Το CBTWebHelper είναι μια αμιγώς κοινωνική δράση στο χώρο της Ψυχικής Υγείας που προσφέρεται δωρεάν. Πρόκειται για μια δια-δραστική πλατφόρμα που διευκολύνει τη συνεργασία ψυχοθεραπευτών-πελατών, βοηθά τον επαγγελματία ψυχικής υγείας στην καθημερινή του πρακτική και προωθεί την Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία και Έρευνα.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει προς το παρόν την Ελληνική, την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα και φιλοξενείται στη στο διαδίκτυο στη σελίδα της www.psydesk.org

Στόχος της είναι τα έξοδα διατήρησης και επέκτασης της υπηρεσίας να καλύπτονται αποκλειστικά κατά ένα 95% από τις δωρεές και τις χορηγίες της κοινότητας των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας και των συναφών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Τι μπορεί να κάνει ο θεραπευτής μέσω της εφαρμογής CBTWebHelper

Μέσω της εφαρμογής ο θεραπευτής μπορεί:

• Να δημιουργεί λογαριασμούς των ασθενών του, εξασφαλίζοντας την ανωνυμία τους για περισσότερη ασφάλεια (αποθήκευση δεδομένων σε ασφαλή σέρβερ, κρυπτογραφημένα και ανώνυμα).
  • Να διενεργεί, συνδυαστικά, εξ αποστάσεως συνεδρίες μέσω διαδικτύου ενώ κρατά σημειώσεις που θεωρούνται σημαντικές για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.
  • Να δημιουργήσει βιβλιοθήκη ψυχο-εκπαιδευτικού υλικού με υλικό από το διαδίκτυο (εικόνα, βίντεο, κείμενο), να εισάγει έγγραφα PDF, εικόνες κλπ
  • Να διευκολυνθεί στη διατύπωσης περίπτωσης και στο θεραπευτικό πλάνο του ασθενή με κωδικοποιημένα στοιχεία της CBT.
  • Να διεξάγει γρήγορο έλεγχο νοητικών λειτουργιών και ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας
  • Να προγραμματίσει συνεδρίες σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.
  • Να προγραμματίσει καθημερινή λήψη SMS που τον ενημερώνει για τις υποχρεώσεις της ημέρας (συνεδρίες, δράσεις κτλ) που έχει καταχωρήσει στο προσωπικό του ημερολόγιο.
  • Να προωθεί το γραφείο του ως εγγεγραμμένος θεραπευτής του CBTWebHelper χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google εντός εφαρμογής

Τί μπορεί να κάνει ο ασθενής μέσω της εφαρμογής CBTWebHelper

Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής μπορεί:

• Να συνδεθεί στο σύστημα ανά πάσα στιγμή και να συμπληρώσει το δικό του Ημερολόγιο Δυσλειτουργικών Σκέψεων.
  • Να αξιοποιήσει το ψυχο-εκπαιδευτικό υλικό που του έχει ανατεθεί από τον θεραπευτή.
  • Να συμπληρώσει ερωτηματολόγια αξιολόγησης τα οποία του αναθέτει ο θεραπευτής.
  • Να προγραμματίσει δραστηριότητες (συμπεριφορική ενεργοποίηση, συμπεριφορικά πειράματα) στο δικό του ημερολόγιο σε συνεργασία με τον θεραπευτή.
  • Να εμπλουτίσει τμήματα του ιστορικού του που αναδύονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
  • Να συνδεθεί μέσω φορητής συσκευής προκειμένου να ενημερώσει το Ημερολόγιο Δυσλειτουργικών Σκέψεων του, τις σημειώσεις συνεδριών του, και το ημερολόγιο δραστηριοτήτων του.

batakis

Ποιες άλλες δυνατότητες παρέχει η εφαρμογή

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα οποιοσδήποτε πολίτης-χρήστης διαδικτύου να συμπληρώσει εντελώς ανώνυμα, αξιόπιστα κι έγκυρα ψυχολογικά τεστ που θα τους βοηθήσει να μάθουν τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα τους, τα ευάλωτα σημεία τους, το πώς πιθανόν οι γονείς τους επίδρασαν στην ανάπτυξη του εαυτού τους κλπ.

Η αναφορά που το CBTWebHelper δημιουργεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτογνωσίας των δικών σας εμπειριών κι όχι ως διάγνωσης και δεν προορίζεται να αντικαταστήσει την επίσκεψη σε έναν ειδικευμένο ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Πρόσφατα έχουν προστεθεί τρία ερωτηματολόγια που αφορούν την αναδοχή και υιοθεσία παιδιού προκειμένου να γίνει η προσαρμογή τους στον ελληνικό πληθυσμό.

Τέλος ο/η επισκέπτης της πλατφόρμας μπορεί να δει όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην περιοχή του οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο CBTWebHelper, και να επικοινωνήσει μαζί τους.

Σύντομα θα μπορεί εντελώς ανώνυμα να πάρει μια γρήγορη συμβουλή και τις πρώτες οδηγίες-κατευθύνσεις σχετικά με την αντιμετώπιση δυσκολιών ψυχικής υγείας που τυχόν αντιμετωπίζει, από ειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της ψυχικής υγείας που συνεισφέρουν στην υπηρεσία σε εθελοντική βάση.

Η πλατφόρμα psydesk.org έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να εξελίσσεται, χωρίς καμιά κρατική ή ευρωπαϊκή επιδότηση ή άλλη βοήθεια, με αποκλειστική αυτοχρηματοδότηση του δημιουργού και παρόχου της υπηρεσίας, κ. Μπατάκη Μιχάλη, Ψυχολόγου BSc/MSc/Dip, ψυχοθεραπευτή-σύμβουλο επαγγελματισμού προσανατολισμού. Εργάζεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Η πλατφόρμα CBTWebHelper είχε παρουσιαστεί πρόσφατα στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Θεραπειών που έγινε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2019

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες 18:00-21:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και πρακτική εφαρμογή της διαδικτυακής πλατφόρμας ψυχικής υγείας CBTWebHelper (www.psydesk.org) στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, 5ος όροφος).

Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της ΕΓΣΣ: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και 2103840803 (καθημερινές 15.00 – 21.00)