Πολλές οι συνειδητοποιήσεις, λίγες οι ώρες. Είναι απίστευτο πόσα μπορείς να σκεφτείς όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα και μάλιστα σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσα μπορεί να νιώσεις κάνοντας απολύτως τίποτα.

Μήπως είσαι από τους ανθρώπους που ανησυχούν πολύ εύκολα για κάτι; Που είναι καχύποπτοι με τους άλλους και θεωρούν ότι κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί; Για ποιο λόγο σου συμβαίνει αυτό; Ίσως να θεωρείς ότι είσαι τρελός ή προβληματικός. Όμως η απάντηση είναι η ακριβώς αντίθετη.

Αν υπήρχε κάποια απόδειξη ότι με το να ανησυχούμε, να αισθανόμαστε απογοητευμένοι, να υπεραναλύουμε, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το δεδομένο και να ελέγχουμε τις καταστάσεις που θέλουμε, τότε θα είχαμε λύσει πράγματι τα προβλήματά μας. 

Άγχος, φοβίες, πανικός, έμμονες σκέψεις, συνιστούν συμπτώματα που μας καταπιέζουν, μας πνίγουν και μας περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό.

Μπορεί ο παππούς της ιστορίας να συμβολίζει εκείνον που αντιστοιχίζεται με την πυροδότηση του άγχους. Μπορεί η γαϊδούρα της ιστορίας να συμβολίζει την κατάσταση του μέγα άγχους. Μπορεί οι γιαγιάδες και οι λοιποί συγγενείς να συμβολίζουν την εναντίωση στην ανασφάλεια. Παρόλα αυτά…

Στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η αβεβαιότητα είναι σύνηθες φαινόμενο που έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική όταν πρόκειται για σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές, όπως μια πανδημία, η απώλεια εργασίας ή μια σημαντική μετάβαση στη ζωή.

Το άγχος είναι ένα αναπόφευκτο συναίσθημα για όλους ανεξαιρέτως. Μας προβληματίζει, μας κάνει να αναβάλλουμε πράγματα, μας "πνίγει".  Έρχεται συνήθως με σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, μουδιάσματα, ταχυπαλμία, μυϊκή ένταση και ένα πλήθος άλλων συμπτωμάτων.

Η Langer (2000) ορίζει την ενσυνειδητότητα «ως μία ευέλικτη κατάσταση του νου, στην οποία βρισκόμαστε ενεργά συνδεδεμένοι με το παρόν, παρατηρώντας νέα πράγματα με ευαισθησία και διαθεσιμότητα στο περιεχόμενο του πλαισίου στο οποίο βρισκόμαστε».

Η Υπεραναλυτική Σκέψη περιγράφεται με τον αγγλικό όρο “overthinking”. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το άτομο δαπανά πάρα πολύ χρόνο για να σκέφτεται γύρω από ένα πρόβλημα που έχει προκύψει ή ακόμα και μια απλή συνθήκη της καθημερινότητας.

Όλοι μας λίγο ή πολύ αγχωνόμαστε κάποιες φορές, είτε ως αντίδραση σε κάτι που βασίζεται στην πραγματικότητα όπως η πιθανότητα μιας αρρώστιας, είτε σε κάτι φανταστικό, όπως η πιθανότητα ότι …θα πεθάνω εαν δω μια αράχνη.

google news iconΤο Psychology.gr είναι εγκεκριμένος εκδότης στην υπηρεσία Google News. Ακολουθήστε μας για να έχετε πρόσβαση στην αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση για έρευνες ψυχολογίας και θέματα ψυχικής υγείας: Psychology.gr - Google News

Ακολουθήστε το PSYCHOLOGY.GR στο Youtube για δωρεάν σεμινάρια και στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα ψυχολογίας & αυτοβελτίωσης.

Άγχος - Φοβίες: Βασικά Άρθρα

Εξειδικευμένοι Συνεργάτες

Βιβλία για Άγχος - Φοβίες

Φόρουμ: Σχετικές Συζητήσεις

Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη

Φόρουμ: Stress, Αγχος, Φόβος, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 21:23
2023 ΑΠΟΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΠΟΥΣΊΑ ΑΠΌ ΟΛΑ????ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΉΚΕ ΛΎΣΗ ΑΣ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ ΆΜΕΣΑ.

Φόρουμ: Διαταραχές Αποπροσωποποίησης & Αποπραγματοποίησης

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 18:14
Ιδψ;

Φόρουμ: Ψυχαναγκασμοί - Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 16:10

Οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Ενημερωθείτε για τα άρθρα της εβδομάδας, για σεμινάρια και άλλες δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Ψυχολογία και την Ψυχική Υγεία.

Ενδιαφέροντα