Το δικαίωμα των ψυχικά ασθενών στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

Η εκδήλωση αυτή έχει λήξει! Αναζητήστε παρόμοια εκδήλωση στην κατηγορία Συνέδρια-Ημερίδες για ειδικούς

«Μετά τη διάγνωση τι;», «Μετά τη νοσηλεία πώς;»

Αυτά είναι δυο μόνο από τα βασικά ερωτήματα στα οποία έγκριτοι και εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου, αναδεικνύοντας τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα και τις καλές πρακτικές τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών την Τρίτη 5 Νοεμβρίου από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα θα συζητηθούν πυρηνικά ζητήματα και προβληματισμοί για τις προοπτικές της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα ενώ θα αναδειχθούν παραδείγματα καλών πρακτικών και εφαρμοσμένα μοντέλα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στην Ελλάδα και το εξωτερικό από ειδικούς του χώρου της Ψυχιατρικής και της Ψυχιατρικής Αποκατάστασης που έχουν δραστηριοποιηθεί στην Παγκόσμια Εταιρεία για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), η οποία και αποτελεί την διεθνή επιστημονική εταιρεία «ομπρέλα» που παράγει θεωρία στην Ψυχιατρική Αποκατάσταση και καλύπτει τις αντίστοιχες εφαρμογές της σε φορείς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε όλο τον κόσμο.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Τα κακώς κείμενα» που είναι δημιουργία των μελών της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα - Καισαριανής του Αιγινητείου Νοσοκομείου και θα ακολουθήσει σχολιασμός- συζήτηση με επιφανείς ψυχιάτρους που έχουν ειδικά ασχοληθεί με θέματα σχετικά με την Τέχνη και την Ψυχιατρική.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει μια σειρά συνολικά τεσσάρων εργαστηρίων- workshops, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους έμπειρους εισηγητές σε ένα ζωντανό διάλογο, με θεματικές όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αποϊδρυματοποίηση, σύγχρονες οικογενειακές προσεγγίσεις στα ζητήματα της αποκατάστασης, θεσμική ψυχοδυναμική εποπτεία καθώς και το μοντέλο ανάκαμψης όπως εφαρμόζεται στο επίπεδο των ομότιμων θεραπευτών.

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου και τις δύο ημέρες, οι εργασίες θα «χρωματίζονται» από έργα ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, οι χώροι διεξαγωγής του συνεδρίου θα πλαισιώνονται από τις ακόλουθες παράλληλες δράσεις:

  • Έκθεση φωτογραφίας - Δημιουργήματα από το Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινητείου Νοσοκομείου (Τμήμα ασθενών με οριακή διαταραχή και ψύχωση).
  • Έκθεση εικαστικών έργων από το Κέντρο Επαγγελματικής Προεργασίας (Κ.Ε.Π.) και Αποκατάστασης του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
  • 45’ | Έκθεση τέχνης ληπτών ψυχικής υγείας, Καλλιτεχνικό εργαστήρι Κέντρου Ημέρας Αγίας Παρασκευής ΕΠΑΨΥ (επιμέλεια έκθεσης από Αριάδνη Καναβάκη, εμψυχώτρια μέσω τέχνης και συντονίστρια του εργαστηρίου)
  • Έκθεση έργων ζωγραφικής, αγιογραφιών και προϊόντων καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας- χρυσοτυπίας των μελών- ασθενών του Σωματείου Ενάντια στην Προκατάληψη για τις Ψυχικές Διαταραχές «Η Αναγέννηση» και της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας «ΙΑΣΩΝ».
  • Έκθεση φωτογραφικού υλικού από τις κοινωνικοθεραπευτικές δραστηριότητες του Νοσοκομείου Ημέρας του ΕΠΙΨΥ

Η πρακτική της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που μπαίνει πλέον στο κέντρο των σύγχρονων ψυχιατρικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων αντιστρατεύεται στη λογική που θέλει τους ασθενείς «εντός των τειχών» και σηματοδοτεί το άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά και από την κοινωνία. Αποσκοπεί ως εκ τούτου να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα με διαπολιτισμική αξία, αφού χτυπά τον πυρήνα της στιγματιστικής νοοτροπίας που οδηγεί τον ψυχικά ασθενή στην κοινωνική απομόνωση, στον αυτοστιγματισμό και στην εσωστρέφεια και τον κάνει τελικά να νιώθει ο παρίας της κοινότητας στην οποία ανήκει.

Έτσι, με αφορμή το άνοιγμα του διαλόγου για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, οι τέσσερεις επιστημονικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια «πρόσκληση» προς το κοινωνικό σώμα για αποδοχή απέναντι στον πάσχοντα αλλά και σε μια «πρόσκληση» προς τους ασθενείς για εξωστρέφεια, για άνοιγμα προς την κοινωνία, στην οποία όλοι μας, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μη, οφείλουμε να τους εμπεριέχουμε.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών (ΠΟΣΟΨΥ), και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚΟΙΣΠΕ).

Χώρος: ΕΠΙΨΥ (Σωρανού του Εφεσίου 2, Αθήνα)

Ημερομηνία Διεξαγωγής: 5 και 6 Νοεμβρίου 2019

Η εγγραφή στο συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση της ακόλουθης φόρμας: Δηλώστε συμμετοχή

Συνοπτικές Πληροφορίες

Έναρξη 05-11-2019 9:00 am
Ημ. Λήξης 06-11-2019 3:00 pm
Θέσεις Ν/Α
Κόστος -
Τόπος διεξαγωγής ΕΠΙΨΥ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πρόγραμμα

05/11 09.00 - 09.30

Εγγραφές

05/11 09.30 - 10.00

Χαιρετισμοί

• Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης • Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία • Α ́ Ψυχιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο • ΕΠΙΨΥ • ΕΠΑΨΥ

05/11 10.00 - 10.30

Εισαγωγική Ομιλία

Προεδρείο: Χαράλαμπος Παπαγεωργίου «Ψυχικά ασθενής, Οικογένεια και Κοινωνικό Στίγμα: Σύγχρονες Προκλήσεις για την Ψυχιατρική και την κοινωνία» Μαρίνα Οικονόμου

05/11 10.30 - 11.00

Κεντρική Ομιλία

Προεδρείο: Μιχάλης Μαδιανός «Αναγκαστικές θεραπείες, ψυχιατρική φροντίδα και ανθρώπινα δικαιώματα: Ένα θέμα κεντρικής σημασίας». «Coercion, psychiatric care and human rights. A critical issue» Gabriele Rocca

05/11 11.00 - 12.00

Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση: Σύγχρονες Διεθνείς Πρακτικές

Προεδρείο και Σχολιασμός: Β. Μαυρέας, Σ. Στυλιανίδης Peer Support Work (Ομότιμοι θεραπευτές, παραδείγματα εκπαίδευσης και εφαρμογής από τη Νορβηγία). Audun Pedersen Recovery Model and Psychosocial Rehabilitation (Μοντέλο Ανάκαμψης και Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση). Marit Borg

05/11 12.00 - 12.30

Διάλειμμα - Καφές

05/11 12.30 - 14.00

Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση: Από το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση

Προεδρείο: Μ. Οικονόμου, Α. Πάλλη Συζητήτρια: Λ. Νομίδου Πρώιμες vs. Όψιμες παρεμβάσεις στην ψύχωση. Νίκος Στεφανής Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση: Χθες και σήμερα. Μιχάλης Μαδιανός Οικοδομώντας ένα νέο παράδειγμα στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση: παραδείγματα καλής πρακτικής από την Ελλάδα. Στέλιος Στυλιανίδης Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση: Προβληματισμοί και προοπτικές. Δημήτρης Πλουμπίδης Αξιολόγηση της αναπηρίας, των αναγκών και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές. Βένος Μαυρέας

05/11 14.00 - 14.30

Διάλειμμα - Ελαφρύ Γεύμα

05/11 14.30 - 15.45

Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση: Σύγχρονες προκλήσεις

Προεδρείο και Συζήτηση: Μ. Θεοδωρουλάκης, Μ. Λάβδας Μετακινούμενοι πληθυσμοί και Ψυχική Υγεία. Νίκος Γκιωνάκης Ανθρώπινα Δικαιώματα και οικογένειες. Κατερίνα Νομίδου Σύλλογοι ληπτών και οικογενειών στον τομέα της ψυχικής υγείας: Όχι πια απλοί θεατές. Παναγιώτης Χονδρός Επαγγελματική Αποκατάσταση και ο ρόλος των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.). Σωτήρης Κουπίδης

05/11 15.45 - 17.00

Προβολή ταινίας «Τα κακώς κείμενα»

Δημιουργία των μελών της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ΚΚΨΥ Βύρωνα Καισαριανής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Παρουσίαση: Βασιλική Λευκαδίτη, Ράνια Πλυτζανοπούλου Συζήτηση- Σχολιασμός: Ηλίας Βλάχος, Λάμπρος Γιώτης, Παναγιώτης Φερεντίνος

06/11 09.30 - 11.00

Εργαστήρι

Εργαστήρι 1: Μοντέλο ανάκαμψης και Ομότιμοι Θεραπευτές - Recovery and Peer Support Work (Marit Borg, Audun Pedersen, Μιχάλης Λάβδας) Εργαστήρι 2: Σύγχρονες Οικογενειακές Προσεγγίσεις και Ανοιχτός Διάλογος (Μαρίνα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πάλλη, Μαρίνα Σκουρτέλη, Δημήτρης Γαλάνης, Νικολέττα Κώνστα, Κατερίνα Καϊσίδου) Εργαστήρι 3: Θεσμική Ψυχοδυναμική Εποπτεία - (Στέλιος Στυλιανίδης, Κλήμης Ναυρίδης) Εργαστήρι 4: Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενεργός συμμετοχή και Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση Human rights, engagement and Psychosocial Rehabilitation (Gabriele Rocca, Παναγιώτης Χονδρός, Αιμιλία Πανάγου)

06/11 11.00 - 11.20

Διάλειμμα για Καφέ

06/11 11.20 - 12.50

Εργαστήρι

Εργαστήρι 1: Μοντέλο ανάκαμψης και Ομότιμοι Θεραπευτές - Recovery and Peer Support Work (Marit Borg, Audun Pedersen, Μιχάλης Λάβδας) [ENG] Εργαστήρι 2: Σύγχρονες Οικογενειακές Προσεγγίσεις και Ανοιχτός Διάλογος (Μαρίνα Οικονόμου, Αλεξάνδρα Πάλλη, Μαρίνα Σκουρτέλη, Δημήτρης Γαλάνης, Νικολέττα Κώνστα, Κατερίνα Καϊσίδου) [ΕΛΛ] Εργαστήρι 3: Θεσμική Ψυχοδυναμική Εποπτεία - (Στέλιος Στυλιανίδης, Κλήμης Ναυρίδης) [ΕΛΛ] Εργαστήρι 4: Ανθρώπινα Δικαιώματα, ενεργός συμμετοχή και Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση Human rights, engagement and Psychosocial Rehabilitation (Gabriele Rocca, Παναγιώτης Χονδρός, Αιμιλία Πανάγου) [ENG]

06/11 12.50 - 13.30
06/11 13.30 - 15.00

European Board Meeting

Location Map