Ο ρόλος του επαγγελματία ψυχικής υγείας και τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. Ψυχολογική αξιολόγηση και παρέμβαση στο υπογόνιμο ζευγάρι, τις δότριες και λήπτριες ωαρίων/εμβρύων, τους δότες σπέρματος & τις παρένθετες μητέρες.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, ψυχίατρους, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτικό & μαιευτικό προσωπικό Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, συντονίστριες προγραμμάτων δωρεάς ωαρίων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, σύμβουλους ψυχικής υγείας και γονιμότητας.

Πληροφορίες:

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιατρική της αναπαραγωγής εξαιτίας της τεχνολογικής προόδου και των σύνθετων ψυχολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Συνεπώς, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για εξειδικευμένη μετεκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα και πιο στοχευμένα, τόσο τους υπογόνιμους ασθενείς, όσο και το ίδιο το προσωπικό των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ).

Βασική εκπαίδευση σε ιατρικά θέματα και θεμελιώδεις αρχές βιολογίας 

 • Φυσιολογία αναπαραγωγής (βασική ανατομία ♀ & ♂ αναπαραγωγικού συστήματος).
 • Έλεγχος, διάγνωση και αντιμετώπιση αναπαραγωγικών προβλημάτων.
 • Αιτιολογία ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας.
 • Ενδείξεις εφαρμογής μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 • Σύγχρονες μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: βήματα και διαδικασίες, τρόποι προσέγγισης, κριτήρια επιλογής, ενδείξεις, πιθανές επιπλοκές, ποσοστά επιτυχίας.
 • Κρυοσυντήρηση εμβρύων και γαμετών – διατήρηση γονιμότητας.
 • Ο ρόλος του προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σήμερα. Πότε και γιατί;
 • Νομικά και ηθικά ζητήματα των θεραπειών υπογονιμότητας.
 • Η επιστημονική πληροφορία και η επίδρασή της στην ψυχολογία του ζευγαριού, του άνδρα, της γυναίκας (κλινικά παραδείγματα).

Ειδική εκπαίδευση στην ψυχολογία την υπογονιμότητας

 • Άγχος και εξωσωματική γονιμοποίηση (διαφορές ♀ & ♂) .Τρόποι προσέγγισης υπογόνιμου ζευγαριού, ρόλος ψυχολόγου, βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης.
 • Σχέση άγχους και αποτελέσματος εξωσωματικής.
 • Ψυχολογική υποστήριξη υπογόνιμου ζευγαριού: i) Αδρή παρουσίαση λειτουργίας ενός ενδεικτικού οργανωμένου προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης. ii) Αναλυτική παρουσίαση στα διάφορα στάδια της προσπάθειας - πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας-(περιπτώσεις, τρόποι διαχείρισης, σημεία κλειδιά).
 • Αξιολόγηση δοτριών ωαρίων / δοτών σπέρματος / παρένθετων μητέρων.
 • Παρουσίαση κλινικών παραδειγμάτων.

Κόστος συμμετοχής:

Για εγγραφές έως 13/05 180€
Για εγγραφές από 14/05 250€
Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α. 24%.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων

Στο τέλος του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν το υλικό των εισηγήσεων σε CD, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.Για τη συμμετοχή σας στο σεμινάριο συμπληρώστε την αίτηση εγγραφής στο link http://dikepsy.gr/index.php?view=view_seminars&option=seminars&item=1539259259&lang=el και το ΔΙΚΕΨΥ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (κόστος, ώρες, διαδικασία εγγραφής).

Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα  www.dikepsy.gr  για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ 6988080383.

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής: 25-26/05, 2019 Σάββατο/Κυριακή: 10:00-18:00

Διάρκεια: 16 ώρες

Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα Εκπαιδεύσεων ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ν. Ηράκλειο Αττικής)

Εισηγητές: Τζανακάκη Δέσποινα, MMedSci Κλινική Εμβρυολόγος και Παπαδοπούλου Βίκυ, MSc Κλινική Ψυχολόγος