είμαστε και εμείς αυτός ο τύπος του/ης συνεργάτη/ιδας.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει έντονα την εμφάνισή του στην έρευνα και πρακτική της οργανωσιακής ψυχολογίας και διοίκησης ανθρώπινων πόρων το μοντέλο της προσωπικότητας των 5 παραγόντων (Five-Factor Model of Personality ή Big Five) «αναβιώνοντας» ουσιαστικά τον ρόλο και τη σημασία της προσωπικότητας.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Εργασιακή Ψυχολογία: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για: Εργασιακή Ψυχολογία

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ