Ακρόαση άρθρου......

Είναι κοινώς αποδεκτό στις μέρες μας ότι η σεξουαλική ένωση μεταξύ δύο συντρόφων, δηλαδή η ερωτική πράξη, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ενώσεις για το ζευγάρι. Κάθε ζευγάρι φυσικά φέρει μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή σεξουαλική ζωή και ουσιαστικά καλείται να βρει ή και να δημιουργήσει τους τρόπους εκείνους που και οι δύο σύντροφοι θα απολαμβάνουν αυτές τις στιγμές.

Δηλαδή σε οποιοδήποτε επίπεδο- είτε αφορά τη συχνότητα και τη διάρκεια είτε άλλα χαρακτηριστικά- το ζητούμενο είναι η αμοιβαιότητα και το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον.

Διερευνώντας το πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή

Όταν ένας άνθρωπος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του και αναφέρει προβλήματα στο επίπεδο της σεξουαλικής του ζωής χρειάζεται αναλυτική εξέταση μέχρι να αποφασισθεί ποια ακριβώς θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει. Μια τέτοια εξέταση του εκάστοτε ατόμου, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, το ιατρικό/ψυχιατρικό ιστορικό του ατόμου και όλες τις χρήσιμες φυσικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

Αρκετές φορές είναι απαραίτητες και εξετάσεις όπως η νευρολογική, κυτταρολογική και γυναικολογική. Στην περίπτωση εκείνη που φανεί ότι υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή - όπως η κατάθλιψη για παράδειγμα-, η οποία ευθύνεται για την εκάστοτε σεξουαλική δυσλειτουργία, τότε στόχος της θεραπείας πρώτα θα πρέπει να είναι η ψυχική διαταραχή, αφού η θεραπεία αυτής ''επουλώνει'' και τη σεξουαλική δυσλειτουργία που δημιουργεί.

Έτσι, τη θεραπεία καλείται να αναλάβει κάποιος ειδικός της ψυχικής υγείας, είτε ψυχίατρος, ψυχολόγος είτε ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας, ο οποίος θα εφαρμόσει τεχνικές και θεραπευτικές ασκήσεις μέσω διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, όπως είναι η συμπεριφορική, η ψυχοδυναμική, η γνωσιακή κ.λπ. Εν συνεχεία θα γίνει αναφορά σε τρείς συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Από την άλλη, όταν παρατηρηθεί ότι για τη σεξουαλική δυσλειτουργία ευθύνεται κάποιο φάρμακο που χορηγείται στο άτομο ή κάποια πάθηση στο σώμα, τότε θα πρέπει να αξιοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή η διακοπή/αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που προκύψει ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή οφείλεται σε αυτά μέχρι κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, οι θεραπείες και οι τεχνικές που μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ποικίλουν και θα τις δούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Συχνά οι διαταραχές στο ψυχοσεξουαλικό επίπεδο προκύπτουν από κάποια φοβία ή το γνωστό άγχος για την απόδοση, από κάποιο τραύμα ή ανάλογης εμπειρίας του παρελθόντος που έχει συνέπειες στη σεξουαλική ζωή του σήμερα, από το stress ή ακόμα και από ορισμένες ''περιοριστικές'' πεποιθήσεις που μπορεί να φέρει κάποιος σχετικά με τη σεξουαλική πράξη.

Επιπλέον, πολλές φορές οφείλονται σε συμπεριφορές που παγιώθηκαν κατά την περίοδο της εφηβείας και το άτομο δεν μπόρεσε να τις αποβάλει, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε κάποια δυσλειτουργία στο ενηλικιωμένο άτομο.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούν ορισμένες χαρακτηριστικές ψυχοσεξουαλικές διαταραχές που παρουσιάζονται συνήθως:

  • διαταραχή σεξουαλικής επιθυμίας (παρουσιάζεται είτε ελλιπής είτε εξ ολοκλήρου απούσα)
  • οργασμικές διαταραχές
  • στυτική δυσλειτουργία
  • πρόωρη ή καθυστερημένη εκσπερμάτιση
  • ψυχογενή ανικανότητα και
  • αίσθηση υψηλού ή μερικού πόνου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνεια κ.λπ.)

Θεραπεία σεξουαλικής ζωής στο ζευγάρι [τεχνική των Masters & Johnson]

Πρόκειται για μια θεραπεία πιο σύγχρονη, η οποία άρχισε με την έρευνα του W.M. Masters και του V. E. Johnson και ουσιαστικά στηρίζεται σε θεραπευτικές τεχνικές συμπεριφοράς συνολικά πάνω στο ζευγάρι και όχι αποκλειστικά στο δυσλειτουργικό θέμα. Πρέπει να τονιστεί ότι οι δυο παραπάνω θεραπευτές υποστηρίζουν πως απόψεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα ότι για κάποιο δυσλειτουργικό πρόβλημα ευθύνεται ένας από τους δύο συντρόφους μόνο, δεν είναι ορθές.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ζευγάρι που φέρει σε ευθύνη μονάχα ο ένας από τους δυο συντρόφους. Έτσι, είναι απαραίτητο να παίρνουν μέρος στη θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, ώστε να μπορέσουν να εστιάσουν τόσο στα δικά τους συναισθήματα και τις ατομικές επιθυμίες όσο και στου συντρόφου τους. Με τον τρόπο αυτόν εξελίσσεται η επικοινωνία μέσα στο ζευγάρι.

Το άγχος απόδοσης στο σεξ

Πιο αναλυτικά, αυτή η θεραπεία στηρίζεται στην παρατήρηση του άγχους σχετικά με την απόδοση στο σεξ και τις απαιτήσεις του συντρόφου. Το άγχος στην περίπτωση αυτή διατηρεί την όποια δυσλειτουργία και σταδιακά την ενισχύει. Η θεραπεία πραγματοποιείται με δύο άτομα συνθεραπευτές, έναν άντρα και μια γυναίκα, ενώ οι συνεδρίες έχουν στόχο την εξυγίανση της ανεπιθύμητης παραπληροφόρησης και της άγνοιας που υπάρχει σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Επίσης, βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας είναι η διαρκής υποστήριξη και η παρότρυνση του ζευγαριού για βελτίωση της επικοινωνίας και βέβαια η απομάκρυνση των απαιτήσεων, στην σεξουαλική απόδοση, αν υπάρχουν.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Στη συνέχεια, αφού ήδη έχει γίνει αναλυτική κλινική αξιολόγηση του ζευγαριού, οι συνεδρίες πλέον ξεκινούν αναθέτοντας δουλειά για το σπίτι, κατά τη διάρκεια της οποία το ζευγάρι κάνει έναν αριθμό ''ασκήσεων'' που του έχει ζητηθεί. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια της θεραπείας απαγορεύεται η οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη και φυσικά η συνουσία, μέχρι να αποφασίσει ο θεραπευτής ότι είναι ο σωστός χρόνος για το ζευγάρι. Η αποφυγή των σεξουαλικών πράξεων είναι η αρχή για την απαλοιφή της οποιασδήποτε πίεσης που δημιουργείται από το άγχος της απόδοσης.

Επί της ουσίας αυτές οι πρώτες ''ασκήσεις'' κεντράρουν στις αισθήσεις, που έχουν στόχο τη βελτίωση της ικανότητας για αναγνώριση και αποδοχή των αισθήσεων τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και του συντρόφου. Στην κατάσταση αυτή το ζευγάρι αλληλοδιαπερνά από τη μια θέση στην άλλη έχοντας επαφή, με άγγιγμα ή χάδι, χωρίς όμως περιλαμβάνονται ευαίσθητες περιοχές όπως το στήθος ή τα γεννητικά όργανα.

Την περίοδο που το ζευγάρι πραγματοποιεί τις ''ασκήσεις'', η θεραπεία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της στις αντιδράσεις των συντρόφων και στη γενική εμπειρία που δημιουργείται. Ο θεραπευτής απορροφάει σημαντικές πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο, όπως για παράδειγμα όταν κάποιος από τους δυο συντρόφους αντιστέκεται σε κάποια σεξουαλική δραστηριότητα. Για παράδειγμα: αν ο άντρας αρνείται να κάνει της ασκήσεις λόγω έλλειψης χρόνου ή η γυναίκα λόγω σωματικής κούρασης.

Παρεξηγημένες πεποιθήσεις και φοβίες γίνεται να αναλυθούν κατά τη διάρκεια που πραγματοποιούνται οι συνεδρίες, ενώ οι ασκήσεις συνεχίζονται μέχρι τη στιγμή που και οι δυο σύντροφοι θα βλέπουν ευχάριστα αυτές τις στιγμές. Όταν φτάσει ο χρόνος που και οι δύο μπορούν να προσφέρουν και να πάρουν χαρά και ικανοποίηση, το ζευγάρι έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας που μέχρι τότε δεν είχε. Έτσι οι ασκήσεις περνούν σε πιο προχωρημένο στάδιο εστιάζοντας πια στο συγκεκριμένο θέμα δυσλειτουργίας.

Διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης

Πρωταρχικά και όσο αφορά τη γυναίκα, η διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης αντιμετωπίζεται με sensate focus με στόχο η γυναίκα να μπορέσει να δώσει προσοχή στις αισθήσεις της, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιείται ο ερεθισμός του σημείου της κλειτορίδας από την ίδια τη γυναίκα και μετά από το σύντροφό της. Για να φτάσει το ζευγάρι σε ολοκληρωμένη συνουσία θα πρέπει να το έχει αποφασίσει η γυναίκα και να είναι σίγουρη για αυτό, χωρίς να αισθάνεται καμία πίεση για τον οργασμό. Σιγά σιγά η γυναίκα αρχίζει να νοιώθει ελεύθερη και αισθάνεται οικεία απέναντι στα σεξουαλικά συναισθήματα του συντρόφου της, ενώ μπορεί να νοιώσει ικανοποίηση και ευχαρίστηση ή ακόμα και οργασμό κατά τη διάρκεια που συμβαίνει η σεξουαλική πράξη.

Ο ανεσταλμένος οργασμός

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο ανεσταλμένος οργασμός στη γυναίκα θεραπεύεται μέσω ασκήσεων που εστιάζουν στην αύξηση της διέγερσης της γυναίκας πριν όμως πραγματοποιηθεί η συνουσία, με σκοπό αργότερα να μπορεί πιο άνετα να εκλάβει τα ερεθίσματα στην περιοχή του κόλπου ή να βιώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους ερεθισμούς στην περιοχή της κλειτορίδας.

Το παραπάνω πραγματοποιείται μαθαίνοντας η γυναίκα να χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους αυτοϊκανοποίησης - ακόμα και ερωτικά βοηθήματα - και έπειτα μέσω διαφόρων στάσεων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, στις οποίες ο σύντροφός της μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ένταση και τη συχνότητα των σεξουαλικών ερεθισμών στη γυναίκα.

Τα όσα προαναφέρθηκαν βεβαίως συμβαίνουν κάτω από συνθήκες που η γυναίκα αισθάνεται την ελάχιστη δυνατή πίεση, οι οποίες συνθήκες επιτυγχάνονται σταδιακά εν μέσω της θεραπείας.

Αποκτήστε το βιβλίο του Όσσο Το σεξ μετράει, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, όσον αφορά τη γυναικεία φύση, δεν πρέπει να λησμονηθούν οι περιπτώσεις του Κολεόσπασμου. Ειδικότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία αφορά, επί της ουσίας, την εξοικείωση της γυναίκας και του συντρόφου της αναφορικά με το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δάχτυλα, ώστε να διασταλεί σιγά σιγά η είσοδος στην περιοχή του κόλπου και ύστερα να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σταδιακά μεγαλύτερου διαμετρήματος κηρία.

Εάν σαν αποτέλεσμα έχει διασταλεί ο κόλπος με τις τεχνικές αυτές, τότε σιγά σιγά δημιουργείται η δυνατότητα για τον άντρα να εισαγάγει το μόριο του στον κόλπο χωρίς φυσικά τις δυσκολίες που υπήρχαν πριν.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Από την άλλη πλευρά, μια συνηθισμένη σεξουαλική διαταραχή για τους άνδρες είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι γνωστό πως αντιμετωπίζεται με διάφορες ασκήσεις, στη διάρκεια των οποίων η σύντροφος με τη χρήση της χείρας προκαλεί διέγερση στον άνδρα μέχρι εκείνος να αισθανθεί ότι πλησιάζει στην εκσπερμάτιση. Σε χρόνο που ο άνδρας αισθάνεται ότι η εκσπερμάτιση είναι αναπόδραστη, στο σημείο ακριβώς αυτό η σύντροφός του σταματά.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή και ως «stop and go» και προσφέρει στον άνδρα ουσιαστικά το αίσθημα της επαναλαμβανόμενης σεξουαλικής διέγερσης χωρίς, ωστόσο, να εκσπερματώνει. Αξίζει να υπογραμμιστεί εδώ ότι η παραπάνω μέθοδος χρησιμοποιείται από κοινού με την απότομη παρεμπόδιση του επικείμενου οργασμού, σε χρόνο που αυτός ο τελευταίος μοιάζει να είναι αναπόφευκτος, μέσω της μεθόδου ''συμπίεσης'' της βαλάνου (δλδ. η κεφαλή του πέους), δηλαδή πιέζοντας με τον αντίχειρα και τα δύο μεγάλα δάχτυλα τη βάλανο του ανδρικού μορίου. Αυτή η μέθοδος έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας σχετικά με τη θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Ανεσταλμένος οργασμός

Συνεχίζοντας, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στον ανδρικό πληθυσμό που παρουσιάζεται ο ανεσταλμένος οργασμός, για την αντιμετώπιση του οποίου αξιοποιούνται ορισμένες ειδικές ασκήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους σκοπό έχουν να επιτευχθεί η εκσπερμάτιση εσωτερικά της περιοχής του κόλπου. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τις περιπτώσεις αυτές δεν παρουσιάζεται πρόβλημα κατά τον αυνανισμό αλλά κατά τη διάρκεια της διείσδυσης.

Πιο συγκεκριμένα, η τεχνική αντιμετώπισης έχει ως εξής: η σύντροφος προσπαθεί να διεγείρει με τη χείρα τον σύντροφό της μέχρι το σημείο του οργασμού, ενώ συγχρόνως πλησιάζει σταδιακά το ανδρικό μόριο προς την περιοχή του κόλπου.

Εν τέλει, αφού η σύντροφος έχει διεγείρει τον άνδρα σε σημείο εκσπερμάτισης, τότε χωρίς να τη σταματήσει τοποθετεί το ανδρικό μόριο εσωτερικά της περιοχής του κόλπου με σκοπό να πραγματοποιηθεί εκεί η εκσπερμάτιση. Είναι γνωστό πως ακόμα και μια μόνο εκσπερμάτιση εσωτερικά του κόλπου μπορεί να αποβάλλει δια παντός τη ''φοβία'' του άνδρα για την κολπική εκσπερμάτιση.

Διαταραχή της στύσης

Επιπροσθέτως, η διαταραχή της στύσης στους άνδρες είναι μια ακόμα συνηθισμένη περίπτωση, ειδικότερα στις μέρες μας. Στην περίπτωση αυτή, το ζευγάρι μπαίνει στη διαδικασία αντιμετώπισης - θεραπείας μέσω των διαφόρων σεξουαλικών δραστηριοτήτων, οι οποίες όμως είναι οικείες και δεν προκαλούν το άγχος της συνουσίας ούτε προβάλλουν απαιτήσεις για τον άνδρα, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή στύση.

Όσον αφορά το σύνολο των ασκήσεων που προτείνονται, κατά κύριο λόγο αυτές περιλαμβάνουν ερεθισμό του ανδρικού μορίου, αυνανισμό από τη σύντροφο μέχρι τη στύση και εν συνεχεία σταδιακή διείσδυση του πέους εσωτερικά του κόλπου. Στη φάση αυτή η σύντροφος βρίσκεται καθήμενη πάνω στον άνδρα, ενώ αυτή είναι μια στάση που προτείνεται και στο στάδιο της συνουσίας κατά τη διάρκεια της θεραπείας και των άλλων σεξουαλικών διαταραχών.

Βέβαια, ακόμα και όταν το ανδρικό μόριο βρίσκεται εξ ολοκλήρου εσωτερικά του κόλπου, εν πρώτοις δεν επιτρέπονται οι συνηθισμένες κινήσεις της σεξουαλικής πράξης, ενώ σταδιακά προτείνονται σε περιορισμένη συχνότητα, ώστε να μην ανασταλεί η στύση. Υστερογενώς επιτρέπεται σταδιακά κάποιος αριθμός κινήσεων σε άλλες ασκήσεις, ώστε να φτάσει ο οργασμός όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

Με τον τρόπο αυτόν ο άνδρας ουσιαστικά απαλλάσσεται από το άγχος και την οποιαδήποτε απαίτηση στο επίπεδο της σεξουαλικής απόδοσης και σιγά σιγά νοιώθει πως είναι σε θέση να έχει κανονική στύση, να εισαγάγει το πέος εσωτερικά του κόλπου και πετύχει μια συνουσία σε ικανοποιητικό βαθμό.

Έχει υπογραμμιστεί από τους Masters & Johnson πως οι θεραπευτικές μέθοδοι που σημειώνονται παραπάνω είναι κατά μεγάλο ποσοστό επιτυχημένες και πιο συγκεκριμένα σε αριθμό 80% στη γενική αντιμετώπιση σεξουαλικών διαταραχών και δυσλειτουργιών.
Επίσης, στην περίπτωση της πρόωρης εκσπερμάτισης το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 97%, ενώ στη διαταραχή της στύσης το 59%. Μολονότι ένας αριθμός ατόμων που κατά καιρούς ασκεί κριτική κατηγορώντας τις μεθόδους αυτές ως προσωρινές, οι μέθοδοι έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμες και αποτελεσματικές για τη θεραπεία πολλών σεξουαλικών δυσλειτουργιών.

Παρακάτω θα σημειωθούν αναλυτικά κάποιες άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις:

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Μέσω της συγκεκριμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζεται επιτυχώς μεγάλος αριθμός σεξουαλικών διαταραχών. Βάσει της θεραπείας αυτής, η οποία είναι κοινή για όλες τις δυσλειτουργίες σεξουαλικού επιπέδου, ο θεραπευόμενος πρόκειται να αντιληφθεί και να μεταβάλλει τις ανεπιθύμητες ή και λαθεμένες πεποιθήσεις που έχει αναφορικά με τη σεξουαλική λειτουργία.

Επιπλέον, ο θεραπευόμενος καλείται να περιορίσει σημαντικά το άγχος για την απόδοση κατά τη διάρκεια τα σεξουαλικής δραστηριότητας και, τέλος, να καλυτερέψει την επικοινωνία γενικά αλλά και ειδικά στο σεξουαλικό/ερωτικό επίπεδο.

Ψυχοδυναμικά προσανατολισμένη θεραπεία

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ψυχοδυναμική θεραπεία και ο συνδυασμός της με τη θεραπεία της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στα άτομα με σεξουαλικές διαταραχές τα οποία παρουσιάζουν και ψυχικές διαταραχές. Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση, δηλαδή η ψυχοδυναμική σε συνδυασμό με τη σεξουαλική θεραπεία, συνήθως αξιοποιείται από αρκετές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι οποίες απευθύνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα ψυχικών διαταραχών.

Από την άλλη, η θεραπεία της σεξουαλικής δραστηριότητας συνήθως χρησιμοποιείται ξεχωριστά σε κλινικές και υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται ειδικά στη θεραπεία και αντιμετώπιση των σεξουαλικών διαταραχών και δυσλειτουργιών.

Κλινική υπνοθεραπεία

Μέσω της κλινικής υπνοθεραπείας είναι δυνατόν ο θεραπευόμενος να βοηθηθεί και να επανεκκινήσει τη συμπεριφορά του στη σεξουαλική δραστηριότητα με στόχο να ελαχιστοποιήσει το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης. Επίσης μέσω αυτής της μεθόδου ο θεραπευόμενος αλλάζει τον τρόπο που αντιδράει και χειρίζεται τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές, ενώ περιορίζει σημαντικά τις αυτοπεριοριστικές αντιλήψεις του.

Αποκτήστε το βιβλίο 100 μικρές σεξουαλικές αλήθειες, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο Ψυχολογίας της Πύλης μας

Οι παράμετροι που αναφέρονται είναι δυνατές αφού μέσω της κλινικής υπνοθεραπείας παρέχεται πρόσβαση στο υποσυνείδητο του ατόμου αντιμετωπίζοντας με τον τρόπο αυτόν την επιρροή που ασκεί το άγχος, τα οποιαδήποτε αρνητικά συναισθήματα, τα όποια παρελθοντικά τραυματικά βιώματα αλλά και την όλη εμπειρία της σεξουαλικής πράξης. Παράλληλα, μέσω της χαλάρωσης στην οποία εισέρχεται ο θεραπευόμενος, κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού λειτουργούν πολύ καλύτερα.

Σύμφωνα με τα όσα αναλύονται στο Α’ και στο Β’ μέρος του άρθρου καταλαβαίνουμε εύκολα ότι οι σεξουαλικές διαταραχές και δυσλειτουργίες παρουσιάζονται, αν και διαφοροποιημένες, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η ανθρώπινη φύση είναι ψυχοσωματική και ως εκ τούτου ευάλωτη και από ''εχθρούς'' που δεν γίνονται αντιληπτοί με τα μάτια (άγχος, αρνητικά συναισθήματα, κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τίποτα δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο, εφόσον ο καθένας και η καθεμιά απευθυνθεί εκεί που πρέπει και εφόσον έχει τη διάθεση να το αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι και οι ψυχοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν βοήθεια για κάθε περίπτωση που φαντάζει δύσκολη.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νεκτάριος Κοσμάς - Ψυχοθεραπευτής

Νεκτάριος Κοσμάς: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής, Αναγνωρισμένος και πιστοποιημένος στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής ECCac κάτοχος του European Certificate of Councellor Accreditation,  Εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κλινικός - Βιοθυμικός Υπνοθεραπευτής