Ακρόαση άρθρου......

Οι τελευταίες μέρες για την κοινότητα των ψυχολόγων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από εξελίξεις όσον αφορά στο ζήτημα ίδρυσης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) δημοσίευσε σήμερα μια ανακοίνωση - απάντηση στη συνάντηση που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ της ΕΛΨΕ και του υφυπουργού ψυχικής υγείας, Δ.Βαρτζόπουλου.

Η ανακοίνωση του ΣΕΨ 

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου για ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου - ΝΠΔΔ που αναρτήθηκε στις 9 Απριλίου το 2024 στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας - ΕΛΨΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΨ, ενημερώνει όλους τους επαγγελματίες συναδέλφους για τα κάτωθι: 

1. Το χρονικό διάστημα 2021-2022 συστήθηκε Τριμερής Εθνική Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΣΕΨ, της ΕΛΨΕ και της συνόδου των Προέδρων Τμημάτων Ψυχολογίας, με σκοπό να συζητηθούν προτάσεις για Εθνικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος του ψυχολόγου.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν, για τον ΣΕΨ: η Πρόεδρος Β. Μπουκουβάλα, ο Αντιπρόεδρος Θ. Παπαδάκης και το μέλος του ΔΣ Α. Καράμπελας, για την ΕΛΨΕ: τα μέλη του ΔΣ Ε. Γεωργάκα, Α. Φιλιππάτου και Α. Σταλίκας και για το δίκτυο των Προέδρων: η Μ. Κοσμίδου (Πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ) και ο Σπ. Τάνταρος (Πρόεδρος Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ). 

2. Οι τρεις φορείς συμφώνησαν ομόφωνα η άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου στο μέλλον να χορηγείται στους νέους ψυχολόγους εφόσον έχουν συμπληρώσει:

3. Στις 6-9-2022 συνεδρίασε για τελευταία φορά η εν λόγω Επιτροπή. Σε αυτήν τη συνεδρίαση υπήρξε πλήρης διαφωνία, διότι ο ΣΕΨ δεν συμφώνησε με τις περαιτέρω προτάσεις της ΕΛΨΕ. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΕΛΨΕ πρότειναν την ίδρυση ΝΠΔΔ με τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

  • Το ΝΠΔΔ να χορηγεί τις άδειες μέσω επιτροπών και όχι με ό,τι ισχύει σήμερα, σύμφωνα με τον νόμο 991/79, που χορηγούνται από τις Περιφέρειες.
  • Το ΝΠΔΔ να χορηγεί μια Γενική άδεια Ψυχολόγου, χωρίς ουσιαστικά τικό πεδίο άσκησης του επαγγέλματος, με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για δεκάδες χιλιάδες ήδη αδειοδοτημένους επαγγελματίες ψυχολόγους, διότι μεταφέρονται πεδία άσκησης στην ειδικότητα, όπως εξηγείται κατωτέρω. 
  • Το ΝΠΔΔ να χορηγεί μία δεύτερη άδεια με εξειδίκευση (ειδικότητα), δηλαδή, άδειες ειδικότητας βάσει των Μεταπτυχιακών προγραμμάτων των δημοσίων πανεπιστημίων. Κατά συνέπεια, θα οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες ενεργοί σήμερα ψυχολόγοι, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα σε διαφορετικές εκπαιδεύσεις/εξειδικεύσεις όλα αυτά τα χρόνια. Το πρότυπο για την άδεια της ειδικότητα, υπενθυμίζουμε, ότι είναι ουσιαστικά η πρόταση Πλουμπίδη για την "ειδικότητα" Κλινικής Ψυχολογίας, η οποία κατατέθηκε το 2019 επί Συριζα και κατόπιν, γενικής κατακραυγής από τον κλάδο μας - και όχι μόνο- αποσύρθηκε. 
  • Το ΝΠΔΔ θα ανανεώνει την άδεια των Ψυχολόγων κάθε 7 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ανά διετία θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον 20ECTS/credits, από επιπλέον "εκπαιδεύσεις" επί πληρωμή. Εάν δεν έχουν τα προαπαιτούμενα 20ECTS/credits θα χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. 

Στην εν λόγω συνεδρίαση ο ΣΕΨ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν συμφωνεί με τη δημιουργία ΝΠΔΔ και μάλιστα με αυτό το περιεχόμενο. 

4. Σήμερα η ΕΛΨΕ αυθαίρετα, δίχως να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Ψυχολόγους, επιχειρεί να επιβάλει μέσα από την παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, κ. Δ. Βαρτζόπουλος) το ΝΠΔΔ. Η παρούσα διοίκηση της ΕΛΨΕ χρησιμοποιεί ουσιαστικά το ΝΠΔΔ ως δούρειο ίππο για να περάσει πραξικοπηματικά τον από ετών καημό της, δηλαδή να επιβάλει όσα δεν κατάφερε το 2019 με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ειδικότητες. Σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν υπάρχει απαίτηση ανανέωσης της άδειας επαγγέλματος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ή "διπλή" άδεια άσκησης επαγγέλματος. 

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

5. Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι το Επιστημονικό-Επαγγελματικό Σωματείο των Ψυχολόγων με κύριο σκοπό, από την ίδρυσή του το 1963, "την κατοχύρωση του επαγγέλματος του ψυχολόγου και την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ψυχολόγων". Είναι ο μόνος φορέας που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες Ψυχολόγους στην χώρα μας σύμφωνα με τους νόμους 991/79-άρθρο 8, 2646/98, την Κοινοτική Οδηγία 2005/36 και την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το Υπουργείο Παιδείας (15404/ΙΑ/14-2-2012). Είναι ο μόνος που εκπροσωπεί τους Ψυχολόγους της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ψυχολόγων - EFPA από το 1988. 

Αντιθέτως η ΕΛΨΕ, βάσει του καταστατικού της, είναι μια εταιρεία (σωματείο), της οποίας ο σκοπός είναι η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας της ψυχολογίας στην Ελλάδα. Η ΕΛΨΕ δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία να εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν τους επαγγελματίες ψυχολόγους, οι οποίοι ασκούν το επάγγελμα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και ούτε να επιχειρεί τον περιορισμό και την κατάργηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. 

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους, επαγγελματίες Ψυχολόγους, μέλη ή μη του ΣΕΨ να αντιδράσουν, να μην δεχθούν την κατάσταση και περιστολή των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και να ενημερώσουν άμεσα όλους τους βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος, και όχι μόνο, της Περιφέρειας στην οποία ασκούν το επάγγελμα για όλα αυτά που επιχειρούνται. 

Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα καθώς το πόρισμα αυτού του ζητήματος θα είναι καθοριστικό για την άσκηση του επαγγέλματος στη χώρα μας. 

Σχετικά με την συνάντηση ΕΛΨΕ & Δ. Βαρτζόπουλου

Υπενθυμίζουμε ότι η ανακοίνωση του ΣΕΨ ήρθε ως απάντηση στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), κ. Νίκου Μακρή, της Ταμία της Εταιρείας, κας Ευγενίας Γεωργάκα, και του Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου, παρουσία της Νομικού Συμβούλου και του Διευθυντή του γραφείου του.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Στην συνάντηση αυτή είχαν τεθεί από τον πρόεδρο και την ταμία της ΕΛΨΕ οι προτάσεις γύρω από την ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Αυτό το αίτημα αποσκοπεί στη διαχείριση όσων ζητημάτων εκκρεμούν στην άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και κατέληξαν στην ενίσχυση της συνεργασίας στα επόμενα διαστήματα. 

Περισσότερα γι αυτή τη συνάντηση, δείτε στη σελίδα: Ψυχολόγοι: στο δρόμο για την ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χάιντι Μαρτινίδου

martinidou haidiΜέλος της Διαχειριστικής ομάδας του PSYCHOLOGY.GR.
Επιμέλεια άρθρων, Υποστήριξη συνεργατών.