Η σεξουαλική λειτουργία είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη λειτουργία που συγκεντρώνει αμείωτο ενδιαφέρον ως προς τις διάφορες πτυχές της. Παραλλήλως οι πληροφορίες από τις οποίες κατακλυζόμαστε, σε μεγάλο ποσοστό δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μέχρι πρόσφατα η έκφραση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου ήταν κυρίως ιδιωτική του υπόθεση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και κάποιες φορές ακόμη και ενοχές ως προς συγκεκριμένες συμπεριφορές.  Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν κάποιοι μύθοι γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία που επηρεάζουν  ενδεχομένως, τη σεξουαλική μας συμπεριφορά.  Ας δούμε κάποιους από αυτούς:

1. Τί είναι φυσιολογικό στο σεξ
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί ένας "μέσος όρος" ή κάποια πρότυπα "φυσιολογικής" σεξουαλικής συμπεριφοράς, έξω από τα οποία οποιαδήποτε άλλη έκφραση κρίνεται ως "ανήθικη", "κακή" ή "ιδιόμορφη".  Επομένως, οτιδήποτε παρεκκλίνει από τον "μέσο όρο" ή τα συνήθη πρότυπα, θεωρείται απαγορευμένο.  

Σε ότι αφορά τη σεξουαλικότητα όμως, υπάρχει τεράστια ποικιλία ως προς την έκφραση της, που διακρίνεται σε προσωπική και δημόσια, χωρίς κατ' ανάγκην αυτό να είναι μεμπτό ή κακό. Όταν μια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ικανοποιητική μεταξύ των ερωτικών συντρόφων, και δεν προκαλεί βλάβη στα συμβαλλόμενα άτομα, και παραλλήλως συνυπάρχει σωστή επικοινωνία, τότε περισσεύει οποιαδήποτε κριτική ή προσπάθεια ένταξης σε νόρμες.

2. Κλειτοριδικός και κολπικός οργασμός
Συχνά ακούγεται ότι υπάρχουν δύο είδη γυναικείου οργασμού : ο κλειτοριδικός, που παράγεται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και ο κολπικός, που παράγεται από τον ερεθισμό των τοιχωμάτων του κόλπου. Η διάκριση των δύο διαφορετικών οργασμών είναι λαθεμένη.

Ο γυναικείος οργασμός είναι ένας, και περιλαμβάνει και τις δύο συνιστώσες. Ο οργασμός συχνά πυροδοτείται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και εκφράζεται με τις ρυθμικές συσπάσεις κυρίως των περινεϊκών μυών. Μπορεί επίσης, να προκληθεί χωρίς ερεθισμό των γεννητικών περιοχών, όπως π.χ. από φαντασιώσεις, ερεθισμό του στήθους κ.α. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, παρά το ότι δεν υπάρχει άμεσος ερεθισμός της κλειτορίδας και του κόλπου οι μεταβολές που παρουσιάζουν τα γεννητικά όργανα είναι ίδιες. Φαίνεται επομένως ότι, από νευροφυσιολογικής πλευράς, ο οργασμός ολοκληρώνεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το ερέθισμα που τον προκάλεσε.

3. Ταυτόχρονος οργασμός 
Συχνά γίνεται λόγος για το ότι συστατικό του τέλειου έρωτα είναι ο ταυτόχρονος οργασμός των συντρόφων και πολλοί από εμάς μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθούμε κατά τη διάρκεια της επαφής να το επιτύχουμε. Ο ταυτόχρονος οργασμός είναι μια άλλη λαθεμένη εντύπωση γύρω από το σεξ. Η προσπάθεια δε της επιτυχίας αυτού μπορεί να προκαλέσει διάφορες παράπλευρες απώλειες όπως αδυναμία στύσης ή έλλειψη οργασμού στη γυναίκα. Αυτό συμβαίνει για το λόγο ότι προσπαθώντας να συγχρονιστούν απόλυτα δύο άνθρωποι, ελέγχοντας μια βασικά ακούσια διαδικασία, ασχολούνται περισσότερο με την παρατήρηση είτε του εαυτού τους είτε του συντρόφου τους, και λιγότερο με την απόλαυσή τους. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση στις αισθήσεις μειώνεται με ακόλουθες δυσάρεστες επιδράσεις και τελικά μείωση της προσλαμβανόμενης ικανοποίησης.

4. Μέγεθος του πέους
Πολλοί πιστεύουν, ακόμη και σήμερα, ότι όσο μεγαλύτερο το αντρικό μόριο τόση μεγαλύτερη ικανοποίηση προσφέρεται στη γυναίκα και άρα υπάρχει καλύτερη ποιότητα στη σεξουαλική επαφή. Εν τούτοις, δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση γι’ αυτή την εντύπωση. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος του πέους ποικίλλει πολύ λιγότερο απ' ότι πιστεύει ο κόσμος. Το πέος στη χάλαση διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά η διαφορά αυτή γίνεται πολύ μικρή κατά τη στύση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το μικρό πέος στην κυριολεξία πολλαπλασιάζεται σε μέγεθος κατά τη στύση, ενώ το μεγάλο δεν αυξάνεται με την ίδια αναλογία. Επίσης, ο κόλπος είναι ελαστικός ώστε να διαστέλλεται τόσο, όσο χρειάζεται για να υποδεχτεί οποιοδήποτε μέγεθος.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

  • Νίκος Βαϊδάκης. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου. Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2005.
  • Masters WH. & Johnson VE. Human Sexual Inadequacy. Little, Brown and Company (Inc.), Boston, 1970. 
  • Masters WH. & Johnson VE. On Sex and Human Loving. Little, Brown and Company (Inc.), Boston, 1985.

 

Συγγραφή Άρθρου

ΘΕ.ΣΥ - Θετική Συμπεριφορά
Τιτίκα Μητσοπούλου, Ψυχολόγος, Msc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Υποψήφια Δρ. Ιατρικής Σχολής Παν/μιο Ιωαννίνων

Βιβή Σωτηροπούλου, ψυχολόγος, Δρ Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Στοιχεία επικοινωνίας: 210.9701104
Όλα τα περιεχόμενα της Πύλης Ψυχολογίας - Psychology.gr προστατεύονται από την DMCA. Η αναδημοσίευση περιεχομένου είναι αποδεκτή, μόνο εφόσον τηρούνται όλοι ανεξαιρέτως οι παρακάτω κανόνες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Πύλη Ψυχολογίας θα προχωράει σε καταγγελία DMCA, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Διαβάστε προσεκτικά το σχετικό πλαίσιο: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ DMCA.com Protection Status

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητικότητα, επιθετικότητα και θετική συμπεριφορά στην επικοινωνία
Παθητικότητα επιθετικότητα

Έχεις βρεθεί ποτέ σε καταστάσεις που ήθελες να πεις κάτι και δεν το έκανες για να αποφύγεις τον καυγάΉ αισθάνθηκες τόσο θυμωμένος που είπες κάτι που μετάνιωσες μετά; Παρατηρείς ότι μία από τις δύο προτάσεις τείνουν να χαρακτηρίζουν τον τρόπο έκφρασής σου και μάλλον εμφανίζεται συστηματικά όταν προσπαθείς να συζητήσεις ή να συναναστραφείς άλλους ανθρώπους; 

Θετική (διεκδικητική) συμπεριφορά - Τί είναι και πώς βελτιώνεται

Η έλλειψη θετικής συμπεριφοράς μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής, επειδή δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά.  Κατά συνέπεια δεν είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα που στέλνουμε και επομένως, απομακρύνονται οι πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Η οικογενειακή ζωή, η καριέρα και τα επίπεδα του στρες επηρεάζονται αρνητικά.

Ειδική Φοβία αίματος, ένεσης, τραύματος: μια συχνή, δυνητικά απειλητική αλλά άγνωστη φοβία

Ο όρος ειδική φοβία αναφέρεται στον επίμονο, υπερβολικό ή /και παράλογο φόβο ενός συγκεκριμένου  αντικειμένου ή κατάστασης πχ. φόβος για τα σκυλιά, τα ύψη, το νερό, τις καταιγίδες, τον σεισμό, την οδήγηση, τα αεροπορικά ταξίδια. Ο άνθρωπος που πάσχει από τη διαταραχή αποφεύγει να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να την υπομείνει με δυσκολία εμφανίζοντας συχνά έντονο άγχος.  

Σεξουαλικές ψυχογενείς δυσλειτουργίες στη γυναίκα

Είναι σύνηθες , όταν μιλάμε για σεξουαλικές διαταραχές, το μυαλό μας να στρέφεται κυρίως στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άντρας, όπως η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές εκσπερμάτισης  (πρόωρη ή ανεσταλμένη),  εξαιτίας της πολυπλοκότητας της σεξουαλικής απάντησης της γυναίκας, που έχει οδηγήσει τόσο την έρευνα όσο και τη θεραπευτική αντιμετώπιση να βρίσκονται σε αρχικά ακόμη στάδια συγκρινόμενες με αυτές στον ίδιο τομέα στους άντρες. 

Εγγραφή στο Newsletter

Απεχθανόμαστε το Spam! Στην 1η λίστα, θα λαμβάνετε emails από την Πύλη Ψυχολογίας για επιλεγμένα άρθρα ψυχολογίας. Στη 2η λίστα, θα λαμβάνετε προτάσεις βιβλίων ψυχολογίας. Στην 3η λίστα, κάντε εγγραφή μόνο αν είστε επαγγελματίας ψυχικής υγείας.

0
Shares