Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Η εκδήλωση αυτή έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια εκδήλωση στην κατηγορία Ομάδες υποστήριξης, σεμινάρια ψυχολογίας

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ, προσκαλεί όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε μια διαδικτυακή ομιλία με θεματική: «Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Αυτό είναι το καλύτερο μας μυστικό» - Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 18:00- 20:30 μ.μ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας ή κακοποίησης, ενώ στην Ελλάδα 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, 1 στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και 1 στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Αυτοί οι αριθμοί, μολονότι ανησυχητικοί, δεν πρέπει να ακινητοποιούν όσους υπεύθυνα και σταθερά στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά.

Παρέμβαση στην εμπειρία της κακοποίησης

Η τραυματική εμπειρία κακοποίησης απαιτεί έγκαιρη παρέμβαση. Αυτή περιλαμβάνει, πρωτίστως, τη γνώση και ικανότητα ταυτοποίησης όλων εκείνων των στοιχείων που μαρτυρούν ότι ένα παιδί έχει υποστεί σεξουαλική βία.

Με στόχο την κατάκτηση της ικανότητας εντοπισμού των στοιχείων-δεικτών σεξουαλικής κακοποίησης, η ομιλία αρχικά θα καλύψει την πλήρη κατανόηση του ορισμού της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα σημεία που, είτε υποψιάζουν για ενδεχόμενη κακοποίηση, είτε αυξάνουν τις πιθανότητες τέλεσής της. Τα σημεία αυτά διακρίνονται σε συγκεκριμένα προφίλ ανθρώπων-δραστών, συγκεκριμένους τόπους μη ελεγχόμενης δραστηριοποίησης του παιδιού με έμφαση το Διαδίκτυο και, τέλος, σε αναλυτικές περιγραφές συμπτωμάτων σεξουαλικής κακοποίησης στα παιδιά.

Το τρίτο μέρος της ομιλίας επικεντρώνεται στην παρουσίαση στρατηγικών ενημέρωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης των παιδιών, που γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν, ώστε να προστατευθούν τα παιδιά από τη σεξουαλική βία.

Βασικοί άξονες ομιλίας για την σεξουαλική κακοποίηση

  • Ορισμός «σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση»
  • Ψυχολογικό Προφίλ δραστών
  • Ψυχολογικό προφίλ παιδιών – θυμάτων
  • Προειδοποιητικές ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
  • Προστασία στο διαδίκτυο. Τι λέμε στο παιδί.
  • Ο ρόλος των γονέων και εκπαιδευτικών στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης των παιδιών

Το σεμινάριο θα παρουσιαστεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Ζoom. Αναλυτικές πληροφορίες για την εισαγωγή στην διαδικτυακή πλατφόρμα θα σταλούν σε όλους τους συμμετέχοντες στο προσωπικό τους email 2 ημέρες πριν την έναρξη της ομιλίας εφόσον έχουν επίσημα κατοχυρώσει τη θέση τους.

Εισηγείται η Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Κα Πασπάλη Ασπασία MSc, BSc,
Επιστημονική Διευθύντρια ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Δήλωση συμμετοχής έως και 09/12

Κόστος συμμετοχής: €25

Για περαιτέρω πληροφορίες καλέστε στο 698 8080383.

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 11-12-2020 6:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος 25€

Εκδήλωση ενδιαφέροντος