ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ -ΕΦΗΒΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διεύθυνση: Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' 41, Αμπελόκηποι -Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310-744017

 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών - Εφήβων δραστηριοποιείται στο Νομό Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της βασίζεται στις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά είναι η πρόληψη, η παροχή υπηρεσιών στην κοινότητα, η συνεργασία με τοπικούς φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Εκκλησιαστικοί Φορείς και Φορείς της Υγείας). Οι στόχοι είναι η πρώιμη παρέμβαση στην προσχολική και σχολική ηλικία, ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των δυσκολιών της εφηβικής ηλικίας, η αποδοχή των ατόμων με ιδιαίτερες δυσκολίες από την κοινότητα, η ενίσχυση και διαρκής βελτίωση του γονεϊκού ρόλου και η επιστημονική έρευνα. Οι στοχευμένες δράσεις είναι ομιλίες σε γονείς και εκπαιδευτικούς, βιωματικές ομάδες συμβουλευτικής γονέων, παρατήρηση και παρέμβαση στο περιβάλλον του παιδιού ή παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες, όταν κρίνεται απαραίτητο.


 

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση: Καρολή & Δημητρίου 1 - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-310700

Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, που ήταν το πρώτο που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ως αποκεντρωμένη μονάδα του Ε.Σ.Υ., λειτουργεί από το 1984 και πλήρως στελεχωμένο, το παιδοψυχιατρικό τμήμα. Παρέχει εξωνοσοκομειακή παιδοψυχιατρική περίθαλψη σε παιδιά και εφήβους, έως 18 ετών, από τον Κεντρικό Τομέα Θεσσαλονίκης αλλά και από άλλους νομούς. Παρέχει διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση όλων των ψυχικών διαταραχών, των αναπτυξιακών διαταραχών, επείγουσα συμβουλευτική γονέων σε περιπτώσεις όπως, πένθος, διαζύγιο, αποχωρισμοί, κ.ά. Την τελευταία 5ετία γίνονται θεραπευτικές παρεμβάσεις στην αλληλεπίδραση μικρών παιδιών (έως 3) και γονιών. Το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Κέντρου παρέχει συμβουλευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε άλλους φορείς και παράληλα έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο φάσμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.


ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση: Στ. Παπαδοπούλου 20, Συκιές -Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-310100

Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτιού Τομέα παρέχει υπηρεσίες, από το 1987, στους κατοίκους των περιοχών Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Ωραιοκάστρου, Μετεώρων, Πεύκων, Φιλύρου, Εχεδώρου, Μυγδονίας, Αγ.Αθανασίου, Κουφαλίων, Χαλάστρας, Χαλκηδόνας και Μαλγάρων. Παρέχει διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση για ενήλικες που εμφανίζουν δυσκολίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, (άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, έμμονες ιδέες, προβλήματα συμπεριφοράς ή και δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις) και δεν σχετίζονται με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Στα πλαίσια της οικογενειακής θεραπείας παρακολουθούνται παιδιά και εφήβοι με προβληματα συμπεριφοράς ή σχέσεων. Επιπρόσθετα, γίνεται, από λογοπεδικό, εκτίμηση και αντιμετώπιση διαταραχών λόγου, ομιλίας με επικέντρωση στις διαταραχές ροής της ομιλίας (τραυλισμός, ταχυλαλία κ.ά.).


ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση:Π. Γρηγορίου Ε' 41, Αμπελόκηποι - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-310600

Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα μπορούν να απευθυνθούν άτομα κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου, που είναι κάτοικοι των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου, των περιοχών Σταυρούπολης-Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά και του Β' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Κύριος στόχος είναι η αξιολόγηση των διαφόρων ψυχολογικών δυσκολιών και η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπισή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Παράλληλα, αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες παιδιών και εφήβων, καθώς και ειδικότερα προβλήματα ψυχοκινητικής ανάπτυξης, λόγου και μαθησιακών δυσκολιών.


ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση:Γιαννιτσών 52 – Θεσσαλονίκη 
Τηλ.: 2310-554031 & 554033

Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β.Ε. είναι υπηρεσία για παιδιά και εφήβους, που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ από το 1995, και η περιοχή ευθύνης του περιλαμβάνει τμήμα της Δυτικής Θεσσαλονίκης καθώς και τους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Ν. Γρεβενών, Ν. Καστοριάς, Ν. Κοζάνης και Ν. Φλώρινας). Παρέχει διαγνωστική εκτίμηση και θεραπευτική υποστήριξη σε παιδιά και εφήβους καθώς και στις οικογένειές τους. Στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται οι γονείς για προβλήματα σχέσεων , συμπεριφοράς, ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συναισθηματικές και αγχώδεις διαταραχές, νοητική υστέρηση, προβλήματα λόγου και μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ψυχώσεις, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας,διαταραχές ύπνου και πρόσληψης τροφής, ενούρηση, εγκόπριση κ.ά.


ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”
Διεύθυνση: 
Μαβίλη 11 – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310-535537 & 518431

Το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο είναι μια Μονάδα Ψυχικής Υγείας για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους (ηλικία πρώτης εξέτασης μέχρι 18 ετών). Καλύπτει δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (από κοινού με το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος του Ψ.Ν.Θ.) και νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας). Παρέχει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της ανάπτυξης και της ψυχικής υγείας των ανηλίκων με στόχο την πρώιμη αναγνώριση προβλημάτων, την πλήρη διαγνωστική εκτίμηση, την έγκαιρη παρέμβαση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση. Στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα και με την κοινοτική εργασία και τη συνεχή λειτουργική διασύνδεση με άλλους φορείς που ασχολούνται με το παιδί και τον έφηβο (σχολείο και σχολικές υπηρεσίες, άλλες υπηρεσίες και επαγγελματίες υγείας, κοινωνικο-προνοιακές δομές, ιδρύματα παιδικής προστασίας, δικαστήρια και επιμελητές ανηλίκων κ.ά.) στοχεύει στην πρόληψη σε θέματα ψυχικής υγείας .


Α' ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ - Ε.Ι. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ”
Διεύθυνση: Περιφερειακή Οδός, Ν. Ευκαρπία - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-323908

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου λειτουργεί, την τελευταία τριετία υπό την σκέπη της Α' πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, το Ιατρείο Συμβουλευτικής Γονέων – Εφήβων. Αρχικά η λειτουργία του Ιατρείου στηρίχθηκε σε περιστατικά κλινικών του Νοσοκομείου ( Δ’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική και Α’ Χειρουργική Κλινική Παίδων) που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους χρήζουν περαιτέρω παρακολούθηση τόσο τα ίδια τα παιδιά και έφηβοι, όσο και οι γονείς τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο μαθησιακής εκτίμησης των παιδιών, συμπεριλαμβάνεται η εκτίμηση του οικογενειακού τους πλαισίου προς διερεύνηση τυχόν ψυχοπιεστικών προβλημάτων που επηρεάζουν την μαθησιακή τους απόδοση. Το Ιατρείο λειτουργεί καθημερινά και εξυπηρετεί παράλληλα με τα περιστατικά του Νοσοκομείου και τον γενικότερο πληθυσμό ευρύτερα.

 


Γ' ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ- ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΩΝ Π.Γ.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ”
Διεύθυνση: ΑΛ. Σβώλου 41 & Ιπποδρομίου - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310-249400

Η Μονάδα Εφήβων είναι μια αποκεντρωμένη δομή του Π.Γ.Ν.Θ. “ΑΧΕΠΑ” και στεγάζεται σε αυτόνομο τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και οι υπηρεσίες που έχει αναπτύξει καλύπτουν και εξυπηρετούν τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Στη Μονάδα Εφήβων λειτουργούν η Υπηρεσία Εξωτερικών ασθενών, ο Ξενώνας βραχείας φιλοξενείας εφήβων σε κοινωνική κρίση (χωρίς ψυχοπαθολογία) και η Υπηρεσία Ημερήσιας Νοσηλείας / Φροντίδας για εφήβους. Μέσα από όλες τις λειτουργίες της η Μονάδα Εφήβων έχει αναπτύξει δίκτυο συνεργασιών με πολλούς θεσμούς και φορείς της κοινότητας και, τέλος, η ανάπτυξή της θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία Τηλεφωνικής Γραμμής για Εφήβους.ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”
Διεύθυνση: Εξοχή – Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-307575

Το Ψυχιατρικό Τμήμα Παιδιών και Εφήβων λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1996 και διαθέτει μονάδα ενδονοσοκομειακής ψυχιατρικής νοσηλείας για ανηλίκους μέχρι 18 ετών, διασυνδετική-συμβουλευτική υπηρεσία και εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία. Η μονάδα νοσηλείας καλύπτει όλη την Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Θεσσαλία. Παρέχει βραχεία εντατική νοσηλεία και προσφέρει διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, με συνήθεις τις ψυχώσεις, απόπειρες αυτοκτονίας, διαταραχές της διάθεσης. Επιπροσθέτως, παρέχει αξιολόγηση και θεραπεία σε παιδιά με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα (π.χ. κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη). Η διασυνδετική-συμβουλευτική ομάδα συνεργάζεται με τις κλινικές του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, την ψυχολογική στήριξη ασθενών παιδιών και εφήβων - και των οικογενειών τους. Στα εξωτερικά ιατρεία παρακολουθούνται οι νοσηλευθέντες ανήλικοι μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, είτε και άλλες ειδικές ομάδες παιδικού πληθυσμού.ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ Γ.Ν.Θ. “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”
Διεύθυνση: Κωνσταντινουπόλες 49 - Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2313-312420

Η Ψυχιατρική κλινική παιδιών κι εφήβων, λειτουργεί από το 1986 και οι περιοχές ευθύνης που καλύπτει περιλαμβάνουν την Ανατολική Θεσσαλονίκη και τους νομούς Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών, καθώς και όλους τους νομούς Μακεδονίας – Θράκης, εκτός των τριών που ανήκουν στην ευθύνη του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”.Η λειτουργία της περιλαμβάνει τρεις τομείς που είναι α) Ε.Ι. - Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία, β) Τμήμα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας (8 κλινών) και γ) Διασυνδετική. Παρέχει διάγνωση – εκτίμηση, θεραπεία και νοσηλεία, εφ' όσον απαιτείται, σε παιδιά κι εφήβους έως 18 ετών, τα οποία παρουσιάζουν ψυχιατρικά νοσήματα (σχιζοφρένεια, ψυχώσεις, καταθλίψεις, διαταραχές προσωπικότητας, κ.ά.), διαταραχές πρόσληψης τροφής (βουλιμία, ανορεξία), αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, Ν.Υ., ΔΕΠΥ κλπ.), κακοποιήσεις, παραμελήσεις, προβλήματα σχέσεων, μαθησιακές δυσκολίες, κοινωνικά περιστατικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι, από το 1993 αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο εκτίμησης και πιστοποίησης μαθησιακών δυσκολιών.