
Κλινική Ψυχολογία
- Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ψυχολογίας
Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι η εκπαίδευση και εξειδίκευση ψυχολόγων στην Κλινική Ψυχολογία. Η Κλινική Ψυχολογία αποτελεί εφαρμοσμένο κλάδο της ψυχολογίας που αφορά στην ψυχική υγεία και ψυχοπαθολογία ατόμων και ομάδων.
Περιγραφή και Σκοπός Προγράμματος
Ειδικότερα, η κλινική ψυχολογία ασχολείται με τη μελέτη της ψυχολογικής λειτουργίας του ατόμου καθώς και την αντιμετώπιση ψυχολογικών δυσλειτουργιών και διαταραχών. Ακόμη, αντικείμενο της Κλινικής Ψυχολογίας αποτελεί η καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου (σχολική προσαρμογή και επίτευξη, οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, εργασιακή λειτουργία και επίτευξη).
Συγκεκριμένα, η Κλινική Ψυχολογία αφορά στους τομείς:
Διάρκεια Προγράμματος
Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία ορίζεται σε έξι (6) διδακτικά εξάμηνα.
Φωτογραφικό Υλικό
Δομή Προγράμματος
Η διάρκεια του διδακτικού εξαμήνου δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 εβδομάδων. Η εξασφάλιση της ελάχιστης διάρκειας, αν χρειαστεί, επιτυγχάνεται με μικρή παράταση του εξαμήνου ή/και διενέργεια συμπληρωματικών μαθημάτων. Ο φοιτητής που δικαιολογημένα δεν παρουσιάστηκε στις εξετάσεις (Φεβρουαρίου ή Ιουνίου) ή απέτυχε σε μάθημα μπορεί να εξετασθεί σε συνεννόηση με τον διδάσκοντα και την Επιτροπή Προγράμματος. Σε περίπτωση δεύτερης αποτυχίας, η Επιτροπή εκτιμά και αποφασίζει για την περαιτέρω πορεία του φοιτητή.
Τα μαθήματα διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ψυχολογίας ή άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών ή άλλων Πανεπιστημίων της χώρας ή του εξωτερικού, ομότιμους Καθηγητές ή από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να κληθούν να διδάξουν, από την Επιτροπή Προγράμματος, εξειδικευμένοι επιστήμονες, μοναδικοί γνώστες στη χώρα ενός γνωστικού αντικειμένου. Οι παραπάνω ορίζονται από την Επιτροπή του Προγράμματος, η οποία αναθέτει το διδακτικό έργο κάθε εξαμήνου. Ειδικά σεμινάρια θα προσφέρονται κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Προγράμματος από επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού εξειδικευμένους σε θέματα της σύγχρονης Κλινικής Ψυχολογίας. Οι αναθέσεις των μαθημάτων υποβάλλονται στη ΓΣ του Τμήματος για έγκριση.
Οι διδάσκοντες είναι αρμόδιοι για το περιεχόμενο, τους μαθησιακούς στόχους, τη βιβλιογραφία και τον τρόπο αξιολόγησης του κάθε μαθήματος λαμβάνοντας υπόψη τα ECTS του κάθε μαθήματος ανά κατεύθυνση και καταθέτουν στη Γραμματεία του ΠΜΣ την περιγραφή του μαθήματος.
Τα διδασκόμενα μαθήματα κατανέμονται σε τέσσερεις θεματικές ενότητες:
Κριτήρια & Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής έχουν οι πτυχιούχοι των Τμημάτων - ή ισότιμων Προγραμμάτων - Ψυχολογίας της ημεδαπής και των αντίστοιχων ισότιμων αναγνωρισμένων Τμημάτων της αλλοδαπής (σύμφωνα με την προσθήκη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 4, της τροποποίησης της υπουργικής απόφασης Β7/205 της 22/4/96 για τη λειτουργία του Π.Μ.Σ Κλινικής Ψυχολογίας).
Το Π.Μ.Σ Κλινικής Ψυχολογίας υπόκειται σε διαδικασία αξιολόγησης, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή του Προγράμματος για τη βελτίωση της λειτουργίας του.
Προβλέπονται δύο (2) είδη αξιολόγησης:
- Βαθμός υλοποίησης του προγράμματος
- Παρακολούθηση μαθημάτων και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων
- Δειγματοληπτική έκφραση απόψεων εμπλεκομένων μερών
- Εξεταστέα ύλη, τρόποι εξετάσεων και επίδοση φοιτητών
- Συνεργασία και βαθμός ικανοποίησης εξωτερικών συνεργατών
- Ποιότητα έρευνας και διπλωματικών εργασιών
- Συμμετοχή και ανακοινώσεις σε συνέδρια
- Δημοσιεύσεις
- Σχέση μαθημάτων και πρακτικής άσκησης
Συνοπτικές Πληροφορίες
Διάρκεια Προγράμματος
Υποδομές & Παροχές Φορέα
- Σύνδεση Internet
- Αίθουσες Σεμιναρίων